Solange Thierry-de-Saint Rapt

Thierry Bontridder, halssieraad, 1987. Foto met dank aan BOZAR, Paul Louis©
Thierry Bontridder, halssieraad, 1987. Foto met dank aan BOZAR, Paul Louis©
Thierry Bontridder, halssieraad, 1987. Foto met dank aan BOZAR, Paul Louis©

Solange Thierry-de-Saint Rapt was en is onder meer actief als journalist en verzamelaar van werk van hedendaagse sieraadontwerpers. Zij woont en werkt in Brussel (België).

Biografie
Thierry-de-Saint Rapt groeide op in een kunstminnend milieu in Brussel (België) en studeerde kunstgeschiedenis in Leuven (België). In de tachtiger en negentiger jaren was zij hoofdredacteur van het tijdschrift L’Œil (198.-1997). In die hoedanigheid maakte ze kennis met (werk van) hedendaagse (sieraad)ontwerpers. De eerste sieraden die ze kocht waren van de hand van Suzanne Somogyi en Henri Gargat en nog bescheiden van formaat. Thierry-de Saint Rapt ontmoette de kunstenaars eerst op beurzen en in galeries; later zocht ze ze op in hun ateliers.

De sieraden in haar verzameling worden ook door Thierry-de Saint Rapt gedragen. Ze houden het midden tussen sieraad en zelfstandig object. Keuzes voor aankopen komen intuïtief tot stand. Verschillende kunstenaars, waaronder Marianne Anselin, zijn door Thierry-de Saint Rapt gevraagd erfstukken uit de familie te vermaken tot nieuwe sieraden. Ook Alina Alamorean heeft sieraden in opdracht van van Thierry-de Saint Rapt  vervaardigd. De oudste stukken uit de verzameling dateren uit de veertiger jaren van de twintigste eeuw en zijn van de hand van Line Vautrin en Alexander Calder.

De collectie van Thierry-de Saint Rapt bevat vooral halssieraden, armbanden en ringen. Broches zitten er nauwelijks bij en oorsieraden ontbreken geheel. Alina Alamorean, Marianne Anselin, Jacques An Lanh en Daniel von Weinberger zijn in ruime mate in de collectie vertegenwoordigd.

Het grootste deel van de verzameling van Thierry-de Saint-Rapt is bijeengebracht in Parijs (Frankrijk) bij voornamelijk drie galeries: Galerie Naïla De Monbrison, Galerie Elsa Vanier en de galerie van Esther de Beaucé: Minimasterpiece. Ook heeft Thierry-de Saint Rapt verschillende sieraden verworven bij Caroline van Hoek in Brussel (België). Daarnaast kocht en koopt Thierry-de Saint Rapt op veilingen bij onder anderen Piasa (Parijs, Frankrijk) en Pierre Bergé (Brussel, België) en bij galeries zoals Collectors Gallery (Brussel, België), Creart (Brussel, België), Didier Ltd (Londen, Verenigd Koninkrijk), l’Éclaireur (Parijs, Frankrijk), Galerie BSL (Parijs, Frankrijk), Galerie Caroline Corre (Parijs, Frankrijk), Galerie Diane et Eric Lhoste (Biarritz/Pau, Frankrijk), Galerie Hélène Porée (Parijs, Frankrijk), Galerie Isabelle Subra Woolworth (Parijs, Frankrijk), Galerie Kreo (Parijs, Frankrijk), Galerie Martel Greiner (Parijs, Frankrijk), Galerie Michèle Broutta (Parijs, Frankrijk), Hip Galerie d’Art (Parijs, Frankrijk), IBU Gallery (Parijs, Frankrijk), Maison Parisienne (Parijs, Frankrijk), Putti (Riga, Letland), Sorry We’re Closed (Brussel, België) en Viceversa (Lausanne, Zwitserland).

De favoriete kleur van Thierry-de Saint Rapt is paars. Meestal gaat ze gekleed in eenvoudige kleding die zwart of soms paars van kleur is.

