Musée d’Art moderne de la Ville de Paris

Palais de Tokyo, Musée de l'Art Moderne de la Ville de Paris. Foto Mister No, gebouw, exterieur, gevel
Palais de Tokyo, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris. Foto met dank aan Mister No, CC BY 3.0

Het Musée d’Art moderne de la Ville de Paris is gehuisvest in het Palais de Tokyo aan 11 Avenue du Président Wilson in Parijs (Frankrijk) en opende de deuren in 1961.

Geschiedenis
Het museum beheert een collectie van circa 11.000 objecten uit de twintigste en eenentwintigste eeuw en is gevestigd in de oostelijke vleugel van het Palais de Tokyo. Het museum beheert een bescheiden collectie sieraden uit de Art Déco periode.

De westvleugel wordt gebruikt voor onder meer tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse schilder- en beeldhouwkunst, design, mode, videokunst, literatuur en dans.

In 2017 was er een grote tentoonstelling met sierden gecureerd door Ann Dressen, Michèle Heuzé en Benjamin LignelMedusa, Bijoux et tabous.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Paul Bablet
Siegfried Boès
Paul Brand
Jean Després

Tentoonstellingen (selectie)
2017 – Medusa, Bijoux et tabous

Conservatoren (selectie)
Ann Dressen

Bibliografie (selectie)
Dressen, A., Heuzé, M. en Lignel, B. (2017) Medusa, Bijoux et Tabous. Parijs: Paris Musées. ISBN 9782759603473
Dressen, A., Heuzé, M. en Lignel, B. (2017) Medusa, Jewellery & Taboos. Parijs: Paris Musées. ISBN 9782759603749

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden.. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2018/01/19/musee-dart-moderne-de-la-ville-de-paris/

3 Comments

 1. Sorry, Esther dat ik zo lastig ben en je ziet dit trouwens toch pas als je weer terug bent. Ik reageer alleen als ik echt iets beter weet – en dat is volgens mij niet zo vaak.

  Bij dit museum denk ik dat je beter kan zeggen: het is het museum voor moderne kunst van de stad Parijs gehuisvest …etc. Het museum heeft een kleine collectie toegepaste kunst, waaronder een bescheiden sieradencollectie uit de Art Deco periode (jaren 1930-37) met werk van ontwerper Jean Després, Paul Brand, Siegfried Boès, en Paul Bablet. Deze collecties zijn permanent tentoongesteld op de begane grond.

  In 2017 organiseerde het museum, dankzij curator Anne Dressen voor de eerste keer een tentoonstelling over sieraden, etc etc.

  Medecuratoren van de tentoonstelling waren Michèle Heuzé (kunsthistoricus en gemmoloog) en Benjamin Lignel (kunsthistoricus en sieraadkunstenaar) uit Parijs.

  Zie ook: https://artjewelryforum.org/in-conversation-with-anne-dressen

  groetjes, Liesbeth

  NB: ik denk niet dat het museum ooit nog een sieradententoonstelling maakt. Sieraden is een beetje als vloeken in de tempel, vandaar ook het ‘taboe’ van de titel.

  >

Geef een reactie