Jeldrik Oorthuys

Jeldrik Oorthuys draagt Iene Ambars broche Letters to my Friends, portret
Jeldrik Oorthuys draagt Iene Ambars Letters to my Friends, Foto met dank aan Iene Ambar©

Jeldrik Oorthuys heeft samen met zijn partner Loek Slierendrecht een verzameling beeldende kunst met een nadruk op werk van sieraadontwerpers.

Biografie
In 1975 begint Oorthuys een opleiding aan de Vakschool Schoonhoven te Schoonhoven (Nederland), maar al gauw werd duidelijk dat hij niet over voldoende geduld en creativiteit beschikte. Van 1978 tot en met 1982 studeerde Oorthuys aan de sociale academie waar hij een diploma haalde. Vervolgens werkte hij tot en met 1994 met verstandelijk gehandicapten. Sinds 1998 werkt Oorthuys in een bar.

Aan Etienne Boileau vertelde Oorthuys in 2016: In ’79 ben ik voor het eerst met moderne kunst in aanraking gekomen door Ton Berends, de toenmalige eigenaar van Galerie Nouvelles Images in Den Haag. Ton had een heel brede kijk op kunst; hij bracht textiel, sieraden, schilderijen én beelden. Ik woonde in die tijd in Den Haag, hielp hem in de galerie en kocht ook werk bij hem: mijn eerste kunstwerk was van Jeroen Henneman.

De verzameling van Oorthuys en zijn partner Slierendrecht bevat anno 2018 bijna 1000 objecten: circa 500 sieraden en daarnaast beeldhouwwerken, schilderijen, textiel, glas en keramiek.

Verzamelde sieraadontwepers (selectie)
Iene Ambar
Giampaolo Babetto
Gijs Bakker
Ela Bauer
Onno Boekhoudt
Merijn Bolink
Marta Breis
Paul Derrez
Réka Fekete
Marijke de Goey
Marion Herbst
Yasuki Hiramatsu
Peter Hoogeboom
Vered Kaminski
Emmy van Leersum
Felieke van der Leest
Nel Linssen
Fritz Maierhofer
Marc Monzó
Evert Nijland
Ted Noten
Francesco Pavan
Ruudt Peters
Annelies Planteijdt
Philip Sajet
Lucy Sarneel
Bernhard Schobinger
Peter Skubic
Robert Smit
David Watkins

Tentoonstelling
1988 – Sieraden van ’n Flikker, Roze Zaterdag, Trits Sieraden, Delft (Nederland) (22 juni 1988 t/m 25 juni 1988)

Bibliografie (selectie)
Boileau, E. (2016) Verzamelaars: Jeldrik en Loek Oorthuys-Slierendrecht. Beeldenmagazine 4.

Externe links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/03/24/jeldrik-oorthuys/ ‎

Geef een reactie