Wuppertaler Uhrenmuseum

Wuppertaler Uhrenmuseum, Weltbevölkeringsuhr, februari 2016. Foto met dank aan onnola, CC BY-SA 2.0
Wuppertaler Uhrenmuseum, Weltbevölkeringsuhr, februari 2016. Foto met dank aan onnola, CC BY-SA 2.0

In het particuliere Wuppertaler Uhrenmuseum, ook wel het Uhrenmuseum Abeler in Wuppertal (Duitsland) in de kelders van de winkel van de firma Abeler aan de Poststraße 11 werden naast klokken en horloges ook enige tijd werken van sieraadontwerpers getoond. Het museum werd geopend in 1958 en sloot op 16 september 2016.

Geschiedenis
Het museum kwam tot stand op initiatief van de goudsmid en uurwerkmaker Georg Abeler, telg uit een horlogemakers- en goudsmedenfamilie uit Wuppertal (Duitsland).

Tot zijn dood leidde Georgs zoon Jürgen (Wuppertal (Duitsland), 1933 – 2010) het museum. Onder Jürgens leiding werd een verzameling van ringen aangelegd die resulteerde in de tentoonstelling Vom Siegelring bis Liebesring – Ringe aus 4 Jahrtausenden, met 390 ringen daaruit. In 2011 werd deze ringencollectie door Jürgens dochters, een jaar na zijn dood, verkocht. In oktober 2012 werd de collectie van Jürgen Abeler van meer dan 600 ringen geveild bij Christie’s, South Kensington.

Henrick Abeler nam het bedrijf en het museum na zijn vaders dood in 2010 over. Hij sloot het museum in 2016, als gevolg van te geringe bezoekersaantallen. Een jaar later sloot hij ook de twee winkels van de firma Abeler in de stad; daarmee de geschiedenis van het familiebedrijf gedurende zes generaties, beginnend in 1840, beëindigend.

De collectie van het museum omvatte even voordat het werd opgedoekt circa 2000 objecten. De uiteenlopende tijdmeetinstrumenten en andere voorwerpen werden tentoongesteld op een oppervlakte van ongeveer 300 vierkante meter. De uurwerken -waarvan de meesten in bedrijf- en andere objecten werden gerestaureerd in een eigen atelier.

In een reizende tentoonstelling getiteld 5000 Jahre Zeitmessung waren ongeveer 110 voorwerpen uit de verzameling te zien.

Aan de gevel van het voormalige museum bevinden zich een klokkenspel dat in 1951 werd geïnstalleerd en later werd uitgebreid, alsook zes klokken op een wereldkaart met de tijd op andere plekken in de wereld uit 1958, het Drei-Räder-Uhr en een teller van de actuele wereldbevolking. In de bijna zestig jaar dat het museum bestond is het door circa één miljoen mensen bezocht.

De meeste objecten uit de museale collectie werden na sluiting van het museum in november 2016 door Auktionen Dr. Crott in Frankfurt (Duitsland) geveild, op hun 94e veiling.

Verzamelde sieraadontwerpers (selectie)
Robert Mazlo

Tentoonstellingen (selectie)
In vino veritas – Zeitgeist und Kunst auf den Weinetiketten der Welt
1972 – Kronen – Herrschaftzeichen der Welt (reizende tentoonstelling van 1972 t/m ?)
Lukull auf dem Speisekarten der Welt (reizende tentoonstelling)
Vom Siegelring bis Liebesring – Ringe aus 4 Jahrtausenden
5000 Jahre Zeitmessung (reizende tentoonstelling)
2011 – Sammlung Abeler – Geschichte und Symbolik des Rings, Deutsches Goldschmiedehaus, Hanau

Links
Wikidata
Website

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2017/11/14/wuppertaler-uhrenmuseum/ ‎

Geef een reactie