Firma Heinrich Levinger

Firma Heinrich Levinger, halssieraad, circa 1905. Collectie Ratz-Coradazzi. Foto met dank aan Hessisches Landesmuseum, Wolfgang Fuhrmannek©
Firma Heinrich Levinger, halssieraad, circa 1905. Collectie Ratz-Coradazzi. Foto met dank aan Hessisches Landesmuseum, Wolfgang Fuhrmannek©
Firma Heinrich Levinger, halssieraad, circa 1905. Collectie Ratz-Coradazzi. Foto met dank aan Hessisches Landesmuseum, Wolfgang Fuhrmannek©

De Firma Heinrich Levinger uit Pforzheim (Duitsland) was onder meer actief als fabrikant van zilverwaren en sieraden van sieraadontwerpers.

Geschiedenis
Het bedrijf werd door Heinrich Levinger (-1899) opgericht in 1893 en is ook bekend onder de naam Levinger & Bissinger. De firma produceerde voor de Duitse markt, maar vervaardigde ook sieraden voor de Franse markt.

Levinger staat als handelaar in bijouterieën vermeld in adresboeken uit Pforzheim (Duitsland) vanaf 1881. In 1893 stond hij voor het eerst geregistreerd als fabrikant van goud- en zilverwaren en noviteiten. In 1899 overleed Heinrich Levinger, de oprichter van het bedrijf. In 1901 ging de fabriek onder dezelfde naam verder onder leiding van Emil Levinger. Dat was het begin van de productie van moderne sieraden in zilver. In 1903 werd Karl Bissinger (-1920) partner en een jaar later, in 1904 werd de naam Levinger & Bissinger gevoerd. Bissinger had daarvoor verschillende prijzen gewonnen als sieraadontwerper (F.W. Müller-Wettbewerb, Kunstgewerbe-Vereins Pforzheim (1902) en C.A. Schmitz-Jubelpreis). Nadat Bissinger het bedrijf na enige jaren (in of voor 1909) al weer had verlaten ging Emil Berthold Levinger weer verder onder de oude naam: Heinrich Levinger.

Het bedrijf produceerde onder anderen halssieraden, broches en hoedennaalden en maakte daarbij gebruik van technieken als vensteremail. Andere materialen die werden verwerkt zijn (verguld) zilver, email, maanstenen, granaten, paste en parels. Onder anderen Georg Kleemann en Otto Prutscher ontwierpen sieraden voor de firma, ook werden er sieraden vervaardigde naar eigen ontwerp van Bissinger en Levinger.

Sieraden van Firma Heinrich Levinger werden en worden gepresenteerd door onder meer Tadema Gallery.

Werk in openbare collecties (selectie)
Badisches Landesmuseum, Karlsruhe (Duitsland)
Bayerisches Nationalmuseum, München (Duitsland)
Hessisches Landesmuseum Darmstadt, Darmstadt (Duitsland)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Astrid & Mario Ratz-Coradazzi

Tentoonstellingen (selectie)
2019 – Alltagstauglich, Schmuck von Jugendstil bis Art Déco, Hessisches Landesmuseum, Darmstadt (Duitsland)

Medewerkers (selectie)
Fritz Falk
Georg Kleemann
Otto Prtutscher

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986
Glüber, W. (2011) Jugendstilschmuck, der Bestand im Hessisches Landesmuseum Darmstadt. Regensburg: Schnell & Steiner. ISBN 9783795424534
Glüber, W., Ratz-Coradazzi, A. en Siebert, K. (2019) Alltagstauglich, Schmuck von Jugendstil bis Art Déco – Die Sammlung Ratz-Coradazzi. Regensburg: Schnell + Steiner. ISBN 9783795434182

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/07/29/firma-heinrich-levinger/

Geef een reactie