Designers & Jewellery 1850 – 1940: Jewellery & Metalwork from The Fitzwilliam Museum

Child & Child, broche, circa 1892–1896. Foto The Fitzwilliam Museum
Child & Child, broche, circa 1892–1896. Foto met dank aan The Fitzwilliam Museum©
Child & Child, broche, circa 1892–1896. Foto met dank aan The Fitzwilliam Museum©

Designers & Jewellery 1850 – 1940: Jewellery & Metalwork from The Fitzwilliam Museum was een tentoonstelling van 31 juli 2018 tot en met 11 november 2018 in The Fitzwilliam Museum in Cambridge (Verenigd Koninkrijk). Bij de tentoonstelling is een publicatie verschenen.

Veel van de 70 objecten in de tentoonstelling zijn afkomstig uit de collectie van het museum en werden voor het eerst tentoongesteld. Het gaat onder anderen om sieraden en objecten in historiserende of neogotische stijl. Ook de Art Nouveau is vertegenwoordigd.

Anne Hull Grundy geboren Ullmann (1926-1984) schonk tussen 1982 en 1984 veel van de geëxposeerde objecten aan het museum. In totaal bestond haar gift uit ruim 150 sieraden en objecten van metaal. Zij was een van de eerste verzamelaars van sieraden die een collectie op wetenschappelijke wijze bijeen bracht. Zij had tegen alle toen geldende smaakconventies in, speciale belangstelling voor sieraden van ongebruikelijke materialen zoals staal, git, koraal en paste. Hull had ook belangstelling voor verantwoordelijkheidstekens en originele verpakkingen van de sieraden.

De tentoonstelling laat zien hoe verschillende werelden van industrialisering en ambacht, handel en traditie samenkomen in het sieraad. Verschillende culturen zijn herkenbaar, evenals de zoektocht naar een nieuwe (nationale) stijl.

Gepresenteerde kunstenaars (selectie)
Charles Robert Ashbee
John Brogden
Giuliano Burges
William Burges
Castellani
Child & Child
Sibyl Dunlop
Carlo Giuliano
Carlo & Arthur Giuliano
Ferdinand Giuliano
Hunt and Roskell
Archibald Knox
Liberty & Co
Henry George Murphy
Pasquale Novissimo
Frederick James Partridge
Phillips Brothers
Phillips Brothers & Son
Omar Ramsden
Ernesto Rinzi
Charles de Sousy Ricketts
Phoebe Anna Traquair
Watherston & Brogden
Watherston & Son
Henry Wilson

Bibliografie (selectie)
Ritchie, H. (2018) Designers & Jewellery, Jewellery and Metalwork from The Fitzwilliam Museum 1850-1940. Londen: Philip Wilson Publishers. ISBN 1781300674

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2018/10/18/designers-jewellery-1850-1940-jewellery-metalwork-from-the-fitzwilliam-museum/

Geef een reactie