Rob Koudijs

Ward Schrijver en Rob Koudijs tijdens de opening van Galerie Rob Koudijs, 2007, portret, interieur
Ward Schijver en Rob Koudijs tijdens de opening van Galerie Rob Koudijs, 2007. Foto met dank aan Galerie Rob Koudijs©

Rob Koudijs (Amsterdam (Nederland), 11 januari 1944) is oprichter, eigenaar en galeriehouder van Galerie Rob Koudijs te Amsterdam (Nederland).

Biografie
Koudijs is opgeleid tot grafisch ontwerper en maatschappelijk werker. Zijn partner Ward Schrijver leerde hij in 1979, in diens studietijd kennen.

Eerder hielp Koudijs Galerie Marzee tijdens de KunstRAI in Amsterdam (Nederland). De werkzaamheden voor de galerie breidden zich steeds verder uit. Zo ging zijn partner Schrijver de beursstand ontwerpen en richtte hij ook steeds vaker tentoonstellingen in de galerie in. De samenwerking van Koudijs en Schrijver met Galerie Marzee besloeg de periode van circa 1985 tot 1995.

Koudijs was vervolgens tien jaar lang de compagnon van Louise Smit (1996-2006), eigenaar van Galerie Louise Smit (1986-2012) te Amsterdam (Nederland). Toen hij Smits compagnon (en voor de helft eigenaar van de galerie) werd zocht Koudijs jong talent om de galerie een nieuwe impuls te geven terwijl Smit zich bleef bezighouden met sieraadontwerpers van het eerste uur van de galerie, zoals Robert Smit.

Zomer 1997 organiseerde Koudijs de expositie Een willekeurige verzameling in Galerie Louise Smit. De tentoonstelling liet werk uit de verzameling van Koudijs & Schrijver zien naast recent werk van dezelfde kunstenaars, waaronder de installatie van Pieter Elbers met levende slakken.

Daarnaast introduceerde Koudijs Iris Eichenberg (in Galerie Louise Smit). Zij was in 1994 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie. Vanaf 1990 was Ruudt Peters hoofd van de afdeling sieraadontwerp op de Gerrit Rietveld Acadmie te Amsterdam (Nederland) en hij zorgde voor een permanente stroom aan nieuw talent. Galerie Louise Smit bood via Koudijs een podium voor dat talent.

Vaak werd nieuw talent gepresenteerd door Koudijs in de stand van Galerie Louise Smit op de KuntRAI te Amsterdam (Nederland): Evert Nijland (1998), Katja Prins (1999), Terhi Tolvanen (2000), Phillipine de Haan (2001), en Iris Nieuwenburg (2003) zijn enkele voorbeelden.

Ook presenteerde Koudijs nieuw talent met solotentoonstellingen in Galerie Louise Smit, waaronder Felieke van der Leest, Andrea Wagner, Truike Verdegaal (1999), Jantje Fleischhut (2000), Suska Mackert (2003), en Francis Willemstijn (2006).

Koudijs lanceerde een website voor Galerie Louise Smit en zorgde eveneens voor kleine uitgaven (circa 30) bij de tentoonstellingen, ook verzorgde hij de deelname aan de beurs Collect (Londen, Verenigd Koninkrijk).

Door internationale beurzen te bezoeken kwam Koudijs ertoe in Galerie Louise Smit de volgende sieraadontwerpers te introduceren: Doris Betz, David Bielander, Helen Britton, Dittlmann & Jank, Andi Gut, Felix Lindner, Marc Monzó, Karen Pontoppidan, en Christoph Zellweger.

Drie weken na de feestelijkheden van het twintigjarig bestaan van Galerie Louise Smit werd in september 2006 de samenwerking met Koudijs eenzijdig opgezegd door Louise Smit.

Op 1 april 2007 opende Koudijs samen met Schrijver Galerie Rob Koudijs aan de Elandsgracht te Amsterdam (Nederland).

Anderhalf jaar lang had Galerie Rob Koudijs de dependance Annex, in de galerie van Majke Hüsstege in Den Bosch (Nederland).

Op 22 april 2017 werd het tienjarig jubileum van Galerie Rob Koudijs gevierd met een tentoonstelling met 10 nieuwe werken van David Bielander en Helen Britton, naast nieuw werk van andere sieraadontwerpers uit de stal van de galerie.

Samen met Schrijver verzamelt Koudijs onder meer werk van sieraadontwerpers. Zijn eerste broche was van het duo Leomat.

Verzamelde kunstenaars (selectie)
De kunstenaars met een * zijn met een ruime hoeveelheid stukken vertegenwoordigd in de verzameling van Koudijs & Schrijver.
Tobias Alm*
Gijs Bakker
Ralph Bakker
Doris Betz
David Bielander*
Alexander Blank*
Onno Boekhoudt*
Helen Britton*
Sungho Cho
Octavia Cook
Johanna Dahm
Nhat-Vu Dang
Dittlmann & Jank
Bettina Dittlmann
Georg Dobler
Pieter Elbers
Benedikt Fischer
Jantje Fleischhut*
Kiko Gianocca
Andi Gut
Hans Hovy
Akihiro Ikeyama
Mari Ishikawa
Melanie Isverding*
Jiro Kamata
Beppe Kessler
Anya Kivarkis
Daniel Kruger*
Winfried Krüger
Otto Künzli
Felieke van der Leest*
Leomat
Felix Lindner*
Niklas Link
Christa Lühtje
Suska Mackert
Stefano Marchetti
Bruce Metcalf
Marc Monzó*
Evert Nijland*
Ted Noten*
Joke van Ommen
Ruudt Peters*
Karen Pontoppidan*
Katja Prins*
Philip Sajet*
Lucy Sarneel*
Fabrice Schaefer
Bernhard Schobinger
Bettina Speckner*
Terhi Tolvanen*
Truike Verdegaal
Andrea Wagner
Francis Willemstijn*

Bibliografie (selectie)
Schrijver, W. (2013), Remarks on Galerie Louise Smit’s eulogy. Art Jewelry Forum.

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: http://hedendaagsesieraden.nl/2017/04/20/rob-koudijs/

Geef een reactie