Sophia Lopez Suasso-de Bruijn

Thérèse Schwartze, Sophia Lopez Suasso. Foto met dank aan Cromhouthuis©
Sophia Lopez Suasso. Foto met dank aan Cromhouthuis©

Sophia Adriana Lopez Suasso-de Bruijn (Amsterdam (Nederland), 21 januari 1816 – Amsterdam (Nederland) 4 maart 1890) was onder meer actief als verzamelaar van werk van sieraadontwerpers en uurwerkmakers.

Biografie
Sophia Adriana de Bruijn was dochter van een Amsterdamse koopman. Zij huwde op 7 april 1860 in het Verenigd Koninkrijk met de vermogende Portugees-Joodse jonkheer Augustus Pieter Lopez Suasso (1804-1877). Op huwelijksreis trokken zij een jaar lang door Zuid-Europa.

Jaarlijks bezocht het echtpaar Parijs. Naast sieraden schafte Lopez Suasso-de Bruijn ook antiquiteiten, poppen en kleding aan. Haar aankopen legde ze vast in schriften. Daarnaast verwierf Lopez Suasso-de Bruijn met regelmaat sieraden van juwelier H. Martens aan het Rokin in Amsterdam en kocht zij op boedelveilingen bij onder meer veilinghuis Bom aan de Keizersgracht.

Na de plotselinge dood van haar echtgenoot in 1877 was het gedaan met de reizen. Lopez Suasso-de Bruijn bleef echter tot het einde van haar leven verzamelen: op haar sterfbed wist ze nog zeven horloges en zes snuifdozen te bemachtigen.

Nadat haar man was overleden trokken de twee zussen van Lopez-Suasso-de Bruijn bij haar in.

Op 1 juli 1887 kocht Lopez Suasso-de Bruijn voor 25.000 gulden de gehele inventaris van Museum Het Broekerhuis aan de Amstelveenseweg. Na aankoop van de inboedel van het Broekerhuis liet Lopez-Suasso-de Bruijn de grotere objecten opslaan in Nieuwe Herengracht 43. Het was haar bedoeling van dit pand na haar dood een hof voor vrouwen ouder dan 50 jaar te stichten. Kleinere voorwerpen uit het Broekerhuis werden overgebracht naar het woonhuis van de gezusters De Bruijn aan de Kloveniersburgwal.

Nadat Lopez-Suasso-de Bruijn ook haar zussen had overleefd besloot ze haar bezit na te laten aan de stad Amsterdam.

Lopez Suasso-de Bruijn verzamelde ruim 300 sieraden, horloges en andere kostbaarheden zoals speeldozen tijdens de vele reizen door Europa die zij samen met haar echtgenoot maakte. Ze had een voorliefde voor eigentijdse fantasiehorloges.

De collectie kleinoden en sieraden is uniek, omdat vrijwel alles nieuw is gekocht en niets in de loop van de tijd naar andere smaken is aangepast, zoals vaak gebruikelijk was en nog steeds is.

De stad Amsterdam opende in 1895 het Stedelijk Museum en bracht daar de collectie van Lopez Suasso-de Bruijn onder. In de beginjaren werd het museum dan ook het Suasso Museum genoemd. Tot het begin van de zeventiger jaren werd de verzameling van 3900 objecten van Lopez Suasso-de Bruijn in 11 stijlkamers in het Stedelijk Museum gepresenteerd. De collectie kostbaarheden verdween tot op de dag van vandaag samen met de stijlkamers in depots, ook al stond in haar testament dat al haar objecten permanent in het museum opgesteld dienden te zijn. Vandaag de dag bevindt de verzameling zich goeddeels in het depot van het Amsterdam Museum.

Hester Wandel schreef in 1996 haar doctoraalscriptie kunstgeschiedenis over de verzameling van Lopez Suasso-de Bruijn en haar echtgenoot. In 2000 maakte zij een tentoonstelling met alleen de juwelen. In 2017 en 2018 was een deel van de collectie kostbaarheden van Lopez-Suasso de Bruijn te zien in het Cromhouthuis.

Verzamelde kunstenaars (selectie)
Bartholony L’Aine
Angeli
Antram
Berthoud
P. Bramer
A. Bulay-Leresche
Jules Robert Calame
Henri Capt
Seb Detter
Dornheek
Dubois et Fils
John Faver
F.J. Garaud
Guidon Gide & Blondel
André Hessen
Les Frères Huaud
James Lloyd
Auguste Mellet
Adolph Mottu
Patek Philippe
F. Reynaud & Cie.
Jacob Schlatterer
Alan Walker

Tentoonstellingen (selectie)
2017 – Goud! Horloges en juwelen van Sophia Lopez Suasso, Cromhouthuis, Amsterdam

Bibliografie (selectie)
Sophia (2017). Amsterdam Museum/Cromhouthuis.
Wandel, H. (oktober 2012) De vergeten stichtster van het Stedelijk Museum. Ons Amsterdam.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/06/12/sophia-lopez-suasso-de-bruijn/

Geef een reactie