Marie-José van den Hout

Marie-José van den Hout draagt Antje Bräuer, november 2018. Foto met dank aan Galerie Marzee/Michiel Heffels©
Marie-José van den Hout draagt Antje Bräuer, november 2018. Foto met dank aan Galerie Marzee/Michiel Heffels©
Marie-José van den Hout draagt Antje Bräuer, november 2018. Foto met dank aan Galerie Marzee/Michiel Heffels©

Marie-José van den Hout (Roermond (Nederland), 24 november 1941) is eigenaar en oprichter van Galerie Marzee in Nijmegen (Nederland). Ook verzamelt zij sieraden. Haar collectie wordt gepresenteerd op de bovenste verdieping van Galerie Marzee. Van den Hout woont en werkt in Nijmegen (Nederland).

Biografie
Van den Hout is afkomstig uit een geslacht van goud- en zilversmeden; zowel haar vader als haar grootvader on overgrootvader waren goud- of zilversmid. Haar vader vervaardigde liturgische objecten. Als kind werd Van den Hout Marzee genoemd (een naam die ontstaat als haar voornaam snel wordt uitgesproken), de naam die ze later aan haar galerie gaf. Ze volgde net als haar broers een opleiding tot edelsmid, aan de Stadsacademie Maastricht te Maastricht (Nederland), maar werd al gauw afgeleid door vakgebieden die ze interessanter vond: beeldhouwkunst en schilderkunst.

Twee broers van Van den Hout namen de zaak van hun vader over. Omdat de inkomsten uit kerkelijke opdrachten sterk terugliepen gingen ze ook sieraden vervaardigen. Samen met haar broer Paul van den Hout (Roermond (Nederland), 1944) opende Van den Hout in de zeventiger jaren een winkel aan de Lange Hezelstraat in Nijmegen (Nederland) om die sieraden te presenteren. De ruimte bestond uit twee delen: één deel toonde beeldhouwwerk en productontwerp en in het andere deel waren sieraden van haar broer te zien. Toen de galerie in 1987 verhuisde naar de Ganzenheuvel was dat zonder Paul van den Hout.

Op 8 december 1992 viel Van den Hout van een ladder in het graanpakhuis aan de Waalkade (waar de galerie in 1995 zou heropenen) en raakte ernstig gewond aan haar wervelkolom. Lotte Menkman (conservator in het Van Reekummuseum te Apeldoorn (Nederland)) nam het initiatief voor het project Amulet, waarbij sieraadontwerpers is gevraagd een amulet voor Van den Hout te maken. 48 (Inter)nationale kunstenaars hebben een amulet vervaardigd voor Van den Hout; dertig van hen hebben hun amulet aan Galerie Marzee geschonken.

Met hulp van een sponsor verwierf Van den Hout in 1993 een graanpakhuis aan de Waalkade te Nijmegen (Nederland). De verbouwing onder leiding van de architect Bert Dirrix duurde drie jaar. Geheel bovenin bevindt zich een appartement, waar Van den Hout woont.

Elf keer maakte Van den Hout in samenwerking met verschillende culturele instellingen de tentoonstelling Sieraden, de keuze van… In telkens een andere Nederlandse stad werden mensen gevraagd een sieraad uit de Marzee Collectie te zoeken. Deelnemers werden vervolgens professioneel gefotografeerd met de gekozen sieraden. De daaruit voortvloeiende tentoonstellingen kennen steeds twee venues: één in de betreffende stad en één in Galerie Marzee. In een van de even zo vele bijbehorende publicaties wordt vermeld dat Van den Hout sieraden ziet als de meest openbare kunstvorm.

In 2009 organiseerde Van den Hout voor het eerst Frame, tijdens de Handwerkmesse in München (Duitsland). Rondom de jaarlijkse tentoonstelling Schmuck wordt telkens een halve ring met stands van galeries gespecialiseerd in sieraden gevormd. Ook was Van den Hout nauw betrokken bij andere tentoonstellingen daar zoals Exempla, Meister der Moderne, Schmuck en Talente.

Voor de derde opstelling in het Museo del Gioiello te Vicenza (Italië) die opende op 14 december 2018, tekende Van den Hout voor de Sala Arte, die ze inrichtte met alleen maar stukken van goud. In deze video licht Van den Hout haar keuze toe.

Van den Hout draagt meestal halssieraden; geen ringen, broches of armbanden. Ze draagt vooral halssieraden van Otto Künzli, Okinari KurokawaAnnelies Planteijdt, en Dorothea Prühl, soms een broche van Lucy Sarneel. De verzameling van Van den Hout is grotendeels afkomstig uit tentoonstellingen die zij -meestal in de galerie- heeft georganiseerd. De meeste stukken zijn nooit gedragen.

Van den Hout heeft een dochter, Niki Heffels (25 juli 1967) en een tweeling: Joost en Michiel Heffels (8 januari 1969). Zowel Niki als Michiel zijn ook werkzaam in de galerie.

Prijzen (selectie)
1986 – Cornelia Weertsma-van Duin Pluim
2019 – Gallerist of the year
2019 – Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Gecureerde tentoonstellingen (selectie)
2005 – Swedish Jewellery, Galeria Reverso, Lissabon (Portugal)

Bibliografie (selectie)
Daniel, D. (30 november 2018) She Calls Her Stock ‘Jewelry, Made by Artists’. The New York Times.
Denter, C. (16 december 2018) The Evolution of a Contemporary Jewellery Fair. Interview with Marie-José van den Hout about FRAME. Klimt02.
Doornbusch, E. (9 juni 2019) 40 Jaar Marzee! hedendaagsesieraden.nl.
Es, S. van (27 december 2021) De sieradenbiografie ofwel ‘bedankt oma Remmy’. hedendaagsesieraden.nl.
Feijter, I. de (november 2019) Hedendaagse juwelentop bij Galerie Marzee. Collect.
Heffels, M. (29 november 2021) Insta. hedendaagsesieraden.nl.
Hout, M.J. van den (1989) Kammen. Nijmegen: Galerie Marzee. ISBN 9073124018
Hout, M.J. van den (2004) Marzee Galerie & Collection. Nijmegen: Galerie Marzee. OCLC 67012576
Kris, J. van der (31 augustus 1995) Sieraden én meubels bij Marzee in Nijmegen, Een galerie als een museum. NRC Handelsblad.
Sieraden, de keuze van Almere (2001). Nijmegen: Galerie Marzee. ISBN 90-73124-06-9
The Marzee Collection: international contemporary jewellery (2009). St Andrews: Fife Contemporary Art & Craft. ISBN 0906272998
Tuitjer, K. (30 april 1993) Een heleboel geluk na een ongeluk, Vijftig sieraadkunstenaars maken een amulet voor Marzee. De Gelderlander.
Werkman, M.J. (19 januari 2022) Marie-José vertelt. hedendaagsesieraden.nl.
Werkman, M.J. (25 december 2021) Ton vertelt. hedendaagsesieraden.nl.
Winnaar regisseert prijsuitreiking, Weertsema-van Duin Pluim voor Inzet van Marie-José van den Hout (13 november 1990). De Gelderlander.
Zelst, M. van (27 september 2018) Voorbij het geijkte. De Gelderlander.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/06/09/marie-jose-van-den-hout/

Geef een reactie