Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

Léonard Bordier, circa 1900. Juwelen! Schitteren aan het Russische hof, Hermitage, Amsterdam, 2019. Foto met dank aan State Hermitage Museum, St Petersburg©
Léonard Bordier, circa 1900. Juwelen! Schitteren aan het Russische hof, Hermitage, Amsterdam, 2019. Foto met dank aan State Hermitage Museum, St Petersburg©
Léonard Bordier, circa 1900. Juwelen! Schitteren aan het Russische hof, Hermitage, Amsterdam, 2019. Foto met dank aan State Hermitage Museum, St Petersburg©

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof is een tentoonstelling in de Hermitage te Amsterdam (Nederland) waar onder meer werk van sieraadontwerpers uit de collectie van het Russische hof in het bezit van de Hermitage te Sint Petersburg (Rusland) wordt getoond. De tentoonstelling ter viering van het tienjarig jubileum van de Hermitage in Amsterdam (Nederland) is te zien van 14 september 2019 tot en met 15 maart 2020. Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen, die zowel in het Nederlands als het Engels verkrijgbaar is.

De tentoonstelling
Op de tentoonstelling zijn ongeveer 300 sieraden te zien naast schilderijen, kostuums, schoenen en accessoires zoals waaiers, balboekjes, spiegels, wandelstokknoppen, sabels en snuifdozen. De sieraden en kostuums zijn gedragen door de high society uit Sint Petersburg (Rusland).

Het tentoonstellingsontwerp is van de hand van Carlo Wijnands. Naast de kostuums en accessoires worden ook verschillende geschilderde portretten getoond en is er een laat negentiende-eeuwse vitrine van bijna twee meter doorsnede uit de Hermitage te Sint Petersburg (Rusland) te zien.

Tentoongestelde stukken zijn gedragen door tsarina’s als Elisabeth en Catharina de Grote en koningin Anna Paulowna, maar ook door andere vrouwen en mannen die leefden rond de hofhouding. Van de meeste vervaardigers van de objecten echter zijn de namen niet bekend.

De stukken komen uit verschillende kunsthistorische periodes, zoals de rococo, empire, romantiek en art nouveau. De tentoonstelling begint in de grote zaal van de Hermitage met een balzaal. Daarna volgen ensceneringen rond thema’s als Catharina de Grote, het mannenboudoir, het vrouwenboudoir, erotiek, prinsjes en prinsesjes, bruiloft, memoriesieraden met haar van zowel koningin Anna Paulowna en koning Willem II, dandy’s, en fin de siècle.

In de audiotour die grotendeels is ingesproken door Klaas Martijn Akkerman lichten ook ontwerper Edwin Oudshoorn, couturier Jan Taminiau en sieraadontwerper Bibi van der Velden hun favorieten toe.

De sieraden, schilderijen, kostuums en andere objecten op de tentoonstelling zijn niet alleen afkomstig uit de Hermitage in Sint Petersburg (Rusland); ook de Koninklijke Verzamelingen uit Den Haag (Nederland) en het Fabergé Museum in Baden-Baden (Duitsland) hebben enkele objecten in bruikleen afgestaan.

Gepresenteerde sieraadontwerpers (selectie)
Frederik Björk
Bolin
Léonard Bordier
Boucheron
Cartier
Pierre Debaufre
Louis Duchêne & fils
Jean-Jacques Duc
Joseph Dudds
Dunant
Joseph Germain Dutalis
Carl Fabergé
Fardy
Firma Breguet
Firma Carl Edvard Bolin
Firma Miers
Firma Sampson Mordan & Co
Vasili Finikov
Thomas Fitter
Frederik Achates Fresen
Augustus Frederik Hollming
August Wilhelm Holmström
B. Jordan
Nikolaj Kemper
René Lalique
Langlois
Nicolas Lemaindre
B. Magnin
Louis Mallet
Jacobus Nauta
Patek
Jérémie Pauzié
Michail Perchin
Godfrie Poy
Julien Le Roy
Johann Gottlieb Scharf
Vasili Solovjov
Heinrich Tadell
Henry Thornton
Tiffany
James Walker
Henrik Wigström

Bibliografie (selectie)
Bijl, A. (2019) Juwelen! Schitteren aan het Russische hof. Zwolle: WBooks. ISBN 9078653809
Doornbusch, E. (11 januari 2023) Museum Arnhem: de horeca heeft gewonnen, het museum lijkt verloren. hedendaagsesieraden.nl.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2019/09/11/juwelen-schitteren-aan-het-russische-hofjuwelen-schitteren-aan-het-russische-hof/

Geef een reactie