Sieraden, vorm en idee

Sieraden, vorm en idee was een tentoonstelling in het Gemeentelijk Van Reekummuseum te Apeldoorn (Nederland) van 1 februari 1986 tot en met 16 maart 1986. De tentoonstelling werd georganiseerd door Liesbeth den Besten en Lotte Menkman. Bij de tentoonstelling verscheen een met zwart wit foto’s geïllustreerde publicatie.

De expositie was een uitgewerkt vervolg op de doctoraalscriptie van Liesbeth den Besten aan de Universiteit van Amsterdam (Nederland): Sieraadvormgeving en vrije kunst – relaties tussen sieraadvormgeving en de geometrisch-abstrakte en conceptuele kunst in Nederland, in de periode van circa 1967 tot 1980 uit juni 1985.

Op de tentoonstelling werden drie verschillende benaderingen van het hedendaagse sieraad uitgelicht. De geometrisch-abstracte benadering (Emmy van Leersum, Frans van Nieuwenborg), de conceptuele (Gijs Bakker, Herman Hermsen, Lous Martin, Lia de Sain, Jan Tempelman) en de experimenteel-gevoelsmatige (Caroline BroadheadMarion Herbst, Marjorie Schick, Lam de Wolf).

Gepresenteerde sieraadontwerpers (selectie)
Hans Appenzeller
Gijs Bakker
Nicolaas van Beek
Françoise van den Bosch
Joke Brakman
Caroline Broadhead
Paul Derrez
Han Ebbig
Marion Herbst
Herman Hermsen
Susanna Heron
Willem Honing
Beppe Kessler
Otto Künzli
Emmy van Leersum
Lous Martin
Frans van Nieuwenborg
Lia de Sain
Marjorie Schick
Marga Staartjes
Adriaan van Strien
Jan Tempelman
Antoinette Vroom
Lam de Wolf

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den (1986) Sieraden, vorm en idee. Apeldoorn: Gemeentelijk Van Reekummuseum. OCLC 64289691

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2017/06/29/sieraden-vorm-en-idee/

Geef een reactie