Museo del Gioiello

Museo del Gioiello in Basilica Palladiana, Vicenza, 2016. Foto met dank aan Didier Descouens, CC BY-SA 4.0
Museo del Gioiello in Basilica Palladiana, Vicenza, 2016. Foto met dank aan Didier Descouens, CC BY-SA 4.0

Het Museo del Gioiello is een museum met een oppervlakte van ongeveer 400 vierkante meter in de Basilica Palladiana aan de Piazza dei Signori in het centrum van Vicenza waar werk van sieraadontwerpers wordt getoond. Het museum is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Fiera di Vicenza en de stad Vicenza. Alba Cappellieri is directeur. De inrichting van het museum is van de hand van Patrizia Urquiola. Het museum heeft geen eigen collectie, maar werkt met bruiklenen.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Geschiedenis
Het museum opende op 17 december 2014 voor speciale gezelschappen. Op 24 december opende het museum de deuren voor het publiek. Aan de opening gingen zeven jaren van voorbereiding vooraf. In tegenstelling tot een gebruikelijke eigen collectie, maakt het Museo del Gioiello presentaties met louter bruiklenen.

Op de begane grond is een ruimte waar telkens tijdelijke tentoonstellingen worden ingericht.

Elke twee jaar worden de zalen op de eerste verdieping opnieuw ingericht. Zo was er van 2014 tot en met 2016 een semipermanente opstelling verdeeld over negen zalen (sale) met elk een eigen thema. Op uitnodiging van Cappellieri werd voor elke zaal een andere curator aangetrokken. In 2017 werden deze zalen rondom dezelfde thema’s opnieuw ingericht door andere gastconservatoren.

1. Sala Simbolo
2014-2016: gecureerd door Stefano Papi: met onder meer scepters en kronen
2017-2018: gecureerd door Glenn Adamson: met een kroon en sieraden van onder anderen Attai Chen, Bartow G. Daniels en Daniel Jocz

2. Sala Magia
2014-2016: gecureerd door Maura Picciau en Paolo Maria Guarrera: met onder meer talismannen en amuletten
2017-2018: gecureerd door Cristina del Mare: met onder meer talismannen en amuletten in de vorm van armbanden, oorsieraden, fibula’s en hangers

3. Sala Funzione
2014-2016: gecureerd door Bianca Cappello: met onder anderen broches, (manchet)knopen, chatelaines, gespen en spelden
2017-2018: gecureerd door Alessandra Possamai: met onder meer fibula’s, kammen, broches en ringen

4. Sala Bellezza
2014-2016: gecureerd door Franco Cologni: met halssieraden van onder anderen Gianpiero Bodino, Pasquale Bruni, Buccellati, Bulgari, Chantecler, Roberto Coin, Stefan Hafner, Enzo Liverino, Daniela Lombardi, Mattioli, Micheletto, Nardi, Percossi Papi, Pomellato, Ponte Vecchio Jewellery, Simona Travelli, Vendorafa Lombardi, Vhernier
2017-2018: gecureerd door Nicolas Bos: sieraden van onder meer Van Cleef & Arpels, Lucien Gaillard, Tiffany & Co. Schlumberger, David Webb

5. Sala Arte
2014-2016: gecureerd door Graziella Folchini Grassetto: sieraden van onder anderen Giampaolo BabettoGijs Bakker, David Bielander, Helen Britton, Iris Eichenberg, Beate Eismann, Karl Fritsch, Otto Künzli, Fritz Maierhofer, Stefano Marchetti, Bruno Martinazzi, Iris Nieuwenburg, Evert NijlandTed Noten, Francesco Pavan, Ruudt Peters, Katja Prins, Lucy Sarneel, Robert Smit, Graziano VisintinLisa Walker, Petra Zimmermann
2017-2018: gecureerd door Helen Drutt: met sieraden van onder anderen Alexander Calder, Elizabeth Garrison, Betsy King, Robin Kranitzky & Kim Overstreet, Richard W. Mawdsley, Joseph Pillari, Nancy Worden

6. Sala Moda
2014-2016: gecureerd door Deanna Farneti Cera: modesieraden van onder anderen Karl Lagerfeld voor Chanel, Eisenberg, Roger Scemama voor Givenchy, Lina Baretti voor Elsa Schiapparelli, Tiffany en Ugo Correani voor Gianni Versace
2017-2018: gecureerd door Stefano Piaggi en opgedragen aan Ann Piaggi: met sieraden van onder anderen Christian Lacroix, Lilianne Müller, Ugo Correani voor Gianni Versace

