Helena & Lasse Pahlman

Helena & Lasse Pahlman waren onder meer actief als verzamelaars van werk van voornamelijk hedendaagse sieraadontwerpers.

Biografie
Het echtpaar begon sieraden te verzamelen in de zeventiger jaren. In een interview door Damian Skinner voor AJF in 2012 stelde Lasse Pahlman dat waardering van hedendaagse sieraden veel educatie en tentoonstellingsbezoeken vereist. Voor de meeste mensen is de afstand tot moderne sieraden te groot en daarom blijft de kring van liefhebbers beperkt.

Anno 2012 bezat het echtpaar ruim 1.000 sieraden. Ze hadden zowel traditioneel als hedendaags werk. Bij aanschaf was draagbaarheid van de sieraden een criterium.

In 2009 was een honderdtal sieraden uit hun verzameling te zien op de tentoonstelling Finnish Jewellery, 1600-2009 in het Designmuseuo te Helsinki (Finland).

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Sofia Björkman
Kim Buck
Georg Dobler
Margit Jäschke
Kadri Mälk
Eve Margus Villems
Matti Mattsson
Eila Minkkinen
Eija Mustonen
Raimo Nieminen
Pauno Pohjolainen
Ramón Puig Cuyàs
Mette Saabye
Robert Smit
Per Suntum
Janna Syvänoja
Tarja Tuupanen
Tanel Veenre
Silvia Walz

Tentoonstellingen (selectie)
2009 – Finnish Jewellery, 1600-2009, Designmuseuo, Helsinki (Finland)
2014 – Schmuck und andere Geschichten, Galerie Biró, München (Duitsland) (Margit Jäschke)

Bibliografie (selectie)
Skinner, D. (20 mei 2012) Lasse and Helena Pahlman. Art Jewelry Forum.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/05/07/helena-lasse-pahlman/

2 Comments

Geef een reactie