Danner-Stiftung

Therese Danner. Foto publiek domein (CC0 1.0)
Therese Danner. Foto publiek domein (CC0 1.0)

##De Danner-Stiftung gevestigd in München (Duitsland) is actief op het gebied van het verzamelen en promoten van werk van kunstnijveraars en ook sieraadontwerpers.

Geschiedenis
Benno Danner (1857-1917) had fortuin gemaakt met bier en bezat een rijke portefeuille aan onroerend goed. De Danner-Stiftung is op 9 juni 1920 opgericht door zijn weduwe Thérèse Danner (1857-1934) ter zijner nagedachtenis. Het huwelijk van de Danners was kinderloos.

Doel van de stichting is de kunstnijverheid in de regio Beieren (Duitsland) te bevorderen. Een idee dat eerder door Karl Rothmüller was geopperd. In de statuten van de stichting staat dat zo lang er Rothmüllers leven er altijd een van in het stichtingsbestuur moet zitten. Een ander idee achter de stichting was de Duitse economie na de Eerste Wereldoorlog weer op te bouwen.

De stichting kende stipendia toe aan kunstenaars en gaf opdrachten. Daarnaast beijverde de Danner-Stiftung zich in 1922 en 1923 voor de Goldschmiedeschule Danner. Waarschijnlijk als gevolg van de economische crisis is dit project niet verder uitgewerkt. Ook financierde de stichting in 1925 voor verschillende kunstnijveraars uit München (Duitsland) een reis naar de Wereldtentoonstelling in Parijs (Frankrijk).

Op de dag van de heilige Benno (16 juni) rijkte de stichting jaarlijks medailles in brons, zilver en goud uit aan kunstnijveraars. In 1922 vond dit evenment voor het eerst plaats in de Münchner Kunstgewerbeverein. Conform de wens van Therese Danner werd de eerste gouden plaquette toegekend aan Karl Rothmüller, voor zijn inspanningen voor de stichting.

Toen Thérèse Danner in 1934 overleed liet zij al haar bezittingen en vermogen na aan de Danner-Stiftung.

Ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Duitsland in 1936 schreef de Danner-Stiftung in 1935 een wedstrijd uit voor de uit te rijken medailles. Het bestuur van de stichting verwierp het voorstel een vergelijkbare wedstrijd uit te schrijven voor de winterspelen in Garmisch-Partenkirchen (Duitsland) van 1940. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er geen wedstrijden door de stichting geïnitieerd.

Kort na de Tweede Wereldoorlog waren de financiële middelen van de Danner-Stiftung beperkt, maar in de jaren zestig kreeg de stichting meer armslag en ontstond er weer ruimte om de kunstnijverheid actief te bevorderen door middel van prijsvragen. In 1968 werd een eerste prijsvraag uitgeschreven voor goud- en zilversmeden voor een armband van zilver of goud met vernieuwende ontwerpideeën. Er kwamen 41 inzendingen van 35 verschillende deelnemers. De prijsuitreiking vond plaats in november in Galerie Handwerk te München (West-Duitsland).

Voorzitter van de Danner-Stiftung, Herbert Rüth, realiseerde in de jaren tachtig de oorspronkelijke plannen van Thérèse Danner ook een verzameling aan te leggen van Beierse toegepaste kunst. De keuze viel op sieraden, vooral vanwege pragmatische redenen: voor sieraden is immers nauwelijks depotruimte vereist. De eerste aankoop van een hedendaags sieraad vond plaats in 1984: twee broches van de hand van Hubertus von Skal uit 1972. In 1990 telde de verzameling 93 sieraden. De keuze van de aankopen werd bepaald door Peter Nickl, Karl Rothmüller en Herbert Rüth, later bijgestaan door Hermann Jünger. In 1994 trad Otto Künzli toe tot de aankoopcommissie en in 1995 Florian Hufnagl. Later adviseerden ook Dorothea Prühl en Robert Smit.

Er werden sieraden aangekocht, maar ook schenkingen ontvangen. De verzameling telt anno 2020 ongeveer 500 stukken van ruim 150 verschillende sieraadontwerpers van na de Tweede Wereldoorlog. Onder anderen Linda Müller heeft sieraden geschonken aan de Danner-Stiftung.

