Goud! Horloges en juwelen van Sophia Lopez Suasso

Thérèse Schwartze, Sophia Lopez Suasso, 1890. Foto met dank aan Cromhouthuis©

Goud! Horloges en juwelen van Sophia Lopez Suasso is een tentoonstelling in het Cromhouthuis te Amsterdam van 11 november 2017 tot en met 2 april 2018. Bij de tentoonstelling is de glossy Sophia verschenen.

Sophia Lopez Suasso-de Bruijn (1816-1890) had een voorliefde voor eigentijdse fantasiehorloges. Een groot deel van haar verzameling uurwerken is op de tentoonstelling te zien. Daarnaast worden (tuimel)ringen, broches, armbanden, oorsieraden, cameeën, wandelstokknoppen en snuifdozen getoond. In totaal worden meer dan 150 kostbaarheden gepresenteerd.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Sophia Adriana de Bruijn was dochter van een Amsterdamse koopman. Zij huwde op 7 april 1860 met de Portugees-Joodse jonkheer Augustus Pieter Lopez Suasso (1804-1877). Op huwelijksreis trokken zij een jaar lang door Zuid-Europa.

Lopez Suasso verzamelde ruim 300 sieraden en kostbaarheden als speeldozen tijdens de vele reizen door Europa die zij samen met haar echtgenoot maakte. Jaarlijks bezochten zij Parijs. Naast sieraden schafte Lopez Suasso ook antiquiteiten, poppen en kleding aan. Haar aankopen legde ze vast in schriften. Daarnaast verwierf Lopez Suasso met regelmaat sieraden van juwelier H. Martens aan het Rokin in Amsterdam en kocht zij op boedelveilingen bij onder meer veilinghuis Bom aan de Keizersgracht.

Na de plotselinge dood van haar echtgenoot was het gedaan met de reizen. Lopez Suasso bleef echter tot het einde toe verzamelen. Haar twee zussen trokken bij haar in. Na de dood van haar zussen besluit Lopez Suasso haar bezit na te laten aan de stad Amsterdam. Op har sterfbed bemachtigt ze nog zeven  horloges en zes snuifdozen. De stad opent in 1895 het Stedelijk Museum en brengt daar ook de collectie van Lopez Suasso onder. Lange tijd werd het museum het Suasso Museum genoemd.

Tot het begin van de zeventiger jaren werd de verzameling van Lopez Suasso in stijlkamers in het Stedelijk Museum gepresenteerd. De collectie kostbaarheden verdween tot op de dag van vandaag samen met de stijlkamers in depots.

Gepresenteerde kunstenaars (selectie)
Bartholony L’Aine
Angeli
Antram
Berthoud
P. Bramer
A. Bulay-Leresche
Jules Robert Calame
Henri Capt
Seb Detter
Dornheek
Dubois et Fils
John Faver
F.J. Garaud
Guidon Gide & Blondel
André Hessen
Les Frères Huaud
James Lloyd
Auguste Mellet
Adolph Mottu
Patek Philippe
F. Reynaud & Cie.
Jacob Schlatterer
Alan Walker

Bibliografie (selectie)
Sophia (2017). Amsterdam Museum/Cromhouthuis.

Links
• Wikidata

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2018/01/13/goud-horloges-en…hia-lopez-suasso/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s