Stones Stories

Fatima Essahsah. Foto Stones Stories
Fatima Essahsah. Foto met dank aan Stones Stories©
Fatima Essahsah. Foto met dank aan Stones Stories©

Stones Stories is de naam van het bedrijf van Fatima Essahsah (Amsterdam (Nederland), 1987): een Amsterdamse ondernemer die sieraden ontwerpt geïnspireerd op haar culturele wortels in de Amazigh cultuur. De naam van het label is bedacht door Essahsahs echtgenoot.

Geschiedenis
Na een reis naar Marrakech (Marokko) startte Essahsah in 2013 de sieradenlijn Stones Stories. De eerste collectie met de naam Habiba, was een ode aan Essahsahs overleden moeder. Een van de eerste sieraden van het merk: een ketting van kralen van amber, lag jarenlang in de succesvolle kindertentoonstelling Ziezo Marokko in het Tropenmuseum te Amsterdam (Nederland).

Niet lang na haar reis naar Marrakech startte Essahsah een studie antropologie om zich te verdiepen in haar culturele wortels, waarvan ze tot die bewuste reis nauwelijks iets wist. Ze was verbaasd over de vooraanstaande positie van vrouwen en raakte erdoor geïnspireerd. Al gauw volgde een tweede reis door Marokko.

Essahsah ontwerpt de sieraden voor Stones Stories in Amsterdam (Nederland) en laat ze uitvoeren door een ambachtsman in Marokko. In de uitvoering wordt onder meer gebruik gemaakt van Joodse en antieke technieken. In de sieraden, allen uniek, worden onder andere overgebleven stenen, oude munten, kralen en gebruikt zilver verwerkt, allemaal van Marokkaanse origine. Storytelling speelt een grote rol in de sieradenlijn: de geschiedenis van Noord-Afrika ligt erin besloten.

De derde collectie van het sieradenlabel gelanceerd in 2020 gaat in op de identiteit van initiatiefnemer Essahsah. Deel van die identiteit is haar dubbele nationaliteit (Nederlands/Marokkaans): geboren Amsterdammer met wortels in de Amazigh cultuur. Samen met kunstenaar en illustrator Noortje den Oudsten heeft Essahsah aan deze collectie gewerkt. Thema’s die worden uitgewerkt zijn identiteit, inheems feminisme en culturele overeenkomsten. Dj en producer Chafik Chennouf heeft muziek gemaakt op de beelden van deze derde collectie van Stones Stories.

Sieraden van Stones Stories worden verkocht in verschillende Nederlandse museumwinkels, waaronder die van het Tropenmuseum in Amsterdam (Nederland). Ook zijn er sieraden verkocht in de Pinakothek der Moderne in München (Duitsland).

Tentoonstellingen (selectie)
2015 – Ziezo Marokko, Tropenmuseum, Amsterdam (Nederland)
2020 – New land no borders, Wereldmuseum, Rotterdam (Nederland)

Bibliografie (selectie)
Sabbar, S. (7 januari 2019) Stones Stories: sieraden geïnspireerd door Berbercultuur én Amsterdam. ModeMuze.

Links
• RKD Artists
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2020/03/27/stones-stories/

Geef een reactie