Hermitage

Hermitage, Sint-Petersburg. Foto met dank aan Zubro, CC BY-SA 3.0
Hermitage, Sint-Petersburg. Foto met dank aan Zubro, CC BY-SA 3.0

De Hermitage in Sint-Petersburg (Rusland) beheert een van de rijkste kunstverzamelingen ter wereld en heeft onder anderen een verzameling met werk van sieraadontwerpers, juweliers en edelsmeden. Het museum bevat de grootste collectie snuifdozen ter wereld.

Geschiedenis
Naast het Winterpaleis werd tijdens de regeerperiode van Nicolaas I (1825-1855) de Nieuwe Hermitage, een apart museumgebouw neergezet. In 1852 werd het complex voor de al maar uitdijende kunstverzamelingen geopend. Bernhard Koehne leidde de tentoonstelling en ordening van de verzamelingen in het nieuwe onderkomen.

In 1888 vond de overdracht van de verzameling van het Arsenaal in Tsjarskoje Selo aan de Hermitage plaats. Al aan het einde van de negentiende eeuw kon de galerij met kostbaarheden als museum worden bezocht.

Aan het begin van de twintigste eeuw was het beheer van de collectie kostbaarheden in de Hermitage toevertrouwd aan Armin von Fölkersahm. Hij schakelde daarbij de hulp en expertise in van Agathon Fabergé, een zoon van Carl Fabergé.

Vanwege de dreigende oorlog in 1914 werden de kostbaarheden uit de Hermitage overgebracht naar het Kremlin in Moskou (Rusland). Delen van de collectie raakten vervolgens verloren en een ander deel werd weer publiek gemaakt in 1967 door het Diamantfonds van Rusland in het Kremlin.

Genationaliseerde privécollecties werden na de Revolutie in 1917 aan de verzameling van de Hermitage toegevoegd. Vanaf circa 1930 werden Russische musea gedwongen stukken uit hun verzamelingen aan het buitenland te verkopen. Aan deze praktijk kwam een einde toen in de loop van de dertiger jaren in Rusland goud werd gevonden.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was een groot deel van de verzamelingen uit de Hermitage in Sverdlovsk (Jekaterinenburg) verborgen.

In 2009 werd een dépendance van de Hermitage geopend aan de Amstel in Amsterdam (Nederland), waar tentoonstellingen worden gehouden met de collectie uit Sint-Petersburg (Rusland).

In 2014 schonk de Amerikaanse verzamelaar Helen Drutt een deel van haar collectie keramiek, meubilair en sieraden (74 objecten) aan de Hermitage.

In een speciale galerij worden objecten vervaardigd door juweliers en edelsmeden getoond. Deze kostbaarheden waren in het bezit van onder anderen Peter de Grote, Catharina de Grote, Nicolaas II, Alexander III, Anna Ioannovna, de Joesoepovs en Sjeremetjevs.

Pas tijdens het regime van Peter de Grote kwam in Sint-Petersburg het ambacht van edelsmid tot ontwikkeling.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Giampaolo Babetto
Gijs Bakker
Michael Becker
Jamie Bennett
Helen Britton
Doug Bucci
Sharon Church
Georg Dobler
Sandra Enterline
Kyoko Fukuchi
Elizabeth Garrison
Toni Goessler-Snyder
William Harper
Kim Overstreet & Robin Kranitzky
René Lalique
Nel Linnsen
Kadri Mälk
Bruno Martinazzi
Eleanor H. Moty
Breon O’Casey
Ritsuko Ogura
Judy Onofrio
Pavel Opočenský
Joseph Pillari
Debra Rapoport
Marjorie Schick
Bernhard Schobinger
Olaf Skoogfors
Peter Skubic
Art Smith
Vaughn Stubbs
Giorgio Vigna
J. Fred Woell
Nancy Worden

Tentoonstellingen (selectie)
1992 – ‘l’Art de Cartier
2007 – Gold and Silver Jewellery: The Transformation of a Tradition in the Twentieth Century (Alberto Zorzi)
2014 – Gifts from America: 1948-2013 (Giampaolo Babetto, Gijs Bakker, Jamie Bennett, Helen Britton, Doug Bucci, Sharon Church, Georg Dobler, Sandra Enterline, Kyoko Fukuchi, Elizabeth Garrison, Toni Goessler-Snyder, William Harper, Kim Overstreet & Robin Kranitzky, Nel Linssen, Kadri Mälk, Eleanor H. Moty, Breon O’Casey, Ritsuko Ogura, Judy Onofrio, Pavel Opočenský, Joseph Pillari, Debra Rapoport, Marjorie Schick, Olaf Skoogfors, Peter Skubic, Art Smith, Vaughn Stubbs, Giorgio Vigna, J. Fred Woell, Nancy Worden)
2019 – Juwelen! Schitteren aan het Russische hof, Hermitage, Amsterdam (Nederland)

Directeuren (selectie)
Mikhail Piotrovsky

Bibliografie (selectie)
Bijl, A. (2019) Juwelen! Schitteren aan het Russische hof. Zwolle: WBooks. ISBN 9078653809
Schmuckmuseum Pforzheim (11 december 2021) En tremblant-Flower Bouquet of Gemstones. hedendaagsesieraden.nl.

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2018/02/20/hermitage/

1 Comment

  1. Esther leuk je bericht over de Hermitage in Petersburg te lezen. Ik was toen bij de opening aanwezig en later veel collega’s uit Rusland ontmoet. Je weet dat het Rijks Museum nu ook permanent hedendaagse sieraden toont op zaal 1950-2000

Geef een reactie