Truus & Joost Daalder

Lydia Hirte, halssieraad, 2016. Particulier bezit Truus & Joost Daalder. Foto met dank aan Eric Pinkerton©
Lydia Hirte, halssieraad, 2016. Particulier bezit Truus & Joost Daalder. Foto met dank aan Eric Pinkerton©
Lydia Hirte, halssieraad, 2016. Particulier bezit Truus & Joost Daalder. Foto met dank aan Eric Pinkerton©

Truus (Nederland, 1939) & Joost Daalder (Nederland, 28 september 1939) zijn onder meer actief als verzamelaars van werk van hedendaagse sieraadontwerpers. Zij wonen in werken in Adelaide (Australië).

Biografie
Zowel Joost als Truus Daalder is opgegroeid in Nederland. Joost komt uit een lerarengezin; daarvandaan komt ook zijn behoefte kennis -en meer dan dat- te delen met anderen. Truus en Joost leerden elkaar kennen op de basisschool in Bergen (Noord-Holland, Nederland) en waren al gauw onafscheidelijk. Ze studeerden aan de universiteit in Amsterdam (Nederland) en trouwden. In 1966 kreeg Joost het aanbod les te geven aan University of Otago in Dunedin (Nieuw-Zeeland) en emigreerde het paar.

Gedurende de zestiger en zeventiger jaren verbleven Truus en Joost Daalder in Dunedin (Nieuw-Zeeland). Om hun huis in te richten bezochten ze veilingen, waar ze geïnteresseerd raakten in onder meer sieraden. Zo begon het verzamelen van in eerste instantie Victoriaanse sieraden. De moeders van beide echtelieden waren overigens ook al geïnteresseerd in sieraden. Toen Joost in 1976 een baan kreeg aan Flinders University vestigden ze zich met hun twee jonge kinderen in Adelaide (Australië).

Op de veilingen kochten de Daalders onder andere objecten -anders dan sieraden- afkomstig van de oorspronkelijke bewoners van Oceanië. In 1992 startten Truus & Joost Daalder met het verzamelen van hedendaagse sieraden. De eerste twee broches van titanium die ze verwierven waren van de hand van Stephen Moore. De broches waren te groot om te dragen. Truus Daalder had zijn werk leren kennen tijdens haar werk aan de voorbereidingen op een tentoonstelling met objecten uit de Daalders Oceanische, Aziatische en Afrikaanse collectie in Ayers House voor de National Trust en op een festival in Adelaide (Australië). Truus Daalder schreef een boek over deze verzameling in 2009. Een andere kunstenaar die al vroeg in de verzameling werd opgenomen is Jane Bowden.

De Daalders verzamelden zonder vooropgezet plan. Als ze ergens tijdens een van hun vele reizen iets zagen dat ze aansprak werd het aangeschaft; zelf noemen ze dit collecting without prejudice. Een ander aspect in hun verzameling is het persoonlijk contact dat ze in veel gevallen met de sieraadontwerpers onderhouden. Met vele sieraadontwerpers correspondeerden ze en ook waren er regelmatig ontmoetingen met kunstenaars bij het echtpaar thuis, waarbij het echtpaar hun collectie toonde en kunstenaars de sieraden met ogen en handen konden waarnemen. Het echtpaar koopt samen de sieraden; Truus draagt ze.

Ook het verzamelen van onconventionele objecten die los staan van traditie vindt het echtpaar aantrekkelijk. Het nieuwe, het onverwachte en het avontuurlijke in hedendaagse sieraden spreekt ze aan. In hun verzameling bevinden zich vele ronde vormen en is een voorliefde voor parelmoer te bespeuren. Ook verzamelden ze verschillende stukken waarin keramiek is verwerkt.

Truus Daalder informeert zich buiten de analoge publicaties, galeries en de kunstenaars ook over het vakgebied via de website Klimt02 en social media zoals Facebook. Ook online legt zij contacten met sieraadontwerpers en dat resulteerde in bijvoorbeeld een opdracht aan Jacomijn van der Donk.

Sieraden uit Scandinavië zijn favoriet. Bilk Gallery en Gallery Funaki worden frequent bezocht. Ook brachten de Daalders regelmatig een bezoek aan Electrum Gallery in Londen (Verenigd Koninkrijk). E.g. etal wordt eveneens geregeld bezocht.

