Recensie Jiro Kamata, Voices

Omslag Jiro Kamata, Voices, 2019, boek, drukwerk, papier
Omslag Jiro Kamata, Voices, 2019, boek, drukwerk, papier
Omslag Jiro Kamata, Voices, 2019. Foto met dank aan arnoldsche Art Publishers©

De eerste oeuvrecatalogus van Jiro Kamata (1978), Jiro Kamata, Voices, ziet er prachtig uit. Het buitengewoon rijk geïllustreerde en fraai vormgegeven boek is een lust voor het oog. De stuiterende stippen van zilver op de kaft met de titel in blinddruk zijn oogstrelend. De grafische vormgeving is verzorgd door Studio Amanda Haas uit Berlijn (Duitsland). De in sieraden gespecialiseerde uitgeverij arnoldsche Art Publishers uit Stuttgart (Duitsland) bracht het boek uit.

De essays in de monografische uitgave daarentegen stellen enigszins teleur, vooral die van Levi Higgs. Als er door Higgs gesproken wordt over Madeline Albrecht waar Madeleine Albright had moeten staan (de eerste vrouwelijke Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, voor wie dat niet weet) begrijp ik plots waarom ik maar niet geboeid raak door de teksten en me er telkens toe moet zetten om verder te lezen: de essays zijn oppervlakkig, associatief en slordig. Heeft tijdens de totstandkoming van het boek buiten Higgs niemand zich afgevraagd wie Madeline Albrecht is? Pijnlijk.

Gelukkig bestaat het grootste deel van de monografie uit foto’s. En dat is een waar feest. Vooral ook omdat het merendeel van de foto’s door Kamata zelf is verzorgd. De sieraden zijn stuk voor stuk op goed waarneembare grootte afgebeeld. Er zijn portretten van dragers van Kamata’s sieraden en ook zijn er vele foto’s van de al even zo zorgvuldig ingerichte tentoonstellingen met werk van Kamata. De kunstenaar creëerde zo zijn eigen goed geregisseerde context. Dat is als een Drosteblik: ik houd daarvan.

Het oeuvre van Kamata is rijk en gelaagd. Dat behoeft geen betoog. Deze monografie illustreert dat: niet zo zeer met tekst maar juist met beeld, zoals het hoort, door de kunstenaar zelf geschapen. Op circa tien foto’s na is alle fotografie van de hand van Kamata. Het boek was ook goed of wellicht zelfs beter geweest zonder de teksten. Het werk van Kamata spreekt namelijk op alle fronten voor zich.

Bibliografie
Albright, M. (2009) Read my pins, stories from a diplomat’s jewel box. New York: HarperCollins Publishers. ISBN 9780060899189
Akiyama M., Higgs, L., Künzli, O., Park, S., Riggs, K. en Shao, Y. (2019) Jiro Kamata, Voices. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905771

Links
• Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2020/04/28/recensie-jiro-kamata-voices/

Geef een reactie