National Gallery of Victoria

National Gallery of Victoria, Melbourne. Foto met dank aan Donaldytong. CC BY-SA 3.0
National Gallery of Victoria, Melbourne. Foto met dank aan Donaldytong. CC BY-SA 3.0

De National Gallery of Victoria (NGV) is een museum in een voorstad van Melbourne (Australië) waar onder meer werk van sieraadontwerpers wordt verzameld en gepresenteerd. Het is het grootste en meest bezochte museum van Australië.

Geschiedenis
Het museum is het oudste museum in Australië en werd geopend in 1861. Het huidige gebouw dateert van 1967 en is ontworpen door Roy Grounds, die ook het naastgelegen Victorian Arts Centre ontwierp. Van 1999 tot en met 2003 was het museum gesloten voor een verbouwing door Mario Bellini.

In 2014 werd de Mari Funaki Award voor het eerst uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan galeriehouder en sieraadontwerper Mari Funaki en is bedoeld voor onder meer gevestigde sieraadontwerpers. De prijs bestaat uit 8.000 Australische dollars en het prijswinnend sieraad wordt door middel van een schenking opgenomen in de collectie van National Gallery of Victoria.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Nicholas Bastin
Peter Bauhuis
David Bielander
Julie Blyfield
Helen Britton
Anton Cepka
Jess Dare
Benedikt Fischer
Karl Fritsch
Thomas Gentille
Kiko Gianocca
Susanna Heron
Thérèse Hilbert
Marian Hosking
Geneviève Howard
Nuala Jamison
Cara Johnson
Manon van Kouswijk
Otto Künzli
Edward de Large
Nel Linssen
Julia Manheim
Sally Marsland
Mascha Moje
David Poston
Camilla Prasch
Emanuel Raft
Wendy Ramshaw
Tom Saddington
Lucy Sarneel
Hermann Schafran
Marjorie Schick
Bernhard Schobinger
Hubertus von Skal
Catherine Truman
Peter Tully
Lisa Walker
David Watkins
Margaret West

Tentoonstellingen (selectie)
2012 – Unexpected Pleasures (Sam-Tho Duong, Susie Ganch, Marc Monzó, Camilla Prasch)
2013 – Melbourne Now (Nicholas Bastin)
2018 – Designing Women (met onder anderen Mari Funaki, Marian Hosking, Geneviève Howard, Nel Linssen, Carlier Makigawa, Blanche Tilden)

Bibliografie (selectie)
Cohn, S., Ngo, D. en Sudjic, D. (2012) Unexpected Pleasures: The Art and Design of Contemporary Jewellery. New York: Rizzoli International Publications. ISBN 0847838145

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/07/30/national-gallery-of-victoria/

Geef een reactie