Display, een voorstel tot Gemeentelijke Kunstaankopen

Display, een voorstel tot Gemeentelijke Kunstaankopen, 2002, publicatie, papier, karton
Display, een voorstel tot Gemeentelijke Kunstaankopen, 2002. Foto Esther Doornbusch, CC BY 4.0

Display, een voorstel tot Gemeentelijke Kunstaankopen was een tentoonstelling met bijbehorende publicatie in het Stedelijk Museum Amsterdam te Amsterdam (Nederland). De tentoonstelling vond plaats van 23 maart 2002 tot en met 26 mei 2002 in de (inmiddels afgebroken) glazen Sandbergvleugel aan de Van Baerlestraat.

Sieraadontwerpers werden via een advertentie in de landelijke dagbladen opgeroepen werk in te zenden. De jury bestond uit Liesbeth den Besten, Cornel Bierens en Onno Boekhoudt. Het Stedelijk Museum was in de jury vertegenwoordigd met Marjan Boot en Martijn van Nieuwenhuyzen.

De tentoonstelling richtte zich op de presentatie van sieraden en was ook buiten het museum aan de straatzijde zichtbaar. De objecten waren uitgestald op glanzende witte dozen. Gedurende de tentoonstelling droeg de kaartverkoper van het Stedelijk Museum de Golden Pig Ring uit 2001 van Ted Noten. De handen van de kassamedewerker werden op video geregistreerd en waren live in de tentoonstelling te zien.

Voor het eerst werd in de editie 2000-2001 van de Gemeentelijke Kunstaankopen (Amsterdam) aandacht besteed aan sieraden. Naar aanleiding van de tentoonstelling vonden aankopen plaats.

De publicatie alsook de tentoonstelling werd vormgegeven door Experimental Jetset. De publicatie is verschenen in een oplage van 500 en bestaat uit twee tekstbladen en 25 kaarten in een doos van karton met op elke kaart aan de voorzijde in kleur een foto van het werk van de sieraadontwerper(s) en aan de achterzijde in het Nederlands en het Engels een korte biografie.

Tetoongestelde sieraadontwerpers (25)
Christine Alberts
Iene Ambar
Dinie Besems
Maria Blaisse
Célio Braga
Iris Eichenberg
Jantje Fleischhut
Filippine de Haan
Beppe Kessler
Manon van Kouswijk
Felieke van der Leest
Malin Lindmark-Vrijman
Suska Mackert
Julie Mollenhauer
Ted Noten
Ruudt Peters
Tina Rath
Philip Sajet
Stefan Scholten & Carole Baijings
Robert Smit
Frank Tjepkema
Terhi Tolvanen
Truike Verdegaal
Mascha de Vries & Lars Eijssen
Lam de Wolf

Bibliografie (selectie)
Besten, L. den en Boot, M. (2002) Display, een voorstel tot Gemeentelijke Kunstaankopen. Amsterdam: Stedelijk Museum Amsterdam. ISBN 9050061583
Besten, L. den (2011) On Jewellery, A Compendium of international contemporary art jewellery. Stuttgart: ARNOLDSCHE Art Publishers. ISBN 9783897903494

Links
Wikidata

Donaties
Deze website heeft geen commercieel doel en is op persoonlijk initiatief, onafhankelijk en geheel op vrijwillige basis met minimale middelen tot stand gekomen. Wilt u dat steunen met een gift? Dat kan! U kunt uw bijdrage overmaken naar: NL27 TRIO 0781 5140 02 ten name van E. Doornbusch te Amsterdam onder vermelding van hedendaagse sieraden, ook kunt u doneren via paypal.me/hedendaagsesieraden. Giften zullen worden aangewend voor onderhoud en verbetering van de website.

Duurzaam verwijzen naar deze pagina? Gebruik dan deze link: https://hedendaagsesieraden.nl/2017/04/18/display-een-voorstel-tot-gemeentelijke-kunstaankopen/

Geef een reactie