In 2015 werd een video (12:27 min) gepubliceerd op Youtube waarin Truus & Joost Daalder vertellen over hun sieradenverzameling.

April 2017 schonk het echtpaar 161 stukken uit hun verzameling twintigste-eeuwse en hedendaagse sieraden aan de Art Gallery of South Australia in Adelaide (Australië).

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Jane Adam
Jim Adams
Gabriel Argy-Rousseau
Ruth Baird
Nicola Bannerman
Jane Barwick
Frank Bauer
Zoya Beri
Catrine Berlatier
Doris Betz
David Bielander
Les Blakebrough
Julie Blyfield
Kobi Bosshard
Jane Bowden
Katherine Bowman
Alan Brown
Torun Bülow-Hübe
Melissa Cameron
Joanna Campbell
Sungho Cho
Sean O’Connell
Peter Deckers
Nanna Ditzel
Joungmee Do
Jane Dodd
Jacomijn van der Donk
Sam-Tho Duong
David Elliot
Dorothy Erickson
Yu Fang Chi
Maureen Faye-Chauhan
Emma Fielden
Warwick Freeman
Elena Gee
Peter Gertler
Kiko Gianocca
Bronwyn Goss
Zoe Grigoris
Mary Hackett
Miriam Haskell
Niki Hastings-Mcfall
Anke Hennig
Jill Hermans
Thérèse Hilbert
Lydia Hirte
Peter Hoogeboom
Marian Hosking
Georg Jensen
Svenja John
Katherine Kalaf
Pavel Kashinsky
Yuri Kawanabe
Eugenie Keefer Bell
Bridget Kennedy
Erin Keys
Roman Kielczewski
Yong Joo Kim
Archibald Knox
Daniel Kruger
Peta Kruger
Johannes Kuhnen
René Lalique
Bridie Lander
Lore Langendries
Grace Lillian Lee
Katheryn Leopoldseder
Nel Linssen
Bethamy Linton
Sue Lorraine
Stefania Lucchetta
Sim Luttin
Wendy Manwaring
Leanne Marshall
Sally Marsland
Phill Mason
Roy Mason
Vicki Mason
Mieko Matsue
Leslie Matthews
Matthew McIntyre-Wilson
Pam Mckelvey
Juliet Michell
Yutaka Minegishi
Mascha Moje
Stephen Moore
David Neale
Philip Noakes
Larah Nott
Tatjana Panyoczki
Alan Preston
Gillian Rainer
Ian Rasmussen
Rosenthal
Sarah Rothe
Ruskin Pottery
Barbara Ryman
Lucy Sarneel
Regine Schwarzer
Lauren Simeoni
Blair Smith
Jacquie Sprogoe
Emiko Suo
Richard Tarrant
Catherine Truman
Bianca Velder
Tone Vigeland
Janice Vitovsky
David Walker
Rebecca Ward
Jasmine Watson
Björn Weckström
Leonie Westbrook
Jo Wilmot

Tentoonstellingen (selectie)
2018 – To Have and to Hold: The Daalder Collection of Contemporary JewelleryArt Gallery of South Australia, Adelaide (Australië)

Bibliografie (selectie)
Daalder, T. (26 januari 2022) Hedendaagse sieraden als laatste categorie. hedendaagsesieraden.nl.
Daalder, T. en Daalder, J. (2009) Ethnic jewellery and adornment, Australia, Oceania, Asia, Africa. Adelaide: Ethnic Art Press. ISBN 9781921394287
Erickson, D. (2018) To have and to hold, The Daalder Collection of Contemporary Jewellery. Oz Arts, lente 2018, nr. 16.
Evans, R., Ewington, J. en Slade, L. (2018) To Have and to Hold: The Daalder Collection of Contemporary Jewellery. Adelaide: Art Gallery of South Australia. ISBN 9781921668357
Nunn, L. (10 augustus 2018) Art Gallery of SA stages The Daalder Collection of Contemporary Jewellery. The Advertiser.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/03/20/truus-joost-daalder/ ‎

2 Comments

Geef een reactie