21 Diademen voor Máxima

Lam de Wolf, diadeem, 2001. Collectie Design Museum Den Bosch, metaal
Lam de Wolf, diadeem, 2001. Foto met dank aan SMS©

##21 Diademen voor Máxima was een tentoonstelling ter gelegenheid van het huwelijk van de Nederlandse kroonprins (nu koning) Willem-Alexander (1967) met de Argentijnse Máxima Zorreguieta (1971) in 2002 in Museum het Kruithuis aan Hekellaan 2 in Den Bosch (Nederland). Bij de tentoonstelling is een tweetalige publicatie verschenen (Nederlands en Engels). In de catalogus staan bijdragen van Titus M. Eliëns, Madelief Hohé, Jaap Huisman, Yvònne Joris en Max van Rooy.

De tentoonstelling kwam tot stand op initiatief van Yvònne Joris; zij nodigde in 2001 40 Nederlandse kunstenaars uit een diadeem voor prinses Máxima te ontwerpen. In een drietal rondes werden uiteindelijk 21 diademen geselecteerd. De jury bestond uit Marie-Hélène Cornips, Titus M. Eliëns, Yvònne Joris en Max van Rooy. Het winnende ontwerp was van de hand van Ted Noten. Frank Tjepkema kreeg met zijn ontwerp een eervolle vermelding.

Traditie
Bij huwelijken in Europese koningshuizen is het gebruikelijk voor de bruid een diadeem te dragen. Zorreguieta droeg op haar bruiloft een exemplaar met vijf sterren van diamanten. Aan de diadeem was een bruidssluier bevestigd.

Deelnemende sieraadontwerpers (23)
Hans Appenzeller
Gijs Bakker
Dinie Besems
Marloes ten Bhömer
Onno Boekhoudt
Paul Derrez
Marijke de Goey
Maria Hees
Willem Honing
Chris Kabel
Beppe Kessler
John Maatman
Lous Martin
Ted Noten
Ruudt Peters
Annelies Planteijdt
Philip Sajet
Theo Smeets
Frank Tjepkema
Truike Verdegaal
Carel Visser
Marcel Wanders
Lam de Wolf

Bibliografie (selectie)
Joris, Y. (2002) 21 diademen voor Máxima / 21 tiaras for Máxima. Den Bosch: Museum het Kruithuis. ISBN 9065382720

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/04/27/21-diademen-voor-maxima/

Geef een reactie