Moritzburg

Moritzburg, Halle, mei 2018. Foto Esther Doornbusch, CC BY 4.0
Moritzburg, Halle, mei 2018. Foto Esther Doornbusch, CC BY 4.0

Moritzburg is een museum in Halle (Duitsland) waar onder meer werk van sieraadontwerpers wordt verzameld en gepresenteerd. De collectie bestaat vooral uit objecten uit Halle (Duitsland) en omgeving. Het museum geeft ook boeken uit.

Geschiedenis
De eerste steen van de burcht aan de rivier de Saale (Duitsland) werd in 1484 gelegd. Vele uitbreidingen en aanpassingen volgden. In 1885 opende in Halle (Duitsland) het Städtisches Museum aan de Großen Berlin voor toegepaste en beeldende kunst. De Moritzburg werd betrokken in 1904. Het museum verzamelt hedendaagse sieraden van kunstenaars die een band hebben met Halle.

In 1929 was het museum een van de eersten ter wereld met elektrisch licht.

Het museum had onder anderen werken van Lyonel Feininger, Franz Marc en Oskar Kokoschka. Deze en ook andere werken werden door de nazi’s als entartet bestempeld en werden in de tweede helft van de dertiger jaren in beslag genomen.

Juli 1945 besloot het stadsbestuur de collectie opnieuw op te bouwen. Het museum werd op 7 oktober 1948 heropend. Tot 1952 heette het museum Landesgalerie Sachsen-Anhalt. Vervolgens werd het Staatliche Galerie Moritzburg. In 1996 werd de naam veranderd tot Landeskunstmuseum Sachsen-Anhalt en sinds de privatisering in 2004 draagt het museum de huidige naam Stiftung Moritzburg.

In 1950 werd het muntenkabinet een aparte afdeling met ruim 80.000 objecten zoals bankbiljetten, medailles, munten en onderscheidingstekens. Het verzamelbeleid van het museum focust zich sinds 1958 onder meer op hedendaagse toegepast kunst in Duitsland.

In 2004 was er een overzichtstentoonstelling van sieraden van Dorotha Prühl die op vier verschillende plaatsen in Duitsland was te zien, waaronder de Moritzburg. Deze video (9:40 minuten) geeft een impressie van de expositie in de Moritzburg.

Op 13 december 2008 heropende het museum na een verbouwing volgens plannen van het Spaanse architectenpaar Enrique Sobejano en Fuensanto Nieto die startte in 2005. Het museum beschikt sindsdien over een depot in de zuidoostelijke toren met een koepel met een cassettenplafond. Het depot is zo ingericht met afgesloten kasten en glas dat er op verantwoorde wijze groepen kunnen worden rondgeleid.

Sieraden vallen onder het beheer van de conservator toegepaste kunst en numismaat Ulf Dräger. De collectie bestaat uit ruim driehonderd objecten, voornamelijk vervaardigd in Halle (Duitsland) en omgeving. De meeste sieraden zijn gemaakt door kunstenaars die een band hebben met de kunstacademie in Halle: Burg Giebichenstein.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Claudia Baugut
Eva Dohndorf
Beate Eismann
Monika Engelhardt
Arno Friedrich
Renate Heintze
Anke Hennig
Margit Jäschke
Bettina Jungrichter
Volker Knauf
Erich Lenné
Eva Mascher-Elsässer
Christine Matthias
Karl Müller
Silvia Nagel
Irmtraud Ohme
Dorothea Prühl
Andres Richter
Hildegard Risch
Otto Scharge
Lili Schultz
Stefan Todorov
Silke Trekel
Wolfgang Tümpel
Johann Michael Wilms
Andrea Wippermann
Gemma Wolters-Thiersch
Peter Zinecker

Conservatoren (selectie)
Ulf Dräger (1988-heden)

Directeuren (selectie)
Thomas Bauer-Friedrich (2014-heden)
Max Sauerlandt (1908-1919)
Alois J. Schardt
Katja Schneider (-2012)
Robert Scholz (1938-1945)

Tentoonstellingen (selectie)
1981 – Metallgestaltung in der DDR 1Moritzburg, Halle (Dorothea Prühl)
1986 – Metallgestaltung in der DDR 2 (Dorothea Prühl)
1993 – Burg Giebichenstein. Die hallesche Kunstschule von den Anfängen bis zur Gegenwart (Dorothea Prühl)
1994 – Ilse Scharge-Nebel, Glas, Otto Scharge, Schmuck
2000 – Schmuck aus der Burg Giebichenstein (Cora Bozan)
2003 – Erwerbungen 1996 – 2003. Eine Auswahl (Silke Trekel)
2004 – Dorothea Prühl – Schmuck
2011 – Umfeld – zweite Schmuckkantine (Margit Jäschke, Claudia Küster)
2018 – Wege der Moderne, Kunst in der SBZ/DDR 1945 bis 1990 (Dorothea Prühl)
2020 – Ornament und Skulptur, neue Arbeiten von Dorothea Prühl (Dorothea Prühl) (28 maart 2020 t/m 21 juni 2020)

Bibliografie (selectie)
Doornbusch, E. (14 oktober 2021) Eerste jubileum en goed nieuws. hedendaagsesieraden.nl.
Dräger, U. en Gründug, R. (1994) Ilse Scharge-Nebel, Glas, Otto Scharge, Schmuck. Halle: Staatliche Galerie Moritzburg. ISBN 3-86 150 – 106-0

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/06/04/moritzburg/

Geef een reactie