Museo del Gioiello

Museo del Gioiello in Basilica Palladiana, Vicenza, 2016. Foto met dank aan Didier Descouens, CC BY-SA 4.0
Museo del Gioiello in Basilica Palladiana, Vicenza, 2016. Foto met dank aan Didier Descouens, CC BY-SA 4.0

Het Museo del Gioiello is een museum met een oppervlakte van ongeveer 400 vierkante meter in de Basilica Palladiana aan de Piazza dei Signori in het centrum van Vicenza (Italië) waar werk van sieraadontwerpers wordt getoond. Het museum is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Fiera di Vicenza (de beurs) en de stad Vicenza (Italië). Alba Cappellieri is directeur. De inrichting van het museum is van de hand van Patrizia Urquiola. Het museum heeft geen eigen collectie, maar werkt met bruiklenen.

Geschiedenis
Het museum opende op 17 december 2014 voor speciale gezelschappen. De openingsceremonie werd verricht door Diane Venet. Op 24 december opende het museum de deuren voor het publiek. Aan de opening gingen zeven jaren van voorbereiding vooraf. Het Museo del Gioiello maakt presentaties met louter bruiklenen.

Op de begane grond is een ruimte waar telkens tijdelijke tentoonstellingen worden ingericht.

Elke twee jaar worden de vitrines in de zalen op de eerste verdieping opnieuw ingericht. Zo is er steeds een semipermanente opstelling verdeeld over negen zalen (sale) met elk een eigen thema. Op uitnodiging van Cappellieri werd voor elke zaal een andere curator aangetrokken. In 2017 werden deze zalen rondom dezelfde thema’s opnieuw ingericht door andere gastconservatoren. December 2018 werden de zalen voor de derde keer heringericht.

1. Sala Simbolo
2014-2016: gecureerd door Stefano Papi: met onder meer scepters en kronen
2017-2018: gecureerd door Glenn Adamson: met een kroon en sieraden van onder anderen Attai Chen, Bartow G. Daniels en Daniel Jocz
2018-2020: gecureerd door Pascale Lepeu: met onder anderen sieraden van Cartier en Van Cleef & Arpels
2021-2030: Giovanni Apa, Artlinea, Aucella, Barberis, Pasquale Bruni, Roberto Coin, Damiani, Giordini, Iacobelli, Bruno Mazza, Moraglione, Giovanni Noto, Salvini, Unoaerre, Vendorafa, Cosimo Vinci

2. Sala Magia
2014-2016: gecureerd door Maura Picciau en Paolo Maria Guarrera: met onder meer talismannen en amuletten
2017-2018: gecureerd door Cristina del Mare: met onder meer talismannen en amuletten in de vorm van armbanden, oorsieraden, fibula’s en hangers
2018-2020: gecureerd door Cristina Boschetti: met onder anderen sieraden uit West-Afrika, Italië en Jemen
2021-2030:

3. Sala Funzione
2014-2016: gecureerd door Bianca Cappello: met onder anderen broches, (manchet)knopen, chatelaines, gespen en spelden
2017-2018: gecureerd door Alessandra Possamai: met onder meer fibula’s, kammen, broches en ringen
2018-2020: gecureerd door Massimo Vidale
2021-2030: Fabio Cammarata, Giacomo Cesati & Figli, Odo Fioravanti, János Gábor Varga, Hercule Poirot voor Gioielleria Ballarino, Fulco Santostefano della Cerda Duca di Verdura, Paolo Ulian, Alberta Vita

4. Sala Bellezza
2014-2016: gecureerd door Franco Cologni: met halssieraden van onder anderen Gianpiero Bodino, Pasquale Bruni, Buccellati, Bulgari, Chantecler, Roberto Coin, Stefan Hafner, Enzo Liverino, Daniela Lombardi, Mattioli, Micheletto, Nardi, Percossi Papi, Pomellato, Ponte Vecchio Jewellery, Simona Travelli, Vendorafa Lombardi, Vhernier
2017-2018: gecureerd door Nicolas Bos: sieraden van onder meer Van Cleef & Arpels, Lucien Gaillard, Tiffany & Co., Schlumberger, David Webb
2018-2020: gecureerd door Patrizia di Carrobio: met oorbellen en broches van onder anderen Laura Cadelo-Bertrand, Van Cleef & Arpels, Bulgari
2021-2030: Amedeo, Antonini, Laura Bicego, Marco Bicego, Alessio Boschi, Bulgari, Calderoni, Chantecler, Laura Chiampesan, Roberto Coin, Crivelli, Damiani, Giovanni Ferraris, Fope, Giuseppe Fusari, Giordini, Faraone Mennella, Elviro de Meo & Antonio Rossetti (Fairline), Nardi, Ottaviano, Antonio Palladino, Peruffo, Fratelli Piccini, Leo Pizzo, Pomellato, Leonardo Ronco, Sabba, Maria de Toni, Daniela Vettori, Vhernier

