Bernardine de Neeve

Bernardine de Neeve (Rotterdam, 2 juni 1915 – Rotterdam, 14 mei 1996) was onder meer werkzaam als conservator in Museum Boijmans Van Beuningen.

Biografie
De Neeve is opgeleid tot illustrator en tekenaar aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen te Rotterdam.

In 1941 werd zij wetenschappelijk assistent in het Museum Boijmans Van Beuningen. In 1956 werd ze daar hoofd van de afdeling kunstnijverheid. Zij zette zich in voor meer aandacht voor het werk van eigentijdse kunstnijveraars en bouwde ook persoonlijk een collectie op. Een deel van haar verzameling legateerde ze aan het museum. In 1965 was De Neeve als conservator betrokken bij de uit het Hessisches Landesmusum overgenomen internationale tentoonstelling met werk van sieraadontwerpers. De tentoonstelling werd gecomplementeerd met werk van nationale bodem: Nederlandse sieraden van nu. Die tentoonstelling wordt wel gezien als de eerste tentoonstelling waarin sieraadontwerpen als zelfstandige kunstvorm wordt gepresenteerd.

De Neeve zat samen met Benno Premsela en Riet Neerincx in de ballottagecommissie van Sieraad ’67, een belangrijke tentoonstelling in Galerie Het Kapelhuis te Amersfoort. Ook op andere wijzen heeft De Neeve haar expertise ingezet voor Galerie Het Kapelhuis.

In 1980 zat De Neeve in de jury voor de toekenning van de Françoise van den Bosch Prijs aan Paul Derrez en in 1982 aan Marion Herbst.

In 1990 riep de Vereniging van Vrienden van Modern Glas de Bernardine de Neeve Prijs in het leven. Deze aanmoedigingsprijs wordt tot op de dag van vandaag jaarlijks uitgereikt aan jonge eigentijdse glaskunstenaars uit Nederland of België.

In 1995 was er een tentoonstelling tere ere van de tachtigste verjaardag van De Neeve in Museum Van der Togt in Amstelveen met werk van tachtig kunstenaars uit diverse disciplines van de toegepaste kunsten.

Gecureerde tentoonstellingen (selectie)
1965 – Nederlandse sieraden van nu, Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

Prijzen (selectie)
1983 – Onderscheiding Françoise van den Bosch (van de hand van Maria van Kesteren)

Links
RKD Artists
• Wikidata

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2017/11/25/bernardine-de-neeve/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.