Jan Scherjon

Jan Scherjon, Oudegracht 352 Utrecht, 25 maart 2018. Foto Esther Doornbusch, CC BY 4.0
Jan Scherjon, Oudegracht 352 Utrecht, 25 maart 2018. Foto Esther Doornbusch, CC BY 4.0

Johannes Jacobus (Jan) Scherjon (Barneveld (Nederland), 30 juni 1942- Utrecht (Nederland), 5 januari 2022) was onder meer actief als sieraadontwerper en edelsmid. Ook vervaardigde Scherjon plastieken. Hij woonde en werkte in Utrecht (Nederland), aan de Oudegracht 352.

Biografie
Scherjon werd geboren terwijl zijn ouders, Mies Broese en Jan Scherjon zaten ondergedoken in Barneveld (Nederland). Vanaf 1945 woonde Scherjon in Utrecht (Nederland). Na de ULO volgde hij een opleiding goud- en zilversmeden aan de technische school. Hij werkte vier jaar lang overdag in het atelier van Jan Noyons te Utrecht (Nederland) en volgde een avondopleiding aan Artibus.

In 1960 woonde Scherjon een aantal maanden met Joep Killesteijn, Hennie van Soest en Mieke Vroom in Saint-Tropez (Frankrijk). Ze leefden van tekeningen die ze zelf maakten en verkochten. Scherjon hield van reizen en heeft vele plekken in de wereld gezien.

Aanvankelijk had Scherjon een atelier in De Bilt (Nederland). Later had hij een atelier in Maarssen (Nederland). Dolgelukkig was Scherjon toen hij in 1972 een atelier kreeg aangeboden aan de Schalkwijkerstraat in Utrecht (Nederland). In 1977 vestigde hij zich met atelier en woning aan Oudegracht 352 te Utrecht (Nederland).

Rond 1970 gaf Scherjon in een krantenartikel te kennen dat hij graag een maansteen wilde om voor Koningin Juliana een ring te maken met daarin een steen van de maan.

Scherjon is sinds de tweede helft van de zeventiger jaren met zijn galerie gevestigd aan Oudegracht 352 in Utrecht (Nederland). In diezefde tijd vervaardigde hij twee ambtsketens: één voor de gemeente Wageningen (Nederland) (1979) en één voor de gemeente Wijk bij Duurstede (Nederland) (1975).

Scherjon maakte gebruik van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR).

Werk in openbare collecties (selectie)
Centraal Museum, Utrecht (Nederland)
CODA, Apeldoorn (Nederland)
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Amersfoort (Nederland)

Tentoonstellingen (selectie)
2012 – Schatten van Utrecht, Stadhuis van Utrecht, Utrecht (Nederland) (4 december 2012 t/m 28 december 2012)
2015 – Sieradenpresentatie lockersCentraal Museum, Utrecht (Nederland)
2022 – Draagbaar landschap, CODA, Apeldoorn (Nederland) (19 juni 2022 t/m 18 september 2022)

Opdrachten (selectie)
1975 – Ambtsketen gemeente Wijk bij Duurstede (Nederland)
1979 – Ambtsketen Wageningen (Nederland)

Links
RKD Artists
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/07/28/jan-scherjon/ ‎

Geef een reactie