Provinciaal Diamantmuseum

Sterckshof, 2009. Foto met dank aan Wikimedia Commons, Sterckshof, CC BY 3.0
Sterckshof, 2009. Foto met dank aan Wikimedia Commons, Sterckshof, CC BY 3.0
Sterckshof, 2009. Foto met dank aan Wikimedia Commons, Sterckshof, CC BY 3.0

Het Provinciaal Diamantmuseum was een museum in Antwerpen (België) waar werk van sieraadontwerpers, juweliers en goud- en zilversmeden werd verzameld en gepresenteerd. Het museum is gefuseerd met het Provinciaal Museum Sterckshof-Zilvercentrum en opereert vanaf 2018 onder de naam DIVA.

Geschiedenis
In 1934 werd de Vereeniging Museum voor Vlaamsche Beschaving en Openluchtmuseum opgericht. Bestaande uit verschillende verzamelingen betrok de vereniging kasteel Het Sterckshof en opende de deuren voor het publiek in 1938. In 1953 nam de provincie het museum over en richtte het verzamel- en presentatiebeleid op kunstnijverheid en ambacht. Het museum heette vanaf dat moment Provinciaal Museum voor Kunstambachten Sterckshof. Jaarlijks werden er tentoonstellingen gemaakt over één specifiek ambacht.

In 1971 opende op de eerste verdieping van het Provinciaal Veiligheidsinstituut aan de Jezusstraat te Antwerpen (België) voor de collectie diamantalaam uit het Sterckshof de eerste locatie van het Provinciaal Diamantmuseum. Omdat het museum op deze locatie al gauw uit zijn voegen barstte werd in 1988 heropend in de Lange Herentalsestraat, eveneens te Antwerpen (België). In 1994 heropende het Sterckshof nog eens, nu onder de naam Provinciaal Museum Sterckshof-Zilvercentrum. Het museum bezat de grootste collectie Antwerps zilver ter wereld. In vijftien zalen met elk een eigen thema werd de edelsmeedkunst belicht.

Ook daar trok het museum al gauw meer bezoekers dan waarop het was berekend en zo werd in 2002 aan het Koningin Astridplein naast het treinstation Antwerpen Centraal alweer een nieuw diamantmuseum geopend. Als gevolg van verbouwingen elders in het pand, aan de zogeheten Koningin Elizabethzaal moest het museum in mei 2012 al weer de deuren sluiten.

In 2018 opende aan de Suikerrui te Antwerpen (België) de nieuwste locatie van het diamantmuseum, nu gefuseerd met het Provinciaal Museum Sterckshof-Zilvercentrum onder de naam DIVA.

Tentoonstellingen (selectie)
1983 – 10 Goldschmiede aus Padua / 10 Orafi Padovani – Moderne Goldschmiedekunst aus Italien, Provinciaal Diamantmuseum, Antwerpen (België)
1983 – Het Andere Juweel / Jewellery Redefined, Provinciaal Museum Sterckshof, Antwerpen (België) (11 juni 1983 t/m 16 augustus 1983)
1985 – Kunstonderwijs en het diamantmuseum in Antwerpen (Sofie Lachaert)
1994 – Le Stelle del Sud (Alberto Zorzi)
1996 – Het Belgisch diamantjuweel 1996 (Salima Thakker)
2008 – Zilvertalenten (Ria Lins)
2012 – Patro(o)n (Ria Lins)
2012 – Wim Ibensprijs (Ria Lins)
2014 – Zilvertalenten (Anneleen Swillen)

Medewerkers (selectie)
Piet Baudouin (directeur)

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/11/11/provinciaal-diamantmuseum/

Geef een reactie