In 1984 werd voor het eerst de Danner-Preis uitgereikt. De prijs wordt niet alleen aan sieraadontwerpers uitgereikt, maar ook aan andere disciplines in de toegepaste kunsten. Daarna is de prijs steeds om de drie jaar uitgereikt. De stichting financiert voorts de jaarlijkse tentoonstelling Schmuck op de Münchener Handwerksmesse.

In samenwerking met de Akademie der Bildenden Künste München vindt bijna jaarlijks vanaf 1989 een wedstrijd voor studenten plaats, met steeds een ander thema. Ook op andere academies en opleidingsinstituten vinden en vonden gelijksoortige wedstrijden plaats, zoals in 1992 (Kämme), 2002, 2003 (Christbaumschmuck), 2004 (… an, über, unter und auf dem Tisch en Nazi Party Ralley Ground), 2005 (Punkt), 2006 (Kerzenleuchter en Auf die Plätze), 2007 (Luft), 2008 (Ein Happening für die Tafel), 2009 (Einmal drücken) 2011 (Wasser), 2013 (Containment without Content), 2014 (Fehler.Errors), 2015 (Fake), 2016 (Gewebe: textil-textur-text) 2017 (Obacht!), 2018 (Spektakel) en 2019 (Transit) in samenwerking met de Akademie der Bildenden Künste Nürnberg en de Staatliche Berufsfachschule für Glas und Schmuck te Kaufbeuren-Neugablonz in 2003 (Fragment/Segment), 2004 (Spuren), 2005 (Kleine Serie), 2006 (Positiv Negativ), 2007 (Worte und/oder Bilder), 2008 (Werkzeugspuren), 2009 (Licht und Schatten), 2011 (Transparenz), 2012 (Vergänglichkeit), 2013 (Bewegung), 2015 (Spurensuche Erinnerung im Hier und Jetzt), 2016 (Alt und Neu), 2017 (Utopia) 2018 (Heima(r)t) en 2019 (Lust der Täuschung). Ook vond er een wedstrijd plaats in samenwerking met Berufsschule für das Bau- und Kunsthandwerk te München (Duitsland) in 2014 (Armschmuck en Pendant) 2015 (Räumliche Transformation), 2016 (Repräsentationsgeschenke für den Oberbürgermeister der Landeshauptstadt München) 2017 (Synästhesie), 2018 (Maria und Josef) en 2019 (Medaille).

In 1995 kreeg de stichting een verzameling van 60 sieraden van verschillende kunstenaars van Peter Skubic (zonder sieraden van hemzelf) ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag. Ook van andere mensen ontving de stichting schenkingen, waaronder Bettina Dittlmann.

Otto Künzli maakte lange tijd deel uit van de aankoopcommissie sieraden van de Danner-Stiftung (1994-2015). November 1999 werd de sieradenverzameling van de stichting in langdurig bruikleen gegeven aan Die Neue Sammlung – The Design Museum/Pinakothek der Moderne. Onder anderen Fabrizio Tridenti en Klaaus Zahn schonken sieraden aan de Danner-Stiftung.

In 2002 kwamen de Danner-Stiftung en Die Neue Sammlung overeen dat de nieuwe locatie voor sieraden in het museumgebouw van Die Neue Sammlung Danner-Rotunde zou gaan heten. Sieraden uit de verzameling worden vanaf de feestelijke opening op 6 maart 2004 getoond in de Danner-Rotunde met een oppervlakte van circa 400 vierkante meter in de Pinakothek der Moderne in München (Duitsland). De eerste presentatie werd gecureerd door Hermann Jünger en Otto Künzli (2004-2010). Karl Fritsch cureerde de tweede opstelling (2010-2014). Daarna richtte Künzli nogmaals de Rotunde in (2014).