In 2018 vond een tentoonstelling plaats in het Brusselse BOZAR waarop ongeveer één derde van haar verzameling was te zien. Regelmatig geeft Thierry-de Saint Rapt stukken uit haar collectie in bruikleen voor tentoonstellingen. Zo waren sieraden van haar te zien op Medusa, Bijoux et tabous in het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris te Parijs (Frankrijk) (2017).

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Fanny Acquart-Gensollen
Alina Alamorean
Jacques An Lanh
Marianne Anselin
Ron Arad
Christian Astuguevieille
François Azambourg
Giampaolo Babetto
Gijs Bakker
Kinga Bardos-Feltoronyi Stolnikoff
Vincent Batbedat
Lauren Baude
Friedrich Becker
Marcial Berro
David Bielander
Christiane Billet
Alexander Blank
Sophie Boduban
Onno Boekhoudt
Jean Boggio
Claude Boisselier
Thierry Bontridder
Isabelle de Borchgrave
Aldo Boschin
Brune Boyer-Pellerej
Valdis Brože
Siegfried de Buck
Chus Burés
Pol Bury
Antonio Cagianelli
Alexander Calder
Fernando & Humberto Campana
Faust Cardinali
Taher Chemirik
Miguel Chevalier
Costanza
Hélène Courtaigne-Delalande
Parvine Curie
Hilde De Decker
Odile Decq
Luce Delhove
Paul Derrez
Noémie Doge
Sam-Tho Duong
Florie Dupont
Albert Duraz
Edéenne
Valérie Egée
Max Ernst
Violaine Febvret
Benedikt Fischer
Stéphanie Fleck
Marilyne Fontenelle
Karl Fritsch
Sheva Fruitman
Catherine le Gal
Henri Gargat
Elisabeth Garouste
Marijke de Goey
Goudji
Jean Grisoni
Tzuri Gueta
Zaha Hadid
Maria Hees
Herman Hermsen
Gaspard Hex
Philippe Hiquily
Elie Hirsch
Theresia Hvorslev
Arata Isozaki
Gilles Jonemann
Jacqueline de Jong
Sarah Kacem
Jiro Kamata
Ulrike Kampert-Chuard
Anish Kapoor
Beppe Kessler
Sophie de Kinkelin
Gyula Kosice
Daniel Kruger
Claude Lalanne
Guntis Lauders
Mei Lee
Emmy van Leersum
Florence Lehmann
Patricia Lemaire
Salomé Lippuner
Stefania Lucchetta
Géraldine Luttenbacher
Fritz Maierhofer
Stefano Marchetti
Paolo Marcolongo
Philippe Marfaing
Martin Margiela
Eliseo Mattiacci
Flavia-Eleonora Michelutti
Eila Minkkinen
Vera Molnár
John Moore
François Morellet
Liliane Müller
Mimmo Paladino
David Palterer
Seth Papac
Julio le Parc
Adam Paxon
Nestor Perkal
Galatée Pestre
Annelies Planteijdt
Stefano Poletti
Giò Pomodoro
Marie-Noëlle de la Poype
Thibaut de Reimpré
Ulrich Reithofer
Tabea Reulecke
Rosemarie
Rose-Marie
Lavinia Rossetti
Agathe Saint Girons
Philip Sajet
Moniek Schrijer
Ariel Scornik
Hedva Ser
Robert Smit
Suzanne Somogy
Claude de Soria
Ettore Sottsass
Emile Souply
Kirsten Spuijbroek & Yelmer Noordeman
Hervé van der Straeten
Takis
Heaven Tanudiredja
Ana Thiel
Stanley Tigerman
Thea Tolsma
Giulio Turcato
Sophia Vari
Line Vautrin
Jean Vendôme
Giorgio Vigna
Lisa Walker
Daniel von Weinberger
Claude Wesel
Annamaria Zanella
Yiyan Zhou

Tentoonstellingen (selectie)
2018 – Objets Ambigus, hedendaagse juwelen, een passieBOZAR, Brussel (België)

Bibliografie (selectie)
Bizot, C. en Coleno, N. (2018) Bijoux Contemporains, Une Passion. Parijs: Regard. ISBN 9782841053636

Links
Wikidata
• Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/12/08/solange-thierry-de-saint-rapt/ ‎

Geef een reactie