Bernardine de Neeve

Bernardine de Neeve (Rotterdam (Nederland), 2 juni 1915 – Rotterdam (Nederland), 14 mei 1996) was onder meer werkzaam als conservator in Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam (Nederland).

Biografie
De Neeve is opgeleid tot illustrator en tekenaar aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen te Rotterdam (Nederland).

In 1941 werd zij wetenschappelijk assistent in het Museum Boijmans Van Beuningen. In 1956 werd ze daar hoofd van de afdeling kunstnijverheid. Zij zette zich in voor meer aandacht voor het werk van eigentijdse kunstnijveraars en bouwde ook persoonlijk een collectie op. Een deel van haar verzameling legateerde ze aan het museum. In 1965 was De Neeve als conservator betrokken bij de uit het Hessisches Landesmusum te Darmstadt (West-Duitsland) overgenomen internationale tentoonstelling met werk van sieraadontwerpers. De tentoonstelling werd gecomplementeerd met werk van nationale bodem: Nederlandse sieraden van nu. Die tentoonstelling wordt wel gezien als de eerste tentoonstelling waarin sieraadontwerpen als zelfstandige kunstvorm wordt gepresenteerd.

De Neeve zat samen met Benno Premsela en Riet Neerincx in de ballottagecommissie van Sieraad ’67, een belangrijke tentoonstelling in Galerie Het Kapelhuis te Amersfoort (Nederland). Ook op andere wijzen heeft De Neeve haar expertise ingezet voor Galerie Het Kapelhuis.

In 1980 zat De Neeve in de jury voor de toekenning van de Françoise van den Bosch Prijs aan Paul Derrez en in 1982 aan Marion Herbst.

In 1990 riep de Vereniging van Vrienden van Modern Glas de Bernardine de Neeve Prijs in het leven. Deze aanmoedigingsprijs wordt tot op de dag van vandaag jaarlijks uitgereikt aan jonge eigentijdse glaskunstenaars uit Nederland of België.

In 1995 was er een tentoonstelling tere ere van de tachtigste verjaardag van De Neeve in Museum Van der Togt in Amstelveen (Nederland) met werk van tachtig kunstenaars uit diverse disciplines van de toegepaste kunsten.

Gecureerde tentoonstellingen (selectie)
1965 – Nederlandse sieraden van nu, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam (Nederland)

Prijzen (selectie)
1983 – Onderscheiding Françoise van den Bosch (van de hand van Maria van Kesteren)

Links
RKD Artists
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2017/11/25/bernardine-de-neeve/

Geef een reactie