Daphne & Peter Farago

Daphne Arcus (Johannesburg (Zuid-Afrika), 8 maart 1924 – Delray Beach (Verenigde Staten), 23 juli 2017) & Peter Farago (Oradea (Roemenië), 1922 – Florida (Verenigde Staten), 2010) waren onder meer actief als verzamelaars van werk van sieraadontwerpers.

Biografie
Na de Tweede Wereldoorlog ontmoetten de Farago’s elkaar in München (Duitsland). Farago had anderhalf jaar in een concentratiekamp gezeten waaruit hij had weten te ontsnappen en Arcus werkte voor het Rode Kruis. Het paar trouwde in 1951 en vestigde zich in Providence (Verenigde Staten). Samen kregen ze drie zonen. Daphne Farago gaf les op Rhode Island School of Design (RISD), Peter haalde er een graad in textiel.

Daphne Farago begon eind tachtiger jaren met het verzamelen van moderne sieraden, nadat zij in 1989 door de directeur van het American Craft Museum te New York (Verenigde Staten) Paul Smith in Helen Drutt Gallery aan Helen Drutt was voorgesteld. Farago verzamelde sieraden op encyclopedische wijze. Haar collectie bevatte stukken vanaf circa 1940. Zij heeft altijd verzameld met de intentie haar collectie(s) aan musea te schenken. Daphne Farago stond bekend om haar vermogen veelbelovende startende kunstenaars te ontdekken.

In 1993 stichtte Daphne Farago de Daphne Farago Wing for Contemporary Art in het Rhode Island School of Design Museum (Verenigde Staten).

Ook schonk Daphne Farago in 2006 950 objecten -waaronder 650 sieraden van Amerikaanse en Europese makelij- aan het Museum of Fine Arts Boston te Boston (Verenigde Staten).

Het verzamelaarsechtpaar Daphne & Peter Farago schonk niet alleen een deel van hun verzameling sieraden aan het Museum of Fine Arts Boston, zij ondersteunden het museum ook door bij te dragen aan de nieuwbouw door Norman Foster. Een galerij aan de westzijde van het museumgebouw is in september 2011 naar de Farago’s vernoemd. De collectie sieraden van Daphne Farago wordt vanaf circa 2008 permanent tentoongesteld op de nieuwe afdeling sieraden. Vanaf 1996 sponsorden de Farago’s ook een jaarlijkse lezing over sieraden in het Museum of Fine Arts Boston: de Daphne Farago Lecture on Jewelry.

In Art News Magazine stond Daphne Farago in de top 100 van kunstverzamelaars.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Peggy Ackerly
Hans Appenzeller
Jamie Bennett
Harriete Estel Berman
Manfred Bischoff
Liv Blåvarp
Alexander Calder
Betty Cooke
Robert Ebendorf
Sandra Enterline
Max Ernst
Donald Friedlich
Lisa Gralnick
William Harper
Thérèse Hilbert
Mary Lee Hu
Lauren Kalman
Svatopluk Kasalý
Carol Kramer & Sam Kramer
Sam Kramer & Charles Wendell
Charon Kransen
Daniel Kruger
Otto Künzli
Bruno Martinazzi
Bruce Metcalf
Eleanor H. Moty
Louis Mueller
Pablo Picasso
Man Ray
Niki de Saint Phalle
Marjorie Schick
Marianne Schliwinski
Bernhard Schobinger
Joyce J. Scott
Robert Smit
Art Smith
Linda Threadgill
Nancy Worden
Jan Yager

Tentoonstellingen (selectie)
2007 – Jewelry by Artists, The Daphne Farago Collection, Museum of Fine Arts Boston, Boston (Massachusetts, Verenigde Staten) (Harriete Estel Berman, Donald Friedlich, Mary Lee HuBruce Metcalf, Louis Mueller, Marjorie Schick, Linda Threadgill, Nancy Worden)
2011 – Crafting Contemporary: Selections from the Daphne Farago Collection, Museum of Fine Arts Boston, Boston (Verenigde Staten)

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (2008) Zorg om jong cultureel erfgoed. Kunstbeeld nr 7/8.
Burrows, K.M., Drutt, H., Strauss, C. en Wetzel, K. (2007) Ornament as art, Avant-garde jewelry from the Helen Williams Drutt collection, the Museum of Fine Arts, Houston. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783897902732
Drutt, H., Drutt, M. en Pepich, W. (2020) Quiet Elegance, The Jewelry of Eleanor Moty. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897906082
Greenbaum, T., (2016) Contemporary Jewelry Takes a Stand, Modern Magazine, winter 2016, p. 88-97.

Links
Daphne Farago Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/05/09/daphne-peter-farago/

Geef een reactie