Archimede Bottazzi

Archimede Bottazzi, ontwerptekening. Foto met dank aan Grafische Sammlung Stern©

Archimede Bottazzi (Vercelli (Italië), 25 januari 1893 – Vercelli (Italië), 1970) was onder meer actief als goudsmid en sieraadontwerper. Hij woonde en werkte in Vercelli (Italië).

Biografie
Bottazzi groeide op in armoedige omstandigheden en belandde op elfjarige leeftijd in een armenhuis. Drie jaar later ging Bottazzi naar de Scuola Borgogna in Vercelli (Italië). Zijn talenten werden opgemerkt en met steun van verschillende instanties vertrok hij in 1911 naar de polytechnische school in Turijn (Italië). Bottazzi voltooide zijn opleiding in Parijs (Frankrijk) (1911-1912).

In Parijs (Frankrijk) kwam Bottazzi in dienst van de graveur en juwelier Giuseppe Gillio, afkomstig uit Piemonte (Italië). Ook werkte hij in verschillende andere ateliers en zag er in winkels en musea objecten van onder anderen René Lalique.

In circa 1913 keerde Bottazzi terug naar zijn geboortegrond. In 1922 boekte hij goede verkoopresultaten op een tentoonstelling in zijn woonplaats Vercelli (Italië). De werkplaats van Bottazzi was gevestigd aan Corso Libertà 3 te Vercelli (Italië). Ook had hij aan werkplaats aan Corso V. Alfieri 72 te Asti (Italië).

In zijn sieraden maakte Bottazzi gebruik van technieken als zagen en emailleren.

Werk in openbare collecties (selectie)
Museo Borgogna, Vercelli (Italië)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Grafische Sammlung Stern
Vittorio Emanuele III

Tentoonstellingen (selectie)
1922 – Mostra di Arte Vercellese, Vercelli (Italië)
1923 – Prima Biennale Internazionale di Arte Decorativa Contemporanea, Monza (Italië)

Prijzen (selectie)
1923 – Zilveren medaille, Prima Biennale Internazionale di Arte Decorativa Contemporanea

Links
• RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/11/16/archimede-bottazzi/

Geef een reactie