Liesbeth Crommelin

Susanna Heron, halssieraad, Visies op sieraden, Stedelijk Museum, 1982. Foto (met dank aan) Liesbeth den Besten©

Liesbeth Crommelin was onder meer conservator toegepaste kunst in het Stedelijk Museum Amsterdam. Zij richtte zich vooral op sieraden, keramiek en textiel.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Biografie
In 1963 ging Crommelin van het Gemeentemuseum Den Haag naar het Stedelijk Museum Amsterdam. Directeur Edy de Wilde zei naar aanleiding van de ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse sieraden: ”Wij gaan de voor iederéén draagbare sieraden verzamelen. Daar begint onze collectie, niet bij de exclusieve kostbaarheden uit het verleden.”

Crommelin was samen met onder anderen Jerven Ober en Annelies van der Schatte Olivier één van de oprichters van de Stichting Françoise van den Bosch. Zij maakte van 1980 tot en met 1989 deel uit van het bestuur. Drie keer maakte Crommelin deel uit van de jury voor de toekenning van de Françoise van den Bosch Prijs: in 1980 (winnaar: Paul Derrez), 1982 (winnaar: Marion Herbst) en 1986 (winnaar: Marijke de Goey).

Als conservator werd Crommelin bij het Stedelijk Museum Amsterdam opgevolgd door Marjan Boot. Op juli 1996 nam Crommelin afscheid van het Stedelijk Museum Amsterdam. Voor Galerie Het Kapelhuis heeft Crommelin zich regelmatig ingezet.

Op 29 april 2011 werd Liesbeth Crommelin in de Beurs van Berlage te Amsterdam benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Ze kreeg de onderscheiding opgespeld door burgemeester Eberhard van der Laan, met onder meer de volgende woorden Uw begeleiding van keramisten en sieraadontwerpers is van groot belang geweest bij de ontwikkeling van deze kunstvorm.

Crommelin draagt altijd een ring van Emmy van Leersum. Ook is zij in het bezit van de wisselring van Paul Derrez.

Gecureerde tentoonstellingen (selectie)
1982 – Visies op sieraden, Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam

Prijzen
1991 – Onderscheiding Françoise van den Bosch (trofee door Annelies Planteijdt)
2011 – Ridder in de orde van Oranje Nassau

Bibliografie (selectie)
Brookes, A.J., Crommelin, L., Dirks, P., Duyn, M. van, Eekhout, M., Fuchs, R., Kras, R., Mertz, P., Rive Box, R. de la, Schmidt, M. en Tilanus, A. (1997) Marijke de Goey. Blaricum: V + K Publishing. ISBN 9066119411
Crommelin, L. (1991) Otto Künzli : das dritte Auge / Otto Künzli : the third eye / Otto Künzli : het derde oog. Amsterdam: Stedelijk Museum Amsterdam. ISBN 905006051X
Suto, W. (1996-07-09). Een dramatische lap van geitenhaar Liesbeth Crommelin en de aparte wereld van de toegepaste kunst. De Volkskrant.

Links
• RKD Artists
• Wikidata

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2017/11/18/liesbeth-crommelin/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.