Patriz Huber

Patriz Huber uitgevoerd door Firma Theodor Fahrner, halssieraad, circa 1901. Collectie Ratz-Coradazzi. Foto met dank aan Hessisches Landesmuseum, Wolfgang Fuhrmannek©
Patriz Huber uitgevoerd door Firma Theodor Fahrner, halssieraad, circa 1901. Collectie Ratz-Coradazzi. Foto met dank aan Hessisches Landesmuseum, Wolfgang Fuhrmannek©

Patriz Huber (Stuttgart (Duitsland), 19 maart 1878 – Berlijn (Duitsland), 20 september 1902) was onder meer als actief als architect, vormgever en sieraadontwerper.

Biografie
Huber is opgeleid aan de Kunstgewerbeschulen te Mainz (Duitsland) en München (Duitsland). In 1899 trad Huber toe tot de Darmstädter kunstenaarskolonie op Mathildenhöhe.

Huber richtte zich op het seriematig vervaardigen van sieraden. Hij werkte dan ook samen met de Firma Theodor Fahrner, die verschillende van zijn ontwerpen produceerde. Huber was afkerig van florale motieven en zijn geabstraheerde vormentaal werd wel de Darmstädter Stil genoemd. Ontwerpen voor zilverwaren zoals medaillons liet Huber uitvoeren door de Firma Martin Mayer uit Mainz (Duitsland)

In 1902 vestigde Huber zich in Berlijn en startte daar een eigen werkplaats. Nog datzelfde jaar maakte hij een einde aan zijn leven.

Het Institut Mathildenhöhe in Darmstadt (Duitsland) beheert verschillende ontwerptekeningen van sieraden van de hand van Huber. Sieraden van Huber waren geliefd en vonden gretig aftrek, ook in het buitenland.

Werk in openbare collecties (selectie)
Institut Mathildenhöhe, Darmstadt (Duitsland)
Museum im Gotischen Haus, Bad Homburg (Duitsland)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Astrid & Mario Ratz-Coradazzi

Tentoonstellingen (selectie)
1901 – Ein Dokument deutscher Kunst, Darmstadt (Duitsland)
2019 – Alltagstauglich, Schmuck von Jugendstil bis Art Déco, Hessisches Landesmuseum, Darmstadt (Duitsland)

Bibliografie (selectie)
Glüber, W., Ratz-Coradazzi, A. en Siebert, K. (2019) Alltagstauglich, Schmuck von Jugendstil bis Art Déco – Die Sammlung Ratz-Coradazzi. Regensburg: Schnell + Steiner. ISBN 9783795434182

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2019/07/03/patriz-huber/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.