Karl Rothmüller (1860-1930)

Karl Rothmüller, broche, circa 1908. Collectie Ratz-Coradazzi. Foto met dank aan Hessisches Landesmuseum, Wolfgang Fuhrmannek©
Karl Rothmüller, broche, circa 1908. Collectie Ratz-Coradazzi. Foto met dank aan Hessisches Landesmuseum, Wolfgang Fuhrmannek©
Karl Rothmüller, broche, circa 1908. Collectie Ratz-Coradazzi. Foto met dank aan Hessisches Landesmuseum, Wolfgang Fuhrmannek©

Karl Rothmüller (Teisbach (Duitsland), 22 maart 1860 – München (Duitsland), 23 januari 1930) was onder meer actief als juwelier, sieraadontwerper en goudsmid. Hij werkte in Berlijn (Duitsland), Parijs (Frankrijk) en Londen (Verenigd Koninkrijk).

Geschiedenis
Rothmüller is opgeleid aan de Kunstgewerbeschule in München (Duitsland) en de Kunstgewerbeschule in Wenen (Oostenrijk). Van 1883 tot en met 1885 was hij werkzaam in de werkplaats van Fritz v. Millers. In 1886 startte Rothmüller zijn eigen werkplaats, waar hij sieraden voor juweliers vervaardigde.

De meeste sieraden van Rothmüller zijn niet voorzien van verantwoordelijkheidstekens. Door tijdgenoten werd Rothmüller wel de Lalique van München (Duitsland) genoemd. Therese en Benno Danner kochten regelmatig sieraden bij Rothmüller en uit dat contact ontstond een hechte vriendschap. Toen Benno Danner was gestorven adviseerde Rothmüller Therese Danner over de op te richten stichting.

Het sieraad dat als Gesellenprüfung door Elisabeth Treskow die bij Rothmüller in de leer was geweest was gemaakt zou in 1918 zijn tentoongesteld in het Münchener Glaspalast te München (Duitsland) onder de naam van Rothmüller.

In de statuten van de Danner-Stiftung staat dat er zo lang er Rothmüllers leven er altijd iemand uit de familie vertegenwoordigd moet zijn in het stichtingsbestuur. Rothmüller was dertig jaar lang voorzitter van Bayerischer Kunstgewerbeverein.

Werk in openbare collecties (selectie)
Bayerisches Nationalmuseum, München (Duitsland)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Astrid & Mario Ratz-Coradazzi

Tentoonstellingen (selectie)
1898 – Münchner Glaspalast, München (Duitsland)
1899 – Münchner Glaspalast, München (Duitsland)
1911 – Ausstellungshalle des Bayerischen Kunstgewerbevereins
1917 – Münchner Glaspalast, München (Duitsland)
1926 – Die Neue Sammlung, Abteilung für Gewerbekunst, Bayerisches Nationalmuseum, München (Duitsland)
2019 – Alltagstauglich, Schmuck von Jugendstil bis Art Déco, Hessisches Landesmuseum, Darmstadt (Duitsland)

Bibliografie (selectie)
Glüber, W., Ratz-Coradazzi, A. en Siebert, K. (2019) Alltagstauglich, Schmuck von Jugendstil bis Art Déco – Die Sammlung Ratz-Coradazzi. Regensburg: Schnell + Steiner. ISBN 9783795434182
Grütter, H.T. en Heimsoth, A. (2019) Aufbruch im Westen Die Künstlersiedlung Margarethenhöhe. Essen: Klartext. ISBN 9783837521009
Hölscher, P. (2020) Schmuck/Jewelry, Die Neue Sammlung Danner Stiftung. Stuttgart: Arnlodsche. ISBN 9783897905856

Links
• RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/07/25/karl-rothmuller/ ‎

Geef een reactie