Eva van Kempen

Eva van Kempen, kroon van abortuspillen, 2020. Foto met dank aan Eva van Kempen©
Eva van Kempen, kroon van abortuspillen, 2020. Foto met dank aan Eva van Kempen©
Eva van Kempen, kroon van abortuspillen, 2020. Foto met dank aan Eva van Kempen©

Eva van Kempen (Rotterdam (Nederland), 30 november 1976) is actief als sieraadontwerper. Zij woont en werkt in Amsterdam (Nederland).

Biografie
Van Kempen is opgeleid aan de Vakschool Schoonhoven te Schoonhoven (Nederland). Ook volgde zij lessen aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam (Nederland) en Alchimia te Florence (Italië). In oktober 2018 nam Van Kempen als een van de 13 studenten deel aan de tijdelijke experimentele twee jaar durende masteropleiding Challenging Jewellery aan het Sandberg Instituut. November 2020 werd de opleiding met een tentoonstelling in Het HEM te Zaandam (Nederland) afgelsoten. De afronding van de opleiding vond als gevolg van de coronacrisis een half jaar later dan gepland plaats.

Nadat Van Kempen met ernstige ziekte werd geconfronteerd en vele ziekenhuisbezoeken had afgelegd viel haar smidsoog op medische materialen. In haar sieraden gebruikte Van Kempen sindsdien afgedankte medische materialen zoals bloedbuisjes, injectienaalden en infuussnoeren in combinatie met parels en edele metalen.

Door Museum de Fundatie te Heino (Nederland) werd Van Kempen uitgenodigd een tentoonstelling te maken (die in 2017 en 2018 was te zien) op bustes van verschillende beeldhouwers van wie het museum werk heeft aangekocht.

Op 27 februari 2020 verwijderde Instagram een virtual facefilter van de kroon gemaakt van abortuspillen door Van Kempen: censuur! Van Kempen maakte dit filter voor een campagne in samenwerking met augmented reality kunstenaar Chloe Karayiannis en Women on Waves. Doel van de op 4 maart 2020 te starten campagne is abortuspillen toegankelijk te maken voor alle vrouwen. De kroon op de foto is geïnspireerd op de kroon van het wereldberoemde beeldhouwwerk van de Fransman Frédéric Auguste Bartholdi (1834-1904) in New York (Verenigde Staten): het vrijheidsbeeld. De kroon werd in München (Duitsland) tentoongesteld van 11 maart 2020 tot en met 15 maart 2020. Instagram schond daarmee artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Vrijheid van informatie en vrijheid van expressie werd door Instagram met voeten getreden.

Oprichter van de abortusboot Rebecca Gomperts (Paramaribo (Suriname), 1967) draagt oorsieraden van abortuspillen van de hand van Van Kempen. In 2020 werd Rebecca Gomperts door Time Magazine uitgeroepen tot een van de honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. Ter gelegenheid daarvan verscheen er in Volkskrant Magazine een interview met haar op 31 oktober 2020. Bij het interview stonden verschillende foto’s, waaronder een portret van Gomperts waarop ze oorsieraden met abortuspillen draagt van de hand van Van Kempen.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Rebecca Gomperts

Tentoonstellingen (selectie)
2015 – LifeLines, een ode aan ziekenhuismaterialen, AMC, Amsterdam (Nederland)
2017 – Eva van Kempen, Klaar om te dragen, Museum de Fundatie, Kasteel het Nijenhuis, Heino (Nederland)
2017 – Scents of LifeAme Gallery, Hong Kong (China)
2020 – Challenging Jewellery, Het HEM, Zaandam (Nederland) (29 oktober 2020 t/m 1 november 2020)
2020 – Declarations of Sentiments, Galerie Pont & Plas, Gent (België) (6 september 2020 t/m 3 oktober 2020)
2021 – Nuda Vita, The practice of collective and political body, online tentoonstelling ter gelegenheid van Munich Jewellery Week

Bibliografie (selectie)
Berkeljon, S. (31 oktober 2020) Interview Rebecca Gomperts, Over haar strijd voor abortus. Volkskrant Magazine.
Dawson, B. (4 maart 2020) Instagram has banned a pro-choice filter featuring abortion pills. Dazed.
Delfos, M-F. (3 januari 2018) Ready-To-Bear. Inside-Outside Jewellery by Eva van Kempen. Klimt02.
Es, S. van (12 november 2020) Challenging Jewellery – een samenwerking. hedendaagsesieraden.nl.
Jaeger, T. (16 december 2020) Abortusactivist Rebecca Gomperts: ‘Nederland is niet zo progressief als het denkt dat het is’. NRC Handelsblad.
Luijters, S. (8 februari 2020) Oprichter abortusboot “Mijn hoop is dat abortus uit het strafrecht verdwijnt”, Het Parool.
Solis, M. (4 maart 2020) Instagram Rejected a Pro-Choice Face Filter. Vice.

Links
• RKD Artists
Wikidata W
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2020/03/02/eva-van-kempen/

Geef een reactie