Anni Albers

Anni Albers, halssieraad. Foto met dank aan Liesbeth den Besten©
Anni Albers, halssieraad. Foto met dank aan Liesbeth den Besten©
Anni Albers, halssieraad. Foto met dank aan Liesbeth den Besten©

Anni Albers (geboren Annelise Else Frieda Fleischmann) (Berlijn (Duitsland), 12 juni 1899 – Orange (Verenigde Staten), 9 mei 1994) was onder meer actief als textielkunstenaar, docent, auteur, graficus en sieraadontwerper.

Biografie
Na twee maanden aan de Kunstgewerbeschule in Hamburg (Duitsland) (1919) zette Albers haar studie voort aan het Bauhaus te Weimar (Duitsland) (1922-1930), waar ze les had van onder anderen Johannes Itten. Albers was liever naar een andere afdeling van het Bauhaus gegaan, maar alleen de weefafdeling was toegankelijk voor vrouwen.

Albers huwde op 9 mei 1925 met Josef Albers, die ze op het Bauhaus in Weimar (Duitsland) had leren kennen. Het echtpaar maakte hun leven lang samen vele reizen naar onder meer Cuba, de Canarische Eilanden, Italië, Mexico en Spanje. In 1931 werd Albers hoofd van de afdeling textiel aan het Bauhaus, nu gevestigd in Dessau (Duitsland).

Op last van het Duitse regime sloot het Bauhaus in 1933. Anni en Josef -beiden Joods- vluchtten naar de Verenigde Staten. Op uitnodiging van de architect Philip Johnson gingen de Albers’ naar North Carolina (Verenigde Staten). In 1939 werden Anni en Josef Amerikaans staatsburger.

Albers en haar man konden aan de slag als docent op het experimentele Black Mountain College bij Asheville (North Carolina, Verenigde Staten), eveneens op uitnodiging van Philip Johnson. Daar maakte zij kennis met de student Alex Reed. Samen met hem ontwierp ze in 1941 een iconisch geworden halssieraad met paperclips en kant en klare onderdelen uit de ijzerwarenwinkel. Daarnaast maakten ze samen ook nog verschillende andere halssieraden van huishoudelijke artikelen zoals kurk met haarspelden en parels met schroeven.

Albers publiceerde vele artikelen over haar vakgebied (weven) en haar werk werd veelvuldig tentoongesteld in de Verenigde Staten. In 1946 waren haar sieraden die ze samen met haar voormalige student Reed had vervaardigd te zien op de tentoonstelling Modern Handmade Jewelry georganiseerd door Jane Sabersky in 16 verschillende musea in de Verenigde Staten.

In 1990 ontving Albers een eredoctoraat aan Royal College of Art. Albers stierf op 9 mei 1994.

Werk in particuliere collecties (selectie)
Liesbeth den Besten
Barbara Dreier
Mary Emma Harris
Riet Neerincx
Donna Schneier

Werk in openbare collecties (selectie)
Die Neue Sammlung, München (Duitsland)

Tentoonstellingen (selectie)
1940/1941 – Willard Gallery, New York (Verenigde Staten)
1941 – Addison Gallery of American Art, Andover (Massachusetts, Verenigde Staten)
1941 – Fitchburg Art Center, Fitchburg (Massachusetts, Verenigde Staten)
1941 – Katherine Kuh Gallery, Chicago (Verenigde Staten)
1941 – Museum of Art, Smith College, Northampton (Massachusetts, Verenigde Staten)
1941 – Willard Gallery, New York (Verenigde Staten)
1946 – Modern Handmade Jewelry, Museum of Modern Art (MOMA), New York (Verenigde Staten) (reizende tentoonstelling langs nog 15 andere musea in de Verenigde Staten)
1975 – Bauhausarchiv, Berlijn (Duitsland)
1975 – Kunstmuseum, Düsseldorf (Duitsland)
2017 – Medusa, Bijoux et tabous, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Parijs (Frankrijk)
2018 – Chains/Schakels/Verbindingen, Sieraad Art Fair (SAF), Westergasfabriek, Amsterdam (Nederland) (gecureerd door Liesbeth den Besten)

Prijzen (selectie)
1961 – American Institute of Architects’ Craftmanship Medal
1980 – Women’s Caucus for Art Lifetime Achievement Award
1981 – Gouden medaille American Craft Council

Bibliografie (selectie)
Hölscher, P. (2020) Schmuck/Jewelry, Die Neue Sammlung Danner Stiftung. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905856
Zapf, M. (28 juli 2015) Anni Albers’s and Alex Reed’s drain and paperclip necklace. Art Jewelry Forum.

Links
RKD Artists
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/03/08/anni-albers/ ‎

Geef een reactie