Schoonhoven Silver Award

David Huycke, detail. Foto met dank aan het Zilvermuseum©
David Huycke, detail. Foto met dank aan het Zilvermuseum©
David Huycke, detail. Foto met dank aan het Zilvermuseum©

De Schoonhoven Silver Award (SSA) is een prijs die elke drie jaar wordt uitgereikt.

Geschiedenis
De eerste Schoonhoven Silver Award werd uitgereikt in 2002. In 2010 kwam de organisatie in handen van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven te Schoonhoven (Nederland).

Inzendingen worden drie maanden lang tentoongesteld in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Tijdens de tentoonstelling kan het publiek een favoriet object aanwijzen. Bij de tentoonstelling verschijnt een drietalige catalogus met de ingezonden werken. De tentoonstelling reist verder naar België en Duitsland.

Bij de toekenning van de prijs is voor de internationale jury een innovatief karakter van de inzending een belangrijk criterium. De eerste prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000,00 euro, die ter beschikking wordt gesteld door de gemeente Krimpenerwaard. Naast de SSA wordt ook de Young Professional Award uitgereikt. Deze prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500,00 euro die ter beschikking wordt gesteld door de opleidingen Zadkine en de Vakschool Schoonhoven. Tenslotte zijn er ook nog de Herens & Herens eervolle vermelding en de aanmoedigingsprijs en die bestaat uit een kilo zilver die door de gelijknamige firma ter beschikking wordt gesteld.

In 2018 was het thema van de SSA de herwaardering van oude technieken. Doel was immaterieel erfgoed te behouden én nieuw leven in te blazen. Er kwamen meer dan 90 inzendingen.

Winnaars SSA
2002 – Oliver Schmidt (jury: )
2004 – Monika Gimborn-Jochum, Ulla + Martin Kaufmann (jury: )
2006 – Jan Matthesius (jury: )
2009 – Hiroshi Suzuki (jury: )
2012 – Stratos Kantzelis (jury: )
2015 – Yuki Ferndinadsen (jury: )
2018 – Peter Bauhuis (jury: Angela Cork, Jeroen Martens, Jan Matthesius)

Winnaars Young Professional Award (selectie)
2018 – Sheng Zhang

Herens & Herens eervolle vermelding (selectie)
2018 – David Huycke

Herens & Herens aanmoedigingsprijs Young Professionals (selectie)
2018 – Oscar Saurin

Tentoonstellingen (selectie)
2012 – Schoonhoven Silver Award 2012, Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, Schoonhoven (Nederland) (David Huycke)
2015 – Schoonhoven Silver Award 2015, Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, Schoonhoven (Nederland) (David Huycke)
2018 – Schoonhoven Silver Award 2018, Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, Schoonhoven (Nederland) (Peter Bauhuis, Julie Blyfield, Abigail Brown, Kim Buck, Sungho Cho, Alex O’Connor, Paul Derrez, Hilde Foks, Kaminer Haislip, Iona Hall, Miriam Hanid, Willem Honing, David Huycke, Koen Jacobs, Kyosun Jung, Wayne Meeten, Fred Rich, Oscar Saurin, Helena Schepens, Sebastian Schildt, Guido Schram, Eelco Veenman, Ji Young Kim, Yusuke Yamamoto, Sheng Zhang)

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/12/21/schoonhoven-silver-award/ ‎

Geef een reactie