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Volker Atrops
Giampaolo Babetto
Anne Baezner
Alexandra Bahlmann
Gijs Bakker
Rut-Malin Barklund
Ela Bauer
Claudia Baugut
Baule
Friedrich Becker
Michael Becker
Doris Betz
David Bielander
Manfred Bischoff
Alexander Blank
Onno Boekhoudt
Ingeburg Bornhofen
Rudolf Bott
Brune Boyer-Pellerej
Helen Britton
Caroline Broadhead
Beatrice Brovia (& Nicolas Cheng)
Claus Bury
Pol Bury
Catherine Butler
Alexander Calder
Barbara Cartlidge
Erico Cassar
Jorge Castañón
Giorgio Cecchetto
Anton Cepka
Peter Chang
Nicolas Cheng (& Beatrice Brovia)
Carina Chitsaz-Shostary
Sharon Church
Conversation Piece
Giovanni Corvaja
Mária Danielová
Aaron Decker
Peter Deckers
Paul Derrez
Bettina Dittlmann
Georg Dobler
Gabriele Dziuba
Simon Peter Eiber
Ute Eitzenhöfer
Arline Fisch
Warwick Freeman
Karl Fritsch
Max Fröhlich
Anton Frühauf
Mari Funaki
Thomas Gentille
Martin Groß
Andi Gut
Mielle Harvey
Renate Heintze
Stefan Heuser
Thérèse Hilbert
Yasuki Hiramatsu
Elisabeth Holder
Willem Honing
Angela Hübel
Ichiro Iino
Hiroshi Imura
Res Ingold
Mari Ishikawa
Melanie Isverding
Kazuhiro Itoh
Svenja John
Hildur Yr Jónsdóttir
Hermann Jünger
Ike Jünger
Kimiaki Kageyama
Jutta Kallfelz
Jiro Kamata
Vered Kaminski
Nikolaus Kirchner
Merlin Klein
Jaroslav Kodejš
Helfried Kodré
Melanie Kölsch
Jun Konishi
Daniel Kruger
Otto Künzli
Dongchun Lee
Emmy van Leersum
Helena Lehtinen
Marie Letz
Rüdiger Lorenzen
Christa Lühtje
Fritz Maierhofer
Carlier Makigawa
Kadri Mälk
Sally Marsland
Bruno Martinazzi
Falco Marx
Roy Mason
Jasmin Matzakow
Yutaka Minegishi
Matthias Mönnich
François Morellet
Linda Müller
Ulrike Mundinger-Koch
Eija Mustonen
Erico Nagai
Chequita Nahar
Shinji Nakaba
Eva Renée Nele
Doris Neumann
Manfred Nisslmüller
Vratislav Karel Novák
Pavel Opočenský
Margaret de Patta
Francesco Pavan
Gabriele von Pechmann
Sigurd Persson
Ruudt Peters
Gene Pijanowski
Mario Pinton
Annelies Planteijdt
Arnaldo Pomodoro
Karen Pontoppidan
Alan Preston
Dorothea Prühl
Ramón Puig Cuyàs
Wolfgang Rahs
Wendy Ramshaw
Mah Rana
Reinhold Reiling
Vera Rhodius
Martina Röhrig
Gerd Rothmann
Philip Sajet
Lucy Sarneel
Hiroko Sato-Pijanowski
Fabrice Schaefer
Anja Schmidt
Sepp Schmölzer
Bernhard Schobinger
Juliane Schölß
Vera Siemund
Hubertus von Skal
Peter Skubic
Kiff Slemmons
Robert Smit
Art Smith
Despo Sophocleous
Ettore Sottsass
Bettina Speckner
Erich Spiller
Gisbert Stach
Caroline von Steinau-Steinrück
Hans Stofer
Josef Symon
Mirei Takeuchi
Jared Lee Taylor
Takayoshi Terajima
Detlef Thomas
Torun Bülow-Hübe
Andreas Treykorn
Fabrizio Tridenti
Catherine Truman
Wolfgang Tümpel
Tone Vigeland
Manuel Vilhena
Graziano Visintin
Anja Volland
Lisa Walker
David Watkins
Norman Weber
Jan Wehrens
Florian Weichsberger
Barbara Weinberger
Margaret West
Ed Wiener
Tapio Wirkkala
Walter Wittek
Mizuko Yamada
Hildur Yr Jónsdóttir
Helga Zahn
Annamaria Zanella
Herbert Zeitner
Othmar Zschaler

