GrisGris

Bas Bouman, Gregory, halssieraad, 2017. Foto met dank aan CODA©
Bas Bouman, Gregory, halssieraad, 2017. Foto met dank aan CODA©
Bas Bouman, Gregory, halssieraad, 2017. Foto met dank aan CODA©

GrisGris was een tentoonstelling in CODA te Apeldoorn (Nederland) van 3 september 2017 tot en met 5 november 2017 met onder meer nieuw werk van hedendaagse sieraadontwerpers.

Gris-gris (soms ook geschreven als grigri of gregory) is een van oorsprong Afrikaans amulet. Het beschermt de drager tegen kwaad en brengt geluk. Het amulet bestaat uit een buidel van textiel met daarop gewoonlijk teksten uit de koran. In de buidel die op de huid wordt gedragen zitten voorts kleine (religieuze) objecten.

De tentoonstelling laat werk zien van twaalf sieraadontwerpers en zes studenten van de Maastrichtse kunstacademie die zich hebben verdiept in de herkomst, de waarden en de betekenis van traditionele sieraden in verschillende culturen. Zij hebben zich daarbij laten inspireren door de collecties van CODA en het Wereldmuseum in Rotterdam (Nederland).

Naast werk van de 18 hieronder opgesomde sieraadontwerpers was een selectie te zien uit de collectie sieraden van het Rotterdamse Wereldmuseum. Ook werd er een film van 25 minuten uit 2011 vertoond van de hand van Ilja Kok en Willem Timmers: Framing the Other. De film gaat onder anderen over de invloed van toeristen op de (sieradentradities van de) Oost-Afrikaanse Mursi-stam.

De tentoonstelling is gemaakt door Chequita Nahar, Karin van Paassen en Carin Reinders.

Gepresenteerde sieraadontwerpers (19)
Bojanne Aleksic
Bas Bouman
Conny Groenewegen
Daniela Hedman
Hanna Hedman
Marit van Heumen
Kalkidan Hoex
Peter Hoogeboom
Anke Huyben
Chequita Nahar
Noon Passama
Elwy Schutten
Rob Stoffels
Tara Velting
Moniek Vierling
Francis Willemstijn
Sanni Yerna
Sangji Yun
Michelle Zwinkels

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2017/09/19/grisgris/

Geef een reactie