Middlesbrough Institute of Modern Art (MIMA)

Middlesbrough Institute of Modern Art (MIMA), 2013. Foto met dank aan Francis Hannaway CC BY-SA 3.0
Middlesbrough Institute of Modern Art (MIMA), 2013. Foto met dank aan Francis Hannaway CC BY-SA 3.0

Het Middlesbrough Institute of Modern Art (MIMA) is gevestigd in Middlesbrough (Verenigd Koninkrijk) en heeft naast kunst vanaf 1900 onder meer een verzameling met werk van internationale sieraadontwerpers. De collectie geldt als één van de belangrijkste openbare collecties met hedendaagse sieraden in het Verenigd Koninkrijk.

Geschiedenis
Het museum naar ontwerp van Erick van Egeraat is geopend op 27 januari 2007 en is ontstaan uit Middlesbrough Art Gallery, Cleveland Craft Centre en Cleveland Gallery. Het museum maakt vanaf september 2014 deel uit van Teesside University.

De verzameling sieraden is afkomstig van het Cleveland Arts Centre. De collectie bevat sieraden vanaf de zeventiger jaren van de twintigste eeuw, die zijn verzameld vanaf 1984. Anno 2012 bestond de collectie sieraden uit circa 200 objecten.

Het Cleveland Arts Centre was tot de sluiting in 2003 gevestigd aan Gilkes Street. De Cleveland Gallery sloot de deuren al in 1999.

In 2010 gaf conservator James Beighton Atelier Ted Noten, Lin Cheung en Laura Potter de opdracht in samenspraak met inwoners van Middlesbrough draagbare objecten te ontwerpen. Van elk object werden twee stuks vervaardigd: één voor de inwoner om te dragen en een om in de collectie van het museum te worden opgenomen. Het project werd geïnitieerd onder meer om een nieuw publiek aan te boren. Cheung en Potter werkten samen en maakten op grond van keuzes uit museale collecties door de inwoners nieuwe objecten. Atelier Ted Noten vervaardigde 300 ornamenten voor taxichauffeurs in Middlesbrough, zowel ornamenten voor in de auto als broches. Van de taxi’s met ornament werden foto’s gemaakt die werden tentoongesteld in het museum. Ook kregen taxiklanten flyers van de deelnemende chauffeurs die ze vervolgens voorzien van commentaar konden inleveren bij het museum om te worden opgenomen in de collectie.

Na de opening van de tentoonstelling Rooms of Dreams van Wendy Ramshaw op 12 september 2014 opende in MIMA op 4 oktober datzelfde jaar voor het publiek een nieuwe afdeling met een permanente opstelling van ruim 100 sieraden.

Het museum ziet voor zichzelf een rol weggelegd als middel om bij te dragen aan maatschappelijke veranderingen.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Jane Adam
Gijs Bakker
David Bielander
Alexander Blank
Caroline Broadhead
Peter Chang
Lin Cheung
Octavia Cook
Giovanni Corvaja
Paul Derrez
Karl Fritsch
Anna Gordon
Gésine Hackenberg
Herman Hermsen
Susanna Heron
Mirjam Hiller
Dorothy Hogg
Esther Knobel
Otto Künzli
Birgit Laken
Emmy van Leersum
Felieke van der Leest
Nel Linssen
Stefano Marchetti
Jacqueline Mina
Evert Nijland
Ted Noten
Adam Paxon
Ruudt Peters
Laura Potter
Wendy Ramshaw
Lisa Walker
Christoph Zellweger

Tentoonstellingen (selectie)
2006 – Jewellery fables (Felieke van der Leest)
2014 – Rooms of Dreams (Wendy Ramshaw)

Jewellers in residence Teesside University (selectie)
2014 – Gemma Draper
2014 – Janet Hinchliffe McCutcheon

Directeuren (selectie)
Godfrey Worsdale (….-2008)
Kate Brindley (20..-2014)
Alistair Hudson (oktober 2014 – heden)

Conservatoren (selectie)
James Beighton
Alix Collingwood

Bibliografie (selectie)
Beighton, J., Leest, F. van der, Schrijver, W. en Worsdale, G. (2006) Felieke van der Leest, sieradenfabels / Felieke van der Leest Jewellery Fables. Middlesbrough: Middlesbrough Institute of Modern Art. OCLC 962740863
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783897903494

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2018/02/26/middlesbrough-institute-of-modern-art-mima/

Geef een reactie