Tentoonstellingen (selectie)
1928 – Kunstausstellung München 1928, Münchener Glaspalast, München (Duitsland)
1938 – 1. Deutsche Architektur- und Kunsthandwerk-Ausstellung 1938, Haus der Deutschen Kunst, München (Duitsland)
1938 – 2. Deutsche Architektur- und Kunsthandwerk-Ausstellung 1938, Haus der Deutschen Kunst, München (Duitsland)
1984 – Danner-Preis ’84, Landeswettbewerb für das Bayerische Kunsthandwerk der Benno und Therese Danner’schen Kunstgewerbestiftung, Deutsches Museum, Glashalle, München (West-Duitsland)
1987 – Danner-Preis ’87, Landeswettbewerb für das Bayerische Kunsthandwerk der Benno und Therese Danner’schen Kunstgewerbestiftung, Germanisches Nationalmuseum, Neurenberg (West-Duitsland)
1990 – Danner-Preis ’90, Landeswettbewerb für das Bayerische Kunsthandwerk der Benno und Therese Danner’schen Kunstgewerbestiftung, Bayerisches Nationalmuseum, München (Duitsland)
1990 – Münchner Schmuck 1900-1940, Bayerisches Nationalmuseum, München (Duitsland)
1991 – Münchner Schmuck 1900-1940, Museum für Natur und Stadtkultur im Prediger, Schwäbisch Gmünd (Duitsland)
1993 – Danner-Preis ’93, Neue Residenz, Bamberg (Duitsland)
1993 – Schmuck: Die Sammlung der Danner-Stiftung, Galerie für angewandte Kunst, Bayerischer Kunstgewerbeverein, München (Duitsland) (Therese Hilbert)
1994 – Danner-Preis ’94, 10 Jahre Danner-Preis, Galerie für angewandte Kunst, Bayerischer Kunstgewerbeverein, München (Duitsland)
1994 – Internationaler Zeitgenössischer Schmuck: Die Sammlung der Danner-Stiftung, Augustiner Museum, Freiburg (Duitsland)
1994 – Schmuck: Die Sammlung der Danner-Stiftung, Deutsches Goldschmiedehaus, Hanau (Duitsland)
1994 – Schmuck: Die Sammlung der Danner-Stiftung, Augustinermuseum, Freiburg im Breisgau (Duitsland)
1995 – Schmuck: Die Sammlung der Danner-Stiftung, Schmuckmuseum Pforzheim, Pforzheim (Duitsland)
1996 – Danner-Preis ’96, Die Neue Sammlung – Staatliches Museum für angewandte Kunst, München (Duitsland)
1996 – Das Schöne, das Nützliche und die Kunst, Die Neue Sammlung – Staatliches Museum für angewandte Kunst, München (Duitsland)
1999 – Schön und provokant, Danner-Preis ’99, Städtische Galerie im Leeren Beutel, Regensburg (Duitsland)
2002 – Vivid and timeless – Lebendig und zeitlos, Kunsthandwerk im 21. Jahrhundert, Danner-Preis ’02, Kunstsammlungen der Veste Coburg, Coburg (Duitsland)
2002 – Vivid and timeless – Lebendig und zeitlos, Kunsthandwerk im 21. Jahrhundert, Danner-Preis ’02, Uměleckoprůmyslové museum, Praag (Tsjechië)
2005 – Danner-Preis 2005, Bayerisches Nationalmuseum, München (Duitsland)
2008 – Danner-Preis 2008, H2-Zentrum für Gegenwartskunst im Glaspalast, Augsburg (Duitsland)
2011 – Danner-Preis 2011, Museum Villa Stuck, München (Duitsland)
2014 – Danner-Preis 2014, Schlossmuseum, Aschaffenburg (Duitsland)
2017 – Danner-Preis 2017, Museum Villa Stuck, München (Duitsland)
2020 – Radar Beeps, Die Neue Sammlung, München (Duitsland)
2022 – Schmuck/Jewelry 2012 – 2022, Die Neue Sammlung, München (Duitsland) (12 juni 2022 t/m 10 juli 2022)

