Charles de Sousy Ricketts

Charles de Sousy Ricketts door Carlo & Arthur Giuliano, hanger. Foto met dank aan The Fitzwilliam Museum©
Charles de Sousy Ricketts door Carlo & Arthur Giuliano, hanger. Foto met dank aan The Fitzwilliam Museum©
Charles de Sousy Ricketts door Carlo & Arthur Giuliano, hanger. Foto met dank aan The Fitzwilliam Museum©

Charles de Sousy Ricketts (Genève (Zwitserland), 2 oktober 1866 – Londen, 7 oktober 1931) was onder meer actief als beeldhouwer, prentmaker, schilder, theatervormgever, verzamelaar en sieraadontwerper.

Biografie
Ricketts is geboren in Genève en had en Franse moeder en een Britse vader. Hij groeide op in Frankrijk en Italië. Nadat zijn ouders waren overleden begon hij in 1882 een studie aan de City and Guilds Technical Art School in Londen. Daar ontmoette hij zijn levenspartner Charles Haslewood Shannon (1863-1937).

Ricketts en Shannon richtten de uitgeverij Vale Press op. Ricketts illustreerde onder anderen werken van Oscar Wilde.

Het paar trok veel op met een destijds al even ongebruikelijk stel: Katharine Bradley en Edith Cooper. Bradley en Cooper waren familie van elkaar; Bradley was de tante van Cooper. Samen genoten ze bekendheid onder de naam Michael Field als schrijver. Ze negeerden alle sociale conventies en onderhielden een intensieve liefdesrelatie met elkaar tot aan hun dood. Ricketts vervaardigde tussen circa 1903 en 1906 verschillende unieke sieraden speciaal voor deze twee vrouwen.

Ricketts ontwierp sieraden tussen 1899 en 1908, meestal voor vrienden. Vaak werden deze ontwerpen uitgevoerd door Carlo Giuliano. Sieraden van Ricketts zijn vervaardigd van materialen als goud en email.

Werk in openbare collecties (selectie)
The Fitzwilliam Museum, Cambridge (Verenigd Koninkrijk)

Werk in particuliere collecties (selectie)
Katharine Bradley & Edith Cooper

Tentoonstellingen (selectie)
1961 – International Exhibition of Modern Jewelry, 1890-1961, Worshipful Company of Goldsmiths, Londen (Verenigd Koninkrijk) (26 oktober 1961 t/m 2 december 1961)
2018 – Designers & Jewellery 1850 – 1940: Jewellery & Metalwork from The Fitzwilliam MuseumThe Fitzwilliam Museum, Cambridge (Verenigd Koninkrijk)

Bibliografie (selectie)
Chadour-Sampson B. en Newell-Smith, S. (2021) Tadema Gallery London, Jewellery from the 1860s to 1960s. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905986
Hughes, G. (1968) Modern Jewelry, An international Survey, 1890-1967. Londen: Studio Vista. ISBN 0289277094
Ritchie, H. (2018) Designers & Jewellery, Jewellery and Metalwork from The Fitzwilliam Museum 1850-1940. Londen: Philip Wilson Publishers. ISBN 1781300674

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/11/30/charles-de-sousy-ricketts/

Geef een reactie