5. Sala Arte
2014-2016: gecureerd door Graziella Folchini Grassetto: sieraden van onder anderen Giampaolo BabettoGijs Bakker, David Bielander, Helen Britton, Iris Eichenberg, Beate Eismann, Karl Fritsch, Otto Künzli, Fritz Maierhofer, Stefano Marchetti, Bruno Martinazzi, Iris Nieuwenburg, Evert NijlandTed Noten, Francesco Pavan, Ruudt Peters, Katja Prins, Lucy Sarneel, Robert Smit, Graziano VisintinLisa Walker, Petra Zimmermann
2017-2018: gecureerd door Helen Drutt: met sieraden van onder anderen Alexander Calder, Elizabeth Garrison, Betsy King, Robin Kranitzky & Kim Overstreet, Richard Mawdsley, Joseph Pillari, Nancy Worden
2018-2020: gecureerd door Marie-José van den HoutGiampaolo Babetto, Iris BodemerRudolf BottAntje BräuerUte Eitzenhöfer, Renate HeintzeHerman HermsenYasuki HiramatsuRudolf KocéaWinfried KrügerOtto KünzliOkinari KurokawaStefano MarchettiChristine MatthiasTed NotenBarbara PaganinFrancesco PavanAnnelies PlanteijdtDorothea PrühlPhilip SajetLucy SarneelVera SiemundEtsuko SonobeRobert SmitGraziano Visintin, Anette Walz, Andrea Wippermann (In deze video licht Van den Hout haar keuze toe.)
2021-2030: Giampaolo Babetto, Pietro Consagra, Giovanni Corvaja, Giorgio Facchini, Salvatore Fiume, Maurizio Fusari, Stefano Marchetti, Barbara Paganin, Renzo Pasquale, Francesco Pavan, Mario Pinton, Giò Pomodoro, Aligi Sassu, Kiky Vices Vinci, Annamaria Zanella

6. Sala Moda
2014-2016: gecureerd door Deanna Farneti Cera: modesieraden van onder anderen Karl Lagerfeld voor Chanel, Eisenberg, Roger Scemama voor Givenchy, Lina Baretti voor Elsa Schiaparelli, Tiffany en Ugo Correani voor Gianni Versace
2017-2018: gecureerd door Stefano Piaggi en opgedragen aan Ann Piaggi: met sieraden van onder anderen Christian Lacroix, Lilianne Müller, Ugo Correani voor Gianni Versace
2018-2020: gecureerd door Chichi Meroni: met onder anderen Marcel Boucher, Jerry Felds, Ettore Sottsass, Alfred Phillipe voor Trifari, Krussman & Fishel
2021-2030: Giorgio Armani, Sveva Camurati, Angela Caputi Giuggù, Chiara Carli voor Pesavento, Ugo Correani, Ugo Correani voor Gianni Versace, Ugo Correani voor Valentino, Enrico Coveri, Gianfranco Ferré,  Giuliano Fratti, Krizia, Lebole Gioielli, Gianni de Liguoro, Maison Franco Pianegonda, Luciana, Misis, Rosita Missoni, Moschino, D’Orica, Ornella Bijoux, Giulia di Pace voor Paola Grande Gioielli, Sharra Pagano, Sharra Pagano voor Giorgio Armani, Emilio Pucci, Scanavin, Vogue Bijoux

7. Sala Design
2014-2016: gecureerd door Gijs Bakker: sieraden in oplage van onder anderen Hans AppenzellerGijs Bakker, Dinie Besems, Tord Boontje, Fernando & Humberto Campana, Lin Cheung, Konstantin Grcic, Ineke Hans, Gina Hsu, Philipp Käfer, Otto Künzli, Michael Leung, Charles Marks, Alberto Meda, Ramon Middelkoop, Marc Newson, Bruno Ninaber van Eyben, Rolf Sachs, Frank Tjepkema, Paolo Ulian, Hannes Wettstein
2017-2018: gecureerd door Marco Romanelli: met sieraden van onder anderen Massimiliano Adami, Michele de Lucchi, Angelo Mangiarotti, Cleto Munari, Ettore Sottsass
2018-2020: gecureerd door Alba Cappellieri: Monica Castiglioni, Emma Francesconi, Stefania LucchettaGiancarlo Montebello, Omri Revesz, Daniela Vettori)
2021-2030: Aldo Cibic, Matteo Cibic, Ricardo Dalisi, Enzo Mari voor Arnolfo da Cambio, Alessandro Mendini, Giancarlo Montebello, Cleto Munari, Alba Polenghi Lisca, Matteo Ragni, Marco Romanelli, Ettore Sottsass, Lella Valle Vignelli