Wedstrijden (in samenwerking met Akademie der Bildenden Künste (Danner-Klassenwettbewerb))
1968 – Armbandwettbewerb (eerste prijs voor Ulrike Bahrs)
1989 – Ringe für eine Partnerschaft
1991 – Farbe im Schmuck
1995 – Krawattennadel
1997 – Schmuck + Verpackung
1997 – Gefäß
1998 – Schmuck zum Film
1999 – Blue
2002 – Gone Underground
2003 – Schmuck und Foto
2004 – Schmuck und Text
2005 – Something
2006 – Created-cremated
2007 – …als der Urlaub zur Legende wurde
2008 – Old as New
2009 – Nur mit Links
2009 – Beauty-Competition
2010 – Copy and Paste
2011 – Frisch gepresst
2012 – Totenschmuck
2013 – Affe, Käse, Karton
2014 – Schaum
2015 – LUX
2016 – Gerät
2017 – You can’t touch this
2018 – Burn out
2019 – Face

Bestuursleden (selectie)
Gert Bruckner (voorzitter, 2005-)
Florian Hufnagl (1995-2004)
Heino Maedebach
Peter Nickl (1983-)
Karl Rothmüller (1860-1930)
Karl Rothmüller (1927-2019) (voorzitter, -2015; plaatsvervangend voorzitter)
Herbert Rüth (voorzitter, 1981-)

Winnaars van medailles (selectie)
1922 – Karl Rothmüller (gouden plaquette)
1923 – Theodor Heiden (gouden medaille)
1923 – Adolf von Mayrhofer (gouden medaille)
1927 – Karl Leipfinger (gouden medaille), Max Strobl (zilveren medaille)
1927 – Julius Schneider (gouden medaille)
1930 – Heinrich Pössenbacher (gouden medaille)

Leden aankoopcommissie (selectie)
Florian Hufnagl (1995-)
Otto Künzli (1994-)
Peter Nickl
Karen Pontoppidan (2013-)
Dorothea Prühl (adviseur)
Karl Rothmüller
Herbert Rüth
Robert Smit (adviseur)

Bibliografie
Aiwanger, H., Baier, O., Bauhuis, P., Bazlen, I., Bittl, P., Bruckner, G., Dittlmann, B., Lösche, W., Müller, P., Nollert, A., Tröger, S. (2021) Danner-Preis 2020, Seit 100 Jahren fördert die Danner-Stiftung herausragendes Kunsthandwerk in Bayern/Danner Prize 2020, 100 years of support to Bavaria’s outstanding arts and crafts by the Danner Foundation. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905993
Bruckner, G., Elsen, T., Erlhoff, M., Müller, E. en Vok, I. (2008) Danner-Preis 2008. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783422068360
Cummins, S. (23 november 2020) In Conversation with Dr. Petra Hölscher, Senior Curator at Die Neue Sammlung. Art Jewelry Forum.
Doornbusch E. (10 juni 2021) Boekbespreking: Danner-Preis 2020, Seit 100 Jahren fördert die Danner-Stiftung herausragendes Kunsthandwerk in Bayern. hedendaagsesieraden.nl.
Doornbusch E. (9 juni 2021) Boekbespreking: Danner-Preis 2020, Seit 100 Jahren fördert die Danner-Stiftung herausragendes Kunsthandwerk in Bayern. SieradenMuze.
Doornbusch, E. (17 november 2023) Boekbespreking Rot/Red. hedendaagsesieraden.nl.
Greenbaum, T., (2016) Contemporary Jewelry Takes a Stand, Modern Magazine, winter 2016, p. 88-97.
Hölscher, P. (2020) Schmuck/Jewelry, Die Neue Sammlung Danner Stiftung. Stuttgart: arnoldsche Art Publishers. ISBN 9783897905856
Hufnagl, F., Rüth, H. en Sack, M. (1996) Danner-Preis ’96, Das Schöne, das Nützliche und die Kunst, Danner Award ’96, Beauty, Function and Art. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783925369605
Koenigsmarková, H., Rüth, H., Schack von Wittenau, C. en Weschenfelder, K. (2002) Danner-Preis ’02, lebendig & zeitlos, Kunsthandwerk im 21. Jahrhundert, Danner Award ’02 Crafts in the 21. Century, vivid & timeless. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 3897901773
Lösche, W. (2009) Schmuck 2009. München: GHM-Gesellschaft für Handwerksmessen. OCLC 461033680
Schmuck//Jewelry Donationen und Erwerbungen 2012 – 2022, Jewelry//Schmuck Donations and Acquisitions (2022). München: Pinakothek der Moderne.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/03/20/danner-stiftung/ ‎

Geef een reactie