Scultura Aurea

Getulio Alviani, Monorecchio, oorsieraad, 1968. Foto met dank aan Didier Ltd©
Getulio Alviani, Monorecchio, oorsieraad, 1968. Foto met dank aan Didier Ltd©
Getulio Alviani, Monorecchio, oorsieraad, 1968. Foto met dank aan Didier Ltd©

Scultura Aurea was een tentoonstelling van 31 mei 2019 tot en met 8 september 2019 in het Palazzo Ducale te Urbino (Italië) waar sieraden van twintigste- en eenentwintigste-eeuwse kunstenaars worden gepresenteerd. Te zien waren circa 150 sieraden van 46 internationale kunstenaars. De tentoonstelling werd gecureerd door Paola Stroppiana, die eveneens de bijbehorende catalogus schreef. De tentoonstelling begon met goud uit de regio Marche (Italië), waar de cultuur van goudsmeden stevig in de historie is geworteld.

Na de Tweede Wereldoorlog probeerde Mario Masenza het vak van de goudsmeden uit het slop te trekken. Hij kwam uit een Piemontese familie van juweliers en had een winkel aan de Via del Corso, de belangrijkste winkelstraat in Rome (Italië). In 1946 vroeg hij daarom aan verschillende eigentijdse kunstenaars uit Rome (Italië) nieuwe sieraden te maken. Onder die kunstenaars bevonden zich Afro, Mirko Basaldella, Franco Cannilla, Pericle Fazzini, Gerardo Gerardi, Emilio Greco, Lorenzo Guerrini, Renato Guttoso, Leoncillo en Mazzullo. Later werkte Masenza ook samen met Giuseppe Capogrossi, Pietro Consagra, Nino Franchina, Edgardo Mannucci en Gino Severini. Voor veel kunstenaars was het de eerste keer dat ze zich met sieraden bezighielden.

Een andere impuls kwam ongeveer gelijktijdig uit Milaan waar de kunstcriticus Marco Valsecchi en de broers Arnaldo en Giò Pomodoro actief waren. De door de broers ingerichte presentatie en selectie van sieraadontwerpers op de IX Triennale di Milano zette het vak op de kaart.

Het Italiaanse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in 1967 in Montréal (Canada) werd verzorgd door museumdirecteur Palma Bucarelli die besloot een sieradenpresentatie neer te zetten. Architect Carlo Scarpa (1906-1978) ontwierp de inrichting. Vanaf de Wereldtentoonstelling in 1967 tot aan het vertrek van Bucarelli uit de Galleria d’Arte Moderna in Rome (Italië) in 1974 werden er permanent sieraden getoond in de Galleria d’Arte Moderna in Rome (Italië). Zo raakte het vak langzaamaan ook binnen museale wanden geaccepteerd en gewaardeerd.

Gelijktijdig waren (in 1967) ook Teresa Pomodoro (zus van Arnaldo en Giò Pomodoro) en Giancarlo Montebello (een echtpaar) actief met hun label GEM Montebello. Zij voerden in oplage ontwerpen van beeldend kunstenaars uit met als doel beeldende kunst tegen betaalbare prijzen aan te bieden.

Ten slotte speelde ook de verzamelaar en uitgever Cleto Munari een rol bij het aanwakkeren van de belangstelling voor hedendaagse sieraden in Italië en ook daarbuiten. In 1984 vroeg hij 16 wereldwijd opererende architecten om een sieraad te ontwerpen. Eén van die architecten was Ettore Sottsass.

Gepresenteerde kunstenaars (selectie)
Afro
Getulio Alviani
Arman
Georges Braque
Pol Bury
Alexander Calder
Franco Cannilla
Giuseppe Capogrossi
Castellani
César
Giorgio de Chirico
Pietro Consagra
Salvador Dalí
Piero Dorazio
Max Ernst
Giorgio Facchini
Leonor Fini
Lucio Fontana
Nino Franchina
Alberto Giorgi
Anish Kapoor
Claude Lalanne
Edgardo Mannucci
Bruno Martinazzi
Umberto Mastroianni
Eliseo Mattiacci
Igor Mitoraj
Lowell Nesbitt
Louise Nevelson
Giulio Paolini
Alicia Penalba
Lucio del Pezzo
Niki de Saint Phalle
Pablo Picasso
Arnaldo Pomodoro
Giò Pomodoro
Man Ray
Gino Severini
Jesús Rafael Soto
Ettore Sottsass
Fausta Squatriti
Joe Tilson
Valeriano Trubbiani
Giuseppe Uncini
Sophia Vari
Giorgio Vigna

De tentoonstelling is tot stand gekomen doordat verschillende bruikleengevers tijdelijk werken uit hun collectie hebben afgestaan. Sommige bruikleengevers wensten anoniem te blijven.

Bruikleengevers (selectie)
BABS Art Gallery, Milaan (Italië)
Collezione Franca Mancini, Pesaro (Italië)
Collezione Franchina
Didier Ltd, Londen (Verenigd Koninkrijk)
Elisabetta Cipriani – Wearbale Art, Londen (Verenigd Koninkrijk)
Giorgio Facchini
Galleria d’Arte Contini, Venetië (Italië)
Louisa Guinness Gallery, Londen (Verenigd Koninkrijk)
Mahnaz Collection, New York (Verenigde Staten)
Marina Ruggieri
Marylart
Museo Nazionale Archeologico delle Marche, Ancona (Italië)
Olnick Spanu Collection, New York (Verenigde Staten)
Fausta Squatriti

Bibliografie (selectie)
Stroppiana, P. (2019) Scultura Aurea Gioielli d’Artista per un nuovo Rinascimento. Pistoia: Gli Ori. ISBN 9788873367680

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/07/23/scultura-aurea/

Geef een reactie