Angermuseum

Angermuseum, Erfurt, binnenplaats. Foto Esther Doornbusch, mei 2018, CC BY 4.0
Angermuseum, Erfurt, binnenplaats. Foto Esther Doornbusch, mei 2018©
Angermuseum, Erfurt, binnenplaats. Foto Esther Doornbusch, mei 2018, CC BY 4.0

Het Angermuseum in Erfurt (Duitsland) verzamelt en presenteert onder meer werk van internationale hedendaagse sieraadontwerpers.

Geschiedenis
In tegenstelling tot andere Duitse musea bekommerden enkele ontwikkelde families zich om de opbouw van het museum in Erfurt (Duitsland) en niet de vorsten. Zo kreeg de stad in 1883 van de zoon van de in 1835 naar Venetië geëmigreerde schilder Friedrich Nerly (1807-1878) een groot deel van het werk van zijn vader. Bij de schenking van circa 700 tekeningen en aquarellen was de eis geformuleerd het werk te presenteren.

Het eerste stedelijke museum in Erfurt (Duitsland) werd op 27 juni 1886 geopend in een ruimte op de eerste verdieping van de voormalige Waag, gebouwd naar ontwerp van de architect Johann Maximilian von Welsch tussen 1706 en 1711 aan de rivier de Anger.

De rest van de collectie van het Angermuseum is rondom deze gift opgebouwd en bestaat uit hoofdzakelijk uit landschappen, stillevens en portretten uit de achttiende eeuw tot heden. Tevens bouwde het museum een rijke collectie van expressionistische kunstenaars als Ernst Barlach, Erich Heckel, Max Pechstein en Emil Nolde op. Daarnaast hadden ze werk van tijdgenoten als Lyonel Feininger. Zo verwierf het museum in de twintiger jaren de reputatie de grootste verzameling expressionisten in huis te hebben. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog echter is een goot deel van de collectie als Entartet verdwenen of vernietigd. Het museum streeft ernaar deze vooroorlogse collectie voor zo ver mogelijk weer te herstellen. Ook zijn er na de oorlog collecties grafiek en kunstnijverheid tot stand gekomen, waarvan de sieraden een onderdeel zijn.

Tussen 2005 en 2010 was het  museum gesloten ten behoeve van een grote renovatie.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Renata Ahrens
Edith Beckmann
Teresa Capella
Anton Cepka
Johanna Dahm
Uta Feiler
Michael Franke
Gerhild Freese
Karl Fritsch
Bernhard A. Früh
Hans-Joachim Härtel
Adri Hattink
Marion Herbst
Herman Hermsen
Beate-Maria Hinz
Nikolaus Kirchner
Hans Leicht
Cornelia Leidolph
Rolf Lindner
Karin Lucas
Wilhelm Mattar
Peter Mayer
Brigitte Moser
Harald Otto
Ruudt Peters
Gabriele Putz
Frank Rabach
Dorothea Roethe-Hofmeister
Martina Röhrig
Angelika Rübesamen
Willy Schäfer
Otto Scharge
Wolfgang Schlüter
Detlef Schnitzer
Rainer Schumann
Egon Selinn
Helmut Senf
Peter Skubic
Bettina Speckner
Detlef Thomas
Karol Weisslechner
Monika Winkler
Christoph Zellweger
Alberto Zorzi

Tentoonstelllingen (selectie)
1999 – Für Dich-Für Mich (reizende tentoonstelling met onder meer Giovanni CorvajaAndrea Wagner, Karol Weisslechner)
2002 – Experiment Schmuck (Robert Smit)
2019 – 17. Erfurter Schmucksymposium (Melanie Isverding)

Directeuren (selectie)
Rüdiger Helmbold (1977-1990)
Walter Kaesbach (1920-1924)
Herbert Kunze (1925-1937, 1945-1963)
Wolfram Morath-Vogel (2000-2011)
Frank Nolde (1990-1998)
Alfred Overmann (1901-1912)
Edwin Redslob (1912-1919)
Karl Römpler (1963-1977)
Jörk Rothamel (1998-1999)
Magdalene Rudolph (1937-1945)
Kai-Uwe Schierz (2011-heden)

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/10/26/angermuseum/

2 Comments

Geef een reactie