Albert Duraz

Albert Duraz (Lyon (Frankrijk), 7 september 1926 – Lyon (Frankrijk), 23 juni 2004) was onder meer actief als beeldhouwer, goudsmid en sieraadontwerper.

Biografie
Duraz groeide op in een artistiek milieu en begon al op jonge leeftijd te tekenen. Zijn broer (de schrijver) Jean introduceerde Duraz bij Roger Kieffer, een tandtechnicus die in zijn vrije tijd sieraden maakte. Vervolgens genoot Duraz een opleiding aan de École de bijouterie in Lyon (Frankrijk) en ging daarna in de leer bij een goudsmid. Hij was enige tijd werkzaam voor conventionele sieradenproducenten, maar had daar al gauw genoeg van en koos zijn eigen weg. Inspiratie putte hij uit Pré-Colombiaanse culturen, Oceänische en Afrikaanse, en de Europese Middeleeuwen.

Na de Tweede Wereldoorlog behoorde Duraz tot de groep die vernieuwing bracht in het eigentijdse Franse sieraadontwerpen; hij was wars van traditionele vormen en gaf zijn sieraden een sculpturaal karakter. Hij werkte met materialen als messing, koper, goud en zilver. Ook gebruikte hij soms stenen zoals lapis lazuli, onyx en granaat.

In 1948 opende Duraz in het appartement van zijn vader 44 Rue Chevreul een atelier. In 1963 trouwde hij met Nicole Savoye.

In 1984 toonde Duraz zijn collectie zilveren sieraden in Lyon (Frankrijk). Een jaar later (1985) presenteerde hij 70 sieraden van koper in Arles (Frankrijk), die hij vervolgens aan het daar gevestigde Musée Réattu schonk. Ook gaf hij in 1992 32 zilveren sieraden aan het Musée des Arts Décoratifs in Parijs (Frankrijk) en in 1994 127 sieraden van zilver en 12 van koper aan het Musée savoisien in Chambéry (Frankrijk).

Werk in openbare collecties (selectie)
Musée des Arts Décoratifs, Parijs (Frankrijk)
Musée Réattu, Arles (Frankrijk)
Musée savoisien, Chambéry (Frankrijk)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Solange Thiery-de Saint Rapt

Tentoonstellingen (selectie)
1948 – Galerie Folklore, Lyon (Frankrijk)
1961 – Musée Réattu, Arles (Frankrijk)
2018 – Objets Ambigus, hedendaagse juwelen, een passieBOZAR, Brussel (België)

Bibliografie (selectie)
Bizot, C. en Coleno, N. (2018) Bijoux Contemporains, Une Passion. Parijs: Regard. ISBN 9782841053636
Hughes, G. (1968) Modern Jewelry, An international Survey, 1890-1967. Londen: Studio Vista. ISBN 0289277094

Links
• RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2020/04/05/albert-duraz/

Geef een reactie