Manette van Hamel

Manette van Hamel, ring, 1970. Collectie Ida Boelen-van Gelder. Fotografie Aldo Smit©
Manette van Hamel, ring, 1970. Collectie Ida Boelen-van Gelder. Fotografie Aldo Smit©
Manette van Hamel, ring, 1970. Collectie Ida Boelen-van Gelder. Fotografie Aldo Smit©

Mathilde Jeannette (Manette) van Hamel (geboren Cramer, Deventer (Nederland) 4 augustus 1913 – Kingston (Ulster County, Verenigde Staten) 17 juni 2012) was onder meer actief als sieraadontwerper, edelsmid, musicus, schrijver en schilder.

Biografie
Van Hamel is kind van journalist, schrijver en militair Hendrik Willem Egbert Cramer (1884-1944) en concertpianist en pianoleraar Maria Christina Heyligers. Als kind reisde ze met haar ouders al de wereld over. Toen het huwelijk van haar ouders in 1926 werd beëindigd keerde Van Hamel met haar moeder terug naar Nederland. Daar studeerde zij, als enige vrouw, aan het conservatorium. In 1944 trouwde Van Hamel met de diplomaat Diederik Alfred van Hamel (1911-1997).

Al voor de Tweede Wereldoorlog vertrok Van Hamel met haar echtgenoot naar Londen (Verenigd Koninkrijk). Ook zij reisden samen de wereld over. De schilder Rolf Scarlett uit Woodstock (Verenigde Staten) inspireerde Van Hamel te gaan schilderen, zich bezig te houden met het vervaardigen van keramiek, sculptuur en sieraden. Hun leven lang bleven de twee bevriend. Later werkte Van Hamel ook samen met de uit Woodstock (Verenigde Staten) afkomstige Sylvia Margolis.

Toen haar echtgenoot in 1972 met pensioen ging vestigde Van Hamel zich in Woodstock (Verenigde Staten).

Sieraden vervaardigde Van Hamel van materialen als goud, zilver en stenen. Zelf noemde Van Hamel haar sieraden “sculpture to wear“. Daarnaast was Van Hamel ook actief als schilder, musicus en schrijver van korte verhalen. Ze schreef haar memoires die in 2000 werden gepubliceerd: The Flamboyant Tree.

Van Hamel overleed in het ziekenhuis te Woodstock (Verenigde Staten) op achtennegentigjarige leeftijd.

Werk in openbare collecties (selectie)
Metropolitan Museum of Art, New York (Verenigde Staten)
Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam (Nederland)
Woodstock Artists Association and Museum, Woodstock (Verenigde Staten)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Ida Boelen

Tentoonstellingen (selectie)
2002 – Zonder wrijving geen glans, Centraal Museum, Utrecht (Nederland)

Bibliografie (selectie)
Manette van Hamel dies at 98 (28 juni 2012) Hudson Valley One.

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2020/03/08/manette-van-hamel/

Geef een reactie