7. Sala Design
2014-2016: gecureerd door Gijs Bakker: sieraden in oplage van onder anderen Hans AppenzellerGijs Bakker, Dinie Besems, Tord Boontje, Campana Brothers, Lin Cheung, Konstantin Grcic, Ineke Hans, Gina Hsu, Philipp Käfer, Otto Künzli, Michael Leung, Charles Marks, Alberto Meda, Ramon Middelkoop, Marc Newson, Bruno Ninaber van Eyben, Rolf Sachs, Frank Tjepkema, Paolo Ulian, Hannes Wettstein
2017-2018: gecureerd door Marco Romanelli: met sieraden van onder anderen Massimiliano Adami, Michele de Lucchi, Angelo Mangiarotti, Cleto Munari, Ettore Sottsass

8. Sala Icone
2014-2016: gecureerd door Ida Caruso: een keuze uit de collectie van Castellani met onder meer armbanden, oorsieraden en een broche met micromozaïek
2017-2018: gecureerd door Paola Venturelli: met onder meer sieraden met cameeën en micromozaïeken in de vorm van armbanden, broches en hals- en oorsieraden van de hand van Giuseppe Ascione, Castellani e Tommaso Saulini, Gioielleria Césare ed Enrico Tomboni, Paolo Neri

9. Sala Futuro
2014-2016: gecureerd door Aldo Bakker: objecten van onder anderen Aldo Bakker, Gina Hsu, Michael Leung, Mint Design en Renee Verhoeven
2017-2018: gecureerd door Odoardo Fioravanti: met objecten en sieraden van onder anderen Atelier Swarovski
by Maison Martin Margiela, Jennifer Crupi, Dorry Hsu, Lauren Kalman, Sun Kyoung Kim, Akiko Shinzato, Studio X – Lara Rettondini e Oscar Brito per OPOS, Niccolò Umattino

Tentoonstellingen (selectie)
2015 – Gioielli per la Pace
2015 – I Gioielli e il Mare
2016 – Il Gioiello e il Viaggio (Anna Fornari Gioielli d’arte artigianato e design, Chantecler Capri, Roberto Coin, Daniela Repetto Gioielli, Eclat, Eurocatene, Fancs V. by Simona Elia, Francesca Gabrielli, Stefania Lucchetta, Patrizia Bonati Gioielli di Laboratorio, Roberta Pavone, Roberta Risolo, Maddalena Rocco, Rossociliegia made by Lasertech Srl Group, Silvia Valenti Jewels, Touscè)
2016 – Skin, La Superficie del Gioiello (Sanae Asayama, Rosalba Balsamo, Margherita Burgener, Manuela Gandini, Kazumi Nagano, Roberta Risolo)
2017 – Dame e Cavalieri,  Gioielli delle Onorificenze (Gecureerd door Alessandra Possamai)
2017 – Gioielli Funzionali (Gecureerd door Alba Cappellieri, met Benedetti, Maura Biamonti – Contemporary Jewellery, Patrizia Bonati Gioielli di Laboratorio, Margherita Burgener | Ciceri de Mondel, Roberto Coin, De Simone Fratelli, Mikky Eger, Elyweb Solutions | Blooblood Milano by Rosacroce, Eurocatene, Falcinelli Italy, Fancs V. by Simona Elia, Emma Francesconi, Francesca Gabrielli, Lucilla Giovanninetti, Jewellery Art Milano, Manuganda, Touscè)
2017 – Intrecci preziosi (Gecureerd door Alba Cappellieri met onder meer Giampaolo Babetto, Roberto Coin, Emma Francesconi, Stefania Luchetta, Stefano Marchetti, Mattioli, Nanis, Officina Angelo Tovo, Pesavento, Franco Pianegonda, Pomellato, Carla Riccoboni, Barbara Uderzo, Unoaerre, Vendorafa Lombardi, Daniela Vettori, Vhernier, Alberta Vita)
2017 – Sigilli: Segni e Identita (Gecureerd door Anna Fornari)
2018 – Bron (Ruudt Peters)
2018 – I gioielli di Giò Pomodoro: il segno e l’ornamento/Jewellery by Giò Pomodoro: the sign and the onament (gecureerd door Paola Stroppiana)
2018 – Il gioiello del potere, corone e tiare

Directeuren (selectie)
Alba Cappellieri (-heden)

Bibliografie (selectie)
Valenti, S. (13 maart 2015) Vicenza’s Museo del Gioiello, A Sensory Route. Art Jewelry Forum.

Links
• RKD Artists
• Wikidata
Website

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.