Jean Leering

Jean Leering. Foto Fotoarchief van de Technische Universiteit Eindhoven
Jean Leering. Foto Fotoarchief van de Technische Universiteit Eindhoven

Jean Leering (IJsselstein (Nederland), 11 maart 1934 – Amsterdam (Nederland), 4 april 2005) was museumdirecteur en hoogleraar kunstgeschiedenis. Ook schreef hij verschillende boeken en artikelen.

Biografie
Na een opleiding tot bouwkundig ingenieur in Delft (Nederland) werd Leerling directeur van het Van Abbemuseum te Eindhoven (Nederland) (1963-1973). Leering wilde kunst minder elitair maken.

Tussen 1965 en 1970 stelde Leering onder meer het sieraad aan de orde; hij initieerde discussies over de relaties tussen beeldende kunst en toegepaste kunst, architectuur en vormgeving. Leering zat onder meer in de jury van de reizende tentoonstelling met sieraden Objects to wear (1969).

In 1973 werd Leering directeur van het Tropenmuseum te Amsterdam (Nederland). Ook was hij werkzaam voor de Rijksgebouwendienst. In 1976 gaf Leering zijn eerste college kunstgeschiedenis aan de faculteit bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven (Nederland), waar hij in 1991 werd benoemd tot hoogleraar.

Tentoonstellingen (selectie)
1969 – Draagbare Objecten, Haags Gemeentemuseum, Den Haag (Nederland) (12 juni 1969 t/m 6 juli 1969)
1969 – Draagbare Objecten, Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam (Nederland) (12 juli 1969 t/m 10 augustus 1969)
1969 – Objects to wear by five Dutch Jewelry Designers, Van Abbemuseum, Eindhoven (Nederland) (reizende tentoonstelling Gemeentemuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen en de Verenigde Staten tot en met 1973 met sieraden van Gijs Bakker, Nicolaas van Beek, Françoise van den Bosch, Bernard Laméris, Emmy van Leersum)
1986 – Sieraden, Images, Singer Museum, Laren (Nederland) (reizende tentoonstelling)

Bibliografie (selectie)
Leering, J. en Leersum, E. van (1969) Objects to wear : by five jewelry designers: Emmy van Leersum, Gijs Bakker, Nicolaas van Beek, Françoise van den Bosch, Bernhard Laméris. OCLC 63488819
Sieraden, Images (1986). Amsterdam: VES. OCLC 313823758

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2019/01/25/jean-leering/ ‎

Geef een reactie