8. Sala Icone
2014-2016: gecureerd door Ida Caruso: een keuze uit de collectie van Castellani met onder meer armbanden, oorsieraden en een broche met micromozaïek
2017-2018: gecureerd door Paola Venturelli: met onder meer sieraden met cameeën en micromozaïeken in de vorm van armbanden, broches en hals- en oorsieraden van de hand van Giuseppe Ascione, Castellani e Tommaso Saulini, Gioielleria Césare ed Enrico Tomboni, Paolo Neri
2018-2020: gecureerd door Gabriele Pennisi en Emanuele Pennisi
2021-2030: Castellani e Tommaso Saulini, Luigi A. Gallandt, Alfredo Ravasco

9. Sala Futuro
2014-2016: gecureerd door Aldo Bakker: objecten van onder anderen Aldo Bakker, Gina Hsu, Michael Leung, Mint Design en Renee Verhoeven
2017-2018: gecureerd door Odoardo Fioravanti: met objecten en sieraden van onder anderen Atelier Swarovski
by Maison Martin Margiela, Jennifer Crupi, Dorry Hsu, Lauren Kalman, Sun Kyoung Kim, Akiko Shinzato, Studio X – Lara Rettondini e Oscar Brito per OPOS, Niccolò Umattino
2018-2020: gecureerd door Olga Noronha: Iona Brown, Naomi Filmer, Kerry Howley, Naomi Kizhner, Camille Moncomble, Hilary Sanders
2021-2030: Selvaggia Armani voor Bijouets, Rosalba Balsamo, Riccardo Blumer & Matteo Borghi (Blumerandfriends), Ilenia Corti Vernissage, Deyse Cottini, Ricardo Dalisi, Odo Fioravanti voor Celegato Silver Jewels, Emanuela Ferrero voor Corsari Jewels, Eleonora Fiori, Emma Francesconi, Manuela Gandini-Manuganda, Giulio Iacchetti voor Maison 203, Joevelluto, Letizia Maggio & Fernando Betto, Caterina Occhio, Gaetano Pesce voor Fish Design, Claudia Rignanese voor Progol3d, Ivana Riggi, Beatrice Rossato, Marina & Susanna Sent, Paolo Ulian voor Chp…?, Niccolò Umattino, Cristian Visentin, Paola Volpi

Tentoonstellingen (selectie)
2015 – Gioielli per la Pace
2015 – I Gioielli e il Mare
2016 – Jewelry & Gioiello (Eleanor H. Moty)
2016 – Il Gioiello e il Viaggio (Anna Fornari Gioielli d’arte artigianato e design, Chantecler Capri, Roberto Coin, Daniela Repetto Gioielli, Eclat, Eurocatene, Fancs V. by Simona Elia, Francesca Gabrielli, Stefania Lucchetta, Patrizia Bonati Gioielli di Laboratorio, Roberta Pavone, Roberta Risolo, Maddalena Rocco, Rossociliegia made by Lasertech Srl Group, Silvia Valenti Jewels, Touscè)
2016 – Skin, La Superficie del Gioiello (Sanae Asayama, Rosalba Balsamo, Margherita Burgener, Manuela Gandini, Kazumi Nagano, Roberta Risolo)
2017 – Dame e Cavalieri,  Gioielli delle Onorificenze (Gecureerd door Alessandra Possamai)
2017 – Gioielli Funzionali (Gecureerd door Alba Cappellieri, met Benedetti, Maura Biamonti – Contemporary Jewellery, Patrizia Bonati Gioielli di Laboratorio, Margherita Burgener | Ciceri de Mondel, Roberto Coin, De Simone Fratelli, Mikky Eger, Elyweb Solutions | Blooblood Milano by Rosacroce, Eurocatene, Falcinelli Italy, Fancs V. by Simona Elia, Emma Francesconi, Francesca Gabrielli, Lucilla Giovanninetti, Jewellery Art Milano, Manuganda, Touscè)
2017 – Intrecci preziosi (Gecureerd door Alba Cappellieri met onder meer Giampaolo Babetto, Roberto Coin, Emma Francesconi, Stefania Luchetta, Stefano Marchetti, Mattioli, Nanis, Officina Angelo Tovo, Pesavento, Franco Pianegonda, Pomellato, Carla Riccoboni, Barbara Uderzo, Unoaerre, Vendorafa Lombardi, Daniela Vettori, Vhernier, Alberta Vita)
2017 – Sigilli: Segni e Identita (Gecureerd door Anna Fornari)
2018 – Bron (Ruudt Peters)
2018 – I gioielli di Giò Pomodoro: il segno e l’ornamento/Jewellery by Giò Pomodoro: the sign and the onament (gecureerd door Paola Stroppiana)
2018 – Il gioiello del potere, corone e tiare
2019 – Il Genio di Dalí/The Genius of Dalí (7 september 2019 t/m 27 januari 2020)

Directeuren (selectie)
Alba Cappellieri (-heden)

Bibliografie (selectie)
Valenti, S. (13 maart 2015) Vicenza’s Museo del Gioiello, A Sensory Route. Art Jewelry Forum.

Links
• RKD Artists
• Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link:

Geef een reactie