Alice Sprengel

Alice Sprengel, halssieraad, circa 1903. Collectie Ratz-Coradazzi, RCS 503. Foto met dank aan Hessisches Landesmuseum, Wolfgang Fuhrmannek©
Alice Sprengel, halssieraad, circa 1903. Collectie Ratz-Coradazzi, RCS 503. Foto met dank aan Hessisches Landesmuseum, Wolfgang Fuhrmannek©
Alice Sprengel, halssieraad, circa 1903. Collectie Ratz-Coradazzi, RCS 503. Foto met dank aan Hessisches Landesmuseum, Wolfgang Fuhrmannek©

Alice Sprengel (South Shields (Verenigd Koninkrijk), 29 september 1871 – Bern (Zwitserland), 1949) was onder meer actief als sieraadontwerper, docent en acteur.

Biografie
Sprengel had een buitengewoon moeilijke jeugd en trad in 1902 in München (Duitsland) toe tot de theosofische vereniging. Sprengler was actief als docent in het tekenonderwijs. In 1903 bezocht Sprengel de ateliers van Wilhelm von Debschitz en Hermann Obrist in München (Duitsland).

Vanaf 1913 volgde Sprengel levensbeschouwelijke lessen bij de antroposoof Rudolf Steiner. In 1914 werd het haar met financiële steun uit de antroposofische gemeenschap mogelijk gemaakt naar Dornach (Zwitserland) te verhuizen. Door Rudolf Steiner gestimuleerd maakte Sprengel symbolistische sieraadontwerpen voor andere antroposofen.

Toen Rudolf Steiner kerstmis 1914 in het huwelijk trad met Marie von Sivers raakte Sprengel in psychische nood (ze had eerder begrepen dat Steiner haar een huwelijksaanzoek had gedaan) en verliet de antroposofische gemeenschap. Haar exacte sterfdatum is niet bekend.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Astrid & Mario Ratz-Coradazzi

Tentoonstellingen (selectie)
2019 – Alltagstauglich, Schmuck von Jugendstil bis Art Déco, Hessisches Landesmuseum, Darmstadt (Duitsland)

Bibliografie (selectie)
Glüber, W., Ratz-Coradazzi, A. en Siebert, K. (2019) Alltagstauglich, Schmuck von Jugendstil bis Art Déco – Die Sammlung Ratz-Coradazzi. Regensburg: Schnell + Steiner. ISBN 9783795434182

Links
Anthrowiki
• RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/09/25/alice-sprengel/

Geef een reactie