Catherine Aleya Beriketti Sursock & Sadruddin Aga Khan

Prinses Catherine Aleya Beriketti Sursock & Prins Sadruddin Aga Khan, 1972. Foto met dank aan Schmuckmuseum Pforzheim©
Prinses Catherine Aleya Beriketti Sursock & Prins Sadruddin Aga Khan, 1972. Foto met dank aan Schmuckmuseum Pforzheim©
Prinses Catherine Aleya Beriketti Sursock & Prins Sadruddin Aga Khan, 1972. Foto met dank aan Schmuckmuseum Pforzheim©

Catherine Aleya Beriketti Sursock & Sadruddin Aga Khan waren onder meer actief als verzamelaars van kunstvoorwerpen.

Aga Khan had een Franse moeder en een Perzische vader. Door zijn Iraanse wortels en door zijn opvoeding in Frankrijk werd hij groot met twee verschillende culturen. Hij sprak vloeiend Duits, Engels, Frans en Italiaans.

Al in de jaren vijftig begon Aga Khan met het verzamelen van oosterse miniaturen.

Aga Kahn trouwde in 1972 met Beriketti. Zij had drie zonen uit een eerder huwelijk. Het na vijf jaar gestrande huwelijk van Aga Khan met Nina Dyer (1930-1965) was kinderloos gebleven. In 1972 begon het kersverse echtpaar met het verzamelen van de eerste zogeheten nécessaires: lipstickhouders, sigaretten- en poederdozen. Deze kleinoden uit de tijd van de art deco waren vervaardigd uit kostbare stenen en metalen en waren regelmatig voorzien van geavanceerde mechanieken. Aga Khans moeder, Andrée Aga Khan bezat ook een tweetal vanity cases, die in de verzameling van Catherine Aleya Beriketti Sursock & Sadruddin Aga Khan zijn beland.

Aga Khan werkte onder meer veertig jaar lang voor de Verenigde Naties, waar hij betrokken was bij vluchtelingenproblematieken. Ook was hij werkzaam voor de UNESCO. Al in de zeventiger jaren streed Aga Khan tegen kernenergie en at vegetarisch. Aan het einde van dat decennium richtte hij de Bellerive Foundation op (nu onderdeel van de Aga Khan Foundation). Ook zette hij zich in voor behoud van biodiversiteit en natuurgebieden. Aga Kahn was één van de grootste kunstverzamelaars van de twintigste eeuw. Naast de collectie kostbare kleinoden die hij zijn geliefde schonk verzamelde hij ook Islamitische kunst. Delen van zijn collectie zijn nu ondergebracht in het Aga Khan Museum in Toronto, andere stukken zijn geveild.

Verzamelde kunstenaars (selectie)
Bensimon
Black, Starr & Frost
Boucheron
Bulgari
Cartier
Maurice Couet
Dusausoy
Janesich
Lacloche Frères
Linzeler & Marchak
Marzo
Most & Fogel
Ostertag
Strauss, Allard & Meyer
Tiffany
Van Cleef & Arpels
Verger Frères

Tentoonstellingen (selectie)
2017 – Jeweled Splendors of the Art Deco Era: The Prince and Princess Sadruddin Aga Khan Collection, Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York (Verenigde Staten) (7 april 2017 t/m 27 augustus 2017)
2018 – Ost trifft West, exquisite Kostbarkeiten Art DecoSchmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)

Bibliografie (selectie)
Davis, S. (2017) Jeweled Splendours of the Art Deco Era, The Prince and Princess Sadruddin Aga Khan Collection. New York: Thames & Hudson. ISBN 9780500519479

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2018/11/10/catherine-aleya-beriketti-sursock-sadruddin-aga-khan/

Geef een reactie