Pavel Krbálek

Pavel Krbalek, halssieraad, 1968. Foto met dank aan Die Neue Sammlung, Adolf Vrhel©
Pavel Krbalek, halssieraad, 1968. Foto met dank aan Die Neue Sammlung, Adolf Vrhel©
Pavel Krbalek, halssieraad, 1968. Foto met dank aan Die Neue Sammlung, Adolf Vrhel©

##Pavel Krbálek (Miroslav (Tsjechoslowakije), 2 april 1928 – Praag (Tsjechië), 29 augustus 2015) was onder meer actief als sieraadontwerper, docent, schilder en beeldhouwer.

Biografie
Krbálek is opgeleid tot hoef- en wagensmid in het familiebedrijf (1942-1948). Hij was als achtste generatie werkzaam in het bedrijf. Vervolgens studeerde hij in Brno (Tsjechoslowakije) (1948-1952), Praag (Tsjechoslowakije) (1952-1956) en aan de Hochschule für bildende und angewandte Kunst in Oost-Berlijn (Oost-Duitsland).

In 1968 was Krbálek één van de organisatoren en deelnemers van het eerste en enige vier weken lang durende sieradensymposium Jablonec ’68. Een week na het symposium en de Russische inval vluchtte Krbálek met hulp van Elisabeth Defner en Helfried Kodré (ook aanwezig op het symposium) naar Zwitserland. Max Fröhlich (een week lang eregast op het symposium) zorgde ervoor dat Krbálek aan het werk kon in Zürich (Zwitserland). Later ging hij, ook met hulp van Fröhlich, aan de slag in Luzern (Zwitserland).

In 1989 verwierf Krbálek het gebouw van de voormalige familiesmederij in Miroslav (Tsjechoslowakije). Hij liet het opknappen en vestigde zich daar met een atelier. Hij had ook (nog) ateliers in Luzern (Zwiserland) en Praag (Tsjechoslowakije).

Werk in openbare collecties (selectie)
Muzeum skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou (Tsjechoslowakije)
Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, Praag (Tsjechoslowakije) (Museum voor toegepaste kunst)

Tentoonstellingen (selectie)
1967 – Wereldtentoonstelling, Montréal (Canada)
1968 – Jablonec ’68 (symposium), Muzeum skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou (Tsjechoslowakije)
1969 – Jablonec ’68 (symposium), Galerie na Betlémském náměstí, Praag (Tsjechoslowakije)
1969 – Jablonec ’68 (symposium)Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)
1969 – Jablonec ’68 (symposium), Kunstgewerbemuseum Zürich, Zürich (Zwitserland)
1969 – Jablonec ’68 (symposium), Moravská galerie, Brno (Tsjechoslowakije)
1970 – Schmuck ’70, Tendenzen, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)
1971 – Gold + Silber Schmuck + Gerät von Albrecht Dürer bis zur Gegenwart, Norishalle, Neurenberg (West-Duitsland) (19 maart 1971 t/m 22 augustus 1971)
2018 – Jablonec ’68. 1. Internationales Silberschmuck-SymposiumDie Neue Sammlung, München (Duitsland)
2018 – Jablonec 68 – Der Ost-West-SchmuckgipfelBröhan-Museum, Berlijn (Duitsland)

Prijzen (selectie)
1970 – Bayerischer Staatspreis

Residencies (selectie)
1968 – Jablonec ’68

Bibliografie (selectie)
Becker, F., Falk, F., Heigl, C., Hössle, E., Koós, J., Pomodoro, A., Skal, H. von, Staber, M., Treskow, E., Wagenfeld, W. (1971) Gold + Silber Schmuck + Gerät von Albrecht Dürer bis zur Gegenwart. München: Karl L. Lipp. OCLC 1000974640
Hölscher, P., Matějovičová, P., Mezerová, J., Nollert, A. en Nováková, A., (2018) Jablonec ’68 : erstes Gipfeltreffen der Schmuckkünstler aus Ost und West. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905191

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/04/27/pavel-krbalek/

Geef een reactie