Goud! Horloges en juwelen van Sophia Lopez Suasso

Goud!, Cromhouthuis, Amsterdam, 2017. Horloge, circa 1870. Foto met dank aan Cromhouthuis©
Goud!, Cromhouthuis, Amsterdam, 2017. Foto met dank aan Cromhouthuis©

Goud! Horloges en juwelen van Sophia Lopez Suasso was een tentoonstelling in het Cromhouthuis te Amsterdam van 11 november 2017 tot en met 2 april 2018. Bij de tentoonstelling is de glossy Sophia verschenen.

Sophia Lopez Suasso-de Bruijn (1816-1890) had een voorliefde voor eigentijdse fantasiehorloges. Een groot deel van haar verzameling uurwerken is op de tentoonstelling te zien. Daarnaast worden (tuimel)ringen, broches, armbanden, oorsieraden, cameeën, wandelstokknoppen en snuifdozen getoond. In totaal worden meer dan 150 kostbaarheden gepresenteerd.

Sophia Adriana de Bruijn was dochter van een Amsterdamse koopman. Zij huwde op 7 april 1860 met de Portugees-Joodse jonkheer Augustus Pieter Lopez Suasso (1804-1877). Op huwelijksreis trokken zij een jaar lang door Zuid-Europa.

Lopez Suasso-de Bruijn verzamelde ruim 300 sieraden en kostbaarheden als speeldozen tijdens onder meer de vele reizen door Europa die zij samen met haar echtgenoot maakte. Jaarlijks bezochten zij Parijs. Naast sieraden schafte Lopez Suasso ook antiquiteiten, poppen en kleding aan. Haar aankopen legde ze vast in schriften. Daarnaast verwierf Lopez Suasso-de Bruijn met regelmaat sieraden van juwelier H. Martens aan het Rokin in Amsterdam en kocht zij op boedelveilingen bij onder meer veilinghuis Bom aan de Keizersgracht.

Na de plotselinge dood van haar echtgenoot was het gedaan met de reizen. Lopez Suasso-de Bruijn bleef echter tot het einde van har leven verzamelen. Haar twee zussen trokken bij haar in. Na de dood van haar zussen besloot Lopez Suasso haar bezit na te laten aan de stad Amsterdam. Op haar sterfbed bemachtigde ze nog zeven horloges en zes snuifdozen. De stad opende in 1895 het Stedelijk Museum en bracht daar ook de collectie van Lopez Suasso-de Bruijn onder. Een tijd lang werd het museum het Suasso Museum genoemd.

Tot het begin van de zeventiger jaren werd de verzameling van Lopez Suasso-de Bruijn in stijlkamers in het Stedelijk Museum gepresenteerd. De collectie kostbaarheden verdween tot op de dag van vandaag samen met de stijlkamers in depots.

Gepresenteerde kunstenaars (selectie)
Bartholony L’Aine
Angeli
Antram
Berthoud
P. Bramer
A. Bulay-Leresche
Jules Robert Calame
Henri Capt
Seb Detter
Dornheek
Dubois et Fils
John Faver
F.J. Garaud
Guidon Gide & Blondel
André Hessen
Les Frères Huaud
James Lloyd
Auguste Mellet
Adolph Mottu
Patek Philippe
F. Reynaud & Cie.
Jacob Schlatterer
Alan Walker

Bibliografie (selectie)
Sophia (2017). Amsterdam Museum/Cromhouthuis.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2018/01/13/goud-horloges-en-juwelen-van-sophia-lopez-suasso/

Geef een reactie