Objects to wear by five Dutch Jewelry Designers

Objects to wear, Van Abbemuseum, 1969, tentoonstelling
Objects to wear, Van Abbemuseum, 1969. Foto met dank aan Liesbeth den Besten©
Objects to wear, Van Abbemuseum, 1969. Foto met dank aan Liesbeth den Besten©

Objects to wear by five Dutch Jewelry Designers was een reizende tentoonstelling (1969-1973), die werd geopend in het Van Abbemuseum te Eindhoven (Nederland).

De tentoonstelling kwam tot stand op initiatief van het Ministerie van Cultuur Recreatie en Maatschappelijk Werk. De jury die de sieraden selecteerde bestond uit Jean Leering, Ad Dekkers, Benno Premsela, André Volten en Wil Bertheux. Van Leering kwam ook het initiatief voor de tentoonstelling.

In de tentoonstelling ontworpen door de Nederlandse architect Cees Dam werden in totaal 40 sieraden van Gijs BakkerNicolaas van BeekFrançoise van den Bosch, Bernard Laméris en Emmy van Leersum gepresenteerd als modern en vooruitstrevend.

Uit de collectie van Laméris selecteerde de jury een halssieraad van goud en oorsieraden van zowel goud als zilver. Van Beek presenteerde een hoofdsieraad van roestvrij staal, oorbellen van zilver, manchetknopen van goud en zilver en armbanden van roestvrij staal. Van den Bosch bracht armbanden van alpaca en roestvrij staal. Van Van Leersum werden jurken in combinatie met kragen van aluminium getoond. Daarnaast werden er armbanden van respectievelijk aluminium en roestvrij staal alsook een ring van wit goud van haar hand getoond. Van Bakker ten slotte waren eveneens armbanden en kragen van aluminium in combinatie met kledingstukken te zien.

Tijdens de opening van de tentoonstelling in het Van Abbemuseum in Eindhoven droeg Gijs Bakker een pak van stretch waarvan de verschillende delen met ritsen aan elkaar waren bevestigd. Van Leersum was gekleed in wit vinyl met witte lieslaarzen van hetzelfde materiaal.

Dankzij de contacten van Nicolaas van Beek was ook het Smithsonian Institute geïnteresseerd. De tentoonstelling was op drie plaatsen in Nederland te zien en reisde vervolgens door de Verenigde Staten van 1970 tot en met 1973.

In de inleiding van de catalogus schrijft Dorothy T. van Arsdale van Smithsonian Institution Travel Exhibition Service dat het een noviteit is sieraden te tonen in combinatie met foto’s waarop dezelfde sieraden worden gedragen door een model. In de catalogus met foto’s in zwart wit zijn alleen afbeeldingen van sieraden te zien op model van Gijs Bakker, Nicolaas van Beek en Emmy van Leersum. Deze foto’s zijn van de hand van George van Herwaarde. De foto’s van alleen de sieraden zijn gemaakt door Rien Bazen.

Deelnemers (5)
Gijs Bakker
Nicolaas van Beek
Françoise van den Bosch
Bernard Laméris
Emmy van Leersum

Tentoongesteld in (venues)
1969 – Draagbare Objecten, Haags Gemeentemuseum, Den Haag (Nederland) (12 juni 1969 t/m 6 juli 1969)
1969 – Draagbare Objecten, Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam (Nederland) (12 juli 1969 t/m 10 augustus 1969)
1969 – Objects to Wear, Van Abbemuseum, Eindhoven (Nederland)
Verenigde Staten

Bibliografie (selectie)
Leering, J. en Leersum, E. van (1969) Objects to wear : by five jewelry designers: Emmy van Leersum, Gijs Bakker, Nicolaas van Beek, Françoise van den Bosch, Bernhard Laméris. OCLC 63488819
Multiples heden verleden (1986). Amsterdam: VES. OCLC 36257696
Reuser, T. (10 januari 2022) One should either be a work of art, or wear a work of art. hedendaagsesieraden.nl.
Sieraden, Images (1986). Amsterdam: VES. OCLC 313823758
Wijers, L. (17 mei 1969) Nederlandse sieraden op weg naar de U.S.A. Algemeen Handelsblad.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2017/10/07/objects-to-wear-by-five-dutch-jewelry-designers/

Geef een reactie