Gerard Unger

Gerard Unger, 2010. Foto met dank aan Wikimedia Commons, Michael Bundscherer, CC BY-SA 2.0
Gerard Unger, 2010. Foto met dank aan Wkimedia Commons, Michael Bundscherer, CC BY-SA 2.0
Gerard Unger, 2010. Foto met dank aan Wikimedia Commons, Michael Bundscherer, CC BY-SA 2.0

Gerard Anthony Unger (Arnhem, 22 januari 1942 – Bussum, 23 november 2018) was onder meer actief als grafisch vormgever, typograaf en hoogleraar. Samen met Marjan Unger (1946-2018) verzamelde hij onder andere sieraden.

Biografie
Unger, die zonder diploma de middelbare school had verlaten, werd opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie (1963-1967), toen nog de kunstnijverheidsschool. Meteen vanaf het begin was hij geïnteresseerd in letters en verdiepte zich daarin, onder anderen in de bibliotheek van de Lettergieterij Amsterdam. Willem Ovink, beheerder van die bibliotheek en tevens hoogleraar, liet hem van alles zien en gaf Unger vrij toegang tot de bibliotheek. Kort na zijn studie, in 1968, trouwde Unger met Marianne Boersma (Marjan Unger). Ze hadden elkaar op de academie leren kennen. Ze kregen een dochter, Flora, die overleed in 2012.

Unger promoveerde op Romaanse lettervormen. Op 1 september 2006 werd hij geïnaugureerd als hoogleraar Typografische Vormgeving aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden.

Samen met Marjan Unger schonk Unger in 2009 een verzameling van circa 500 sieraden aan het Rijksmuseum Amsterdam. Eind 2017 schonken zij opnieuw een deel van hun collectie sieraden -ruim 200 objecten- aan het Rijksmuseum.

In een commerciële bijlage van een landelijk dagblad uit 2018 wordt door Arjan Reijnders beschreven hoe Marjan en Gerard Unger in 1980 opdracht gaven aan de architect Mart van Schijndel (1943-1999) om een bijgebouw in Bussum tot woonhuis te verbouwen. Van Schijndel maakte er voor Nederlandse begrippen een ongekend post-modernistisch bouwwerk van. Begin 2018 werd bekend gemaakt dat het woonhuis van de Ungers middels een schenking is toegevoegd aan de collectie van Hendrick de Keyser.

Unger was letterontwerper en ontwierp 38 lettertypen (fonts), onder anderen voor de ANWB (de verkeersborden die vanaf 1995 tot 2004 overal de weg wezen, maar stilaan worden vervangen door een minder leesbare Amerikaanse variant) en de Volkskrant (die sinds 2006 gedrukt wordt in Ungers Capitolium News). Ook heeft hij voor Verkade een alfabet chocoladeletters ontworpen, die echter nooit in  productie is genomen.

In 2016 werd leverkanker bij Unger geconstateerd. Tijdens zijn chemokuur schreef hij zijn laatste boek, dat niet alleen de moeite waard is voor vakgenoten, maar ook voor geïnteresseerde leken. Het werd vormgegeven door Hansje van Halem. September 2018 verscheen Theory of Type Design, enig in zijn soort, waarin Unger de theorie van het letterontwerpen uitlegt. Op 23 november 2018 overleed Unger thuis in Bussum.

Prijzen (selectie)
1984 – H.N. Werkmanprijs
2012 – BNO Piet Zwart Prijs

Bibliografie (selectie)
Doornbusch, E. (14 oktober 2021) Eerste jubileum en goed nieuws. hedendaagsesieraden.nl.
Ginkel, E. van (27 september 2022) Luisteren en verhalen vertellen. hedendaagsesieraden.nl.
Leeuwen, S. van (27 februari 2022) Dierbaar. hedendaagsesieraden.nl.
Ribbens, A. (13 oktober 2018) WhatsApp zou onderzoek moeten doen naar de leesbaarheid. NRC.
Rijnders, A. (2018) Echtpaar Unger schenkt bijzonder postmodern huis aan Hendrick de Keyser, In de entree zit de kuit van mevrouw. Commerciële bijlage de Volkskrant.
Unger, G. (2018) Theory of Type Design.
Verdegaal, T. (28 juni 2022) Luisteren naar sieraden. hedendaagsesieraden.nl.
Witman, B. (23 november 2018) Best gelezen Nederlander aller tijden is overleden – en toch kent bijna niemand letterontwerper Gerard Unger. de Volkskrant.

Links
RKD Artists
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/11/26/gerard-unger/

1 Comment

  1. Ah Esther dankjewel voor dit lemma, ik wist niet dat hij was overleden hoewel het niet lang meer kon duren. Ik stond een jaar geleden bij het symposium in het Rijksmuseum met een aardige man in de rij naar de broodjes en dat bleek Gerard Unger te zijn. Toen waren ze er allebei nog.

    Saskia

    >

Geef een reactie