Museu Calouste Gulbenkian

Museo Calouste Gulbenkian, Lissabon. Foto met dank aan Osvalda Gago, CC BY-SA 2.0
Museo Calouste Gulbenkian, Lissabon. Foto met dank aan Osvalda Gago, CC BY-SA 2.0

Museu Calouste Gulbenkian is gevestigd in Lissabon (Portugal) en is genoemd naar de Armeense zakenman Calouste Sarkis Gulbenkian (Scutari (Roemenië), 29 maart 1869 – Lissabon (Portugal), 20 juli 1955).

Geschiedenis
Gulbenkian verzamelde kunst op verschillende terreinen en bezat zo’n 6500 verschillende objecten van schilderijen tot oudheden tot glas en sieraden, doorgaans van de hoogst kwaliteit. Only the best, zo luidde zijn devies. Hij nam rechtstreeks sieraden en glas af van René Lalique en kwam zo in het bezit van één van de spectaculairste collecties van het werk van deze kunstenaar.

Zijn collectie bevond zich bij hem thuis in Parijs (Frankrijk) aan 51 Avenue d’Iéna. In 1940 echter vluchtte hij naar Vichy (Frankrijk). Twee jaar later week Gulbenkian uit naar Lissabon (Portugal) (1942). Tot zijn dood in 1955 leefde hij in de Portugese hoofdstad in het Aviz Hotel. Na zijn dood werd met zijn kapitaal in 1956 de Fundação Calouste Gulbenkian opgericht.

Het museum werd geopend op 2 oktober 1969 in een een nieuw gebouw van beton ontworpen door Ruy Jervis d’Athoguia, Pedro Cid en Alberto Pessoa aan de Avenida Novas. Er worden circa 1000 voorwerpen uit de verzameling van Gulbenkian tentoongesteld. Glas en sieraden van Lalique zijn opgesteld in een aparte zaal.

In de derde editie van Summer Guests (2019) is er aandacht voor hedendaagse sieraden in Portugal. In het zomerprogramma is onder meer een tentoonstelling te zien (gecureerd door Cristina Filipe) die de ontwikkeling van hedendaagse sieraden -uit de periode 1958-2018- in Portugal laat zien en dat in relatie met werken uit de verzameling van het museum. Ook wordt het boek van gastcurator Cristina Filipe over de geschiedenis van het hedendaagse sieraad in Portugal gepresenteerd.

Gulbenkian vergaarde zijn fortuin met oliemaatschappijen.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Marjorie Jacobs
René Lalique

Tentoonstellingen (selectie)
1990 – Joalharia Holandesa/News from the Netherlands (Gijs Bakker, Laura Bakker, Peggy Bannenberg, Eleonoor van Beusekom, Maria BlaisseOnno Boekhoudt, Anneke Bruin, Francesca di Ciaula, Paul Derrez, Els Deumens, Karine Dolhain, Suzanne Esser, Sita Falkena, Hilde Foks, Petra Hartman, Maria Hees, Marion Herbst, Janke IJff, Marjorie Jacobs, Rian de JongBeppe Kessler, Charon Kransen, Birgit LakenNel LinssenLous Martin, Jan MatthesiusRuudt Peters, Annelies Planteijdt, Margot Rolf, Lia de Sain, Lucy Sarneel, Nico Schilders, Marianne Grootenboer, René Smoorenburg, Annemarie Timmer, Marietta Veldhuizen, Ans Verdijk, Richard Walraven, Lam de Wolf, Frank van Zwicht)
2019 – Contemporary Jewellery in Portugal (José Aurélio, Pedro Cabrita Reis, Mariana Gomes, Alberto Gordillo, Ana Hatherly, Leonor Hipólito, Kukas, Maria José Oliveira, Vítor Pomar, Julião Sarmento, Tereza Seabra, Pedro Sequeira, Alexandra de Serpa Pimentel, Jorge Vieira) (19 juli 2019 t/m 16 september 2019)

Directeuren (selectie)
Penelope Curtis

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/06/14/museu-calouste-gulbenkian/

Geef een reactie