Muzeum skla a bižuterie

Muzeum skla a bižuterie. Foto met dank aan Wikimedia Commons, Petr Nový, CC BY-SA 3.0
Muzeum skla a bižuterie. Foto met dank aan Wikimedia Commons, Petr Nový, CC BY-SA 3.0
Muzeum skla a bižuterie. Foto met dank aan Wikimedia Commons, Petr Nový, CC BY-SA 3.0

Het Muzeum skla a bižuterie (museum voor glas en sieraden) in Jablonec nad Nisou (Tsjechië) verzamelt en presenteert naast glas ook werk van sieraadontwerpers.

Geschiedenis
Op uitnodiging van een Tsjechoslowaakse kunstenaarsvereniging kwamen bekende sieraadontwerpers uit Oost en West in 1968 vier weken lang bijeen in de stad Jablonec nad Nisou (Tsjechoslowakije). Er werden sieraden gemaakt uit glas, zilver en stenen. Zeventig van deze sieraden worden bewaard in het Muzeum skla a bižuterie.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Anton Cepka
Elisabeth Defner
Petr Dvorak
Florica Farcasu
Firma Theodor Fahrner
Helena Frantová
Max Joseph Gradl
Libuše Hlubučková
Darina Horváthová
Hermann Jünger
Svatopluk Kasalý
Jaroslav Kodejš
Helfried Kodré
Pavel Krbálek
Manaba Magomedová
Bruno Martinazzi
Blanka Nepasická
Pavel Opočenský
Eleanora Rejtharová
Josef Symon
Jerzy Zaremski
Othmar Zschaler

Tentoonstellingen (selectie)
1965 – Jablonec ’65
1968 – Jablonec ’68 (Gijs Bakker, Friedrich Becker, Max Fröhlich, Lucio Fontana, Hermann Jünger, Jaroslav Kodejš, Benard LamérisEmmy van Leersum, Mario Pinton, Arnaldo Pomodoro, Giò Pomodoro, Grete Prytz-Korsmo, Wendy Ramshaw, Reinhold Reiling, Sepp Schmölzer, Robert SmitEttore Sottsass, Chris Steenbergen, Josef Symon Frits Verbruggen, Tone Vigeland, David Watkins, Björn Weckström, Helga Zahn)
1968 – Jablonec ’68 (symposium) (Anton Cepka, Elisabeth Defner, Florica Farcasu, Helena Frantová, Libuše HlubučkováDarina Horváthová, Hermann Jünger, Jaroslav KodejšHelfried Kodré, Pavel Krbálek, Manaba Magomedová, Bruno Martinazzi, Blanka NepasickáEleanora Reytharová, Josef Symon, Jerzy Zaremski, Othmar Zschaler)

Directeuren (selectie)
Antonín Langhamer
Stanislav Urban (1965-)

Bibliografie (selectie)
Hölscher, P., Matějovičová, P., Mezerová, J., Nollert en Nováková, A., (2018) Jablonec ’68 : erstes Gipfeltreffen der Schmuckkünstler aus Ost und West. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905191

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/09/10/muzeum-skla-a-bizuterie/

Geef een reactie