Gustav Braendle

Gustave Braendle en Theodor Fahrner, armband, 1926. Collectie Grassimuseum. Foto Esther Doornbusch, CC BY 4.0
Gustave Braendle en Theodor Fahrner, armband, 1926. Collectie Grassimuseum. Foto Esther Doornbusch, CC BY 4.0
Gustave Braendle en Theodor Fahrner, armband, 1926. Collectie Grassimuseum. Foto Esther Doornbusch, CC BY 4.0

Gustav Braendle (Esslingen (Duitsland), 1874 – Pforzheim (West-Duitsland), 1952) was onder meer actief als sieraadontwerper en fabrikant. Hij woonde en werkte in Duitsland.

Biografie
Na de dood van Theodor Fahrner (1859-1919) nam Braendle de Firma Theodor Fahrner over. De naam van de firma werd gewijzigd tot Theodor Fahrner Nachf. In tegenstelling tot Fahrner maakte Braendle de namen van zijn ontwerpers niet publiek. Buiten zijn zoons is alleen de naam van de schilder Anton Kling als ontwerper overgeleverd.

Braendle produceerde vooral sieraden in de stijl van de Art Déco. Onder zijn leiding werd er behalve naar Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ook veel geëxporteerd naar de Verenigde Staten en Latijns Amerika.

Nadat Hitler in Duitsland aan de macht kwam in 1933 werden de geproduceerde sieraden alleen nog geëxporteerd. Voor de binnenlandse markt waren de progressieve ontwerpen ongeschikt. Zoons van Braendle sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog was de rol van het bedrijf zo goed als uitgespeeld.

Na Braendle’s dood in 1952 werd zijn bedrijf voortgezet door zijn zoon Herbert Braendle. Het bedrijf werd opgedoekt in 1979 toen Herbert Braendle stierf.

Werk in openbare collecties (selectie)
Grassimuseum, Leipzig (Duitsland)
Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)
Schweizerisches Nationalmuseum, Zürich (Zwitserland)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Alice & Louis Koch

Tentoonstellingen (selectie)
1990 – Theodor Fahrner, Schmuck zwischen Avantgarde und Tradition, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)
1992 – Theodor Fahrner, Schmuck zwischen Avantgarde und Tradition, Stadtmuseum Düsseldorf, Düsseldorf (Duitsland)

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson, B. (2019) Rings of the 20th and 21st centuries, the Alice and Louis Koch collection. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905160
Fahrner, T., Leonhard, B. en Zühlsdorff, D. (2005) Theodor Fahrner, Schmuck zwischen Avantgarde und Tradition. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 3897902257

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2020/01/26/gustav-braendle/

